fbpx

Proč si na Nový čínský rok singles v Číně pořizují falešné partnery 2 fotografie
Na Čínský nový rok se v Číně scházejí nejširší rodiny u jednoho stolu.

Za 1500 jüanů na den si lze pořídit přítelkyni k návštěvě rodiny

Zveřejněno: 16. 2. 2018

Oslavy Nového roku a povinné shledání s rodinou jsou pro většinu Číňanů radostným obdobím. Ovšem pro svobodné, kteří mají podle společenských norem nejvyšší čas na vdávání či ženění, mohou svátky znamenat mnoho stresu. Široká rodina na ně může kvůli svatbě tlačit tak, že to radši vyřeší – pronájmem falešné přítelkyně nebo přítele.

Rodiče, příbuzní a známí se domnívají, že je třeba být sezdán maximálně do třiceti let. Kdo se do té doby nevdá a neožení, je v očích společnosti „nenormální“. Rodiče, kteří se bojí komentářů svého okolí, raději berou celou věc do svých rukou a potomkům domlouvají rande. V některých případech i sňatky.

Toto téma je žhavé především v období novoročních oslav, kdy rodiče tlačí na své děti, aby se usadily, osamostatnily a přivedly domů na svátky potenciálního partnera. Aby se zamezilo věčným výslechům na téma – proč ses ještě neoženil/nevdala? – mnoho čínských „singles“ si na svátky pronajímá falešného přítele či přítelkyni.

Taobao, největší online prodejce v Číně, má pro falešného přítele a přítelkyni samostatnou sekci. Byznys prosperuje již několik let a poptávka po těchto službách kvůli velkému počtu čínských svobodných ve věku kolem třiceti let vzrůstá. Printscreen zobrazený níže je ze seznamky Piaoliang a nabízí k pronájmu muže:

 

webchina

Je libo přítele, abyste před rodinou udělali dojem? Můžete si ho objednat na řadě čínských webů

Zbytkové ženy

Podle konfuciánských hodnot, které jsou hluboce zakořeněny v čínské kultuře, je manželství společným projektem rodiny. Rodiče tradičně sjednávali manželství v souladu se sociální hierarchií. I když byly smluvené sňatky v 50. letech minulého století zrušeny, manželství bylo a stále je považováno za přirozený a nezbytný krok v životě jedince.

Kvůli přeměnám v čínské společnosti v pozdních 70. letech existuje nyní obrovská generační propast mezi lidmi, kteří se narodili v 80. a 90. letech, a jejich rodiči, především ohledně rozdílů v hodnotách a postojích z hlediska lásky a manželství.

V uplynulých letech byla navíc v mnoha čínských i zahraničních médiích rozebírána problematika čínských „zbytkových žen“. Tyto ženy mají dobré vzdělání, jsou zaměřené na kariéru a nejsou připraveny se vdát nebo nejsou schopny najít toho pravého muže. Tento fenomén také souvisí s tradičními názory na manželství, kdy muži hledají relativně mladší manželku, která je o trochu níže na sociálním žebříčku, pokud jde o vzdělání nebo bohatství, zatímco ženy tradičně chtějí partnera, který je v těchto aspektech o trochu výše než ony samy. To vede k závěru, že velké množství inteligentních, nezávislých a dobře vypadajících žen přebývá, stejně tak jako velké množství mužů s nižším vzděláním a s nízkými příjmy.

Pronájem partnera pro rodinné oslavy Čínského nového roku je tedy obzvlášť výhodný pro „zbytkové ženy“. Často pracují ve větších čínských městech a každoročně se vydávají na dlouhou cestu, aby viděly svou rodinu. Vzhledem k jejich práci a vzdálenosti mezi nimi a jejich rodným městem je přirozené, že se rodiče dosud s dceřiným „přítelem“ nesetkali. Pronájem přítele dočasně sníží nátlak rodičů nebo všetečné otázky zvědavých sousedů.

Cena takového pronájmu se pohybuje mezi 100 až 1500 jüany denně. Většina „nákupů“ se provádí on-line. Zákazníci si na webu mohou prohlédnout seznam vhodných partnerů, který obsahuje fotografie a podrobnosti o jejich výšce, hmotnosti a vzdělání. Potenciální partneři si mohou účtovat příplatky za různé další služby, například za to, že přinesou rodičům dárek nebo že se budou tvářit, že je zajímá, co rodiče říkají.

Standart je, že zákazník platí cestovní výdaje, stravu a ubytování, které ale často bývá u rodičů. Cena za pronájem a výdaje za partnera se tak za pár dní mohou vyšplhat až na několik tisíc jüanů. Jelikož je ale služba v tomto období velmi poptávaná, znamená to, že si svobodní Číňané rádi za poklidné strávení novoročních svátků připlatí.

foto: 20Py.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...