fbpx

Přestaňte si stlát postel, budete zdravější 2 fotografie
Raději nechtějte vědět, kdo všechno s vámi tráví noci v posteli.

Své lože sdílíme nejen se svými partnery, ale také s nezvanými hosty. Zbavit se jich je velmi jednoduché

Zveřejněno: 30. 6. 2019

Lože sdílíte nejen s partnerem, dětmi nebo psem, ale průměrně také s 1,5 milionu roztočů. Mikroskopičtí broučci se živí šupinami naší kůže a vylučují alergeny, které vdechujeme během spánku. Tito nezvaní hosté do domu mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Vědci z Kingstonské univerzity zjistili, že roztoče, kterými se naše postele jen hemží, dokáže spolehlivě zabít teplé a suché prostředí. To se tvoří právě v záhybech neustlaných pokrývek.

Ustlaná postel není hezká - no a co?

Škodlivost roztočů potvrzuje i Matt Hallsworth z britské organizace Asthma UK. „Alergeny, které vylučují domácí roztoči, mohou u řady lidí rozpoutat astma. Jenže je těžké se jim vyhnout.“ Podle výzkumu britských vědců může být řešením, jak negativní vliv roztočů snížit, ráno prostě neustýlat postel. Rozestlané lože může vypadat neesteticky a vrhnout stín pochybností na to, zda jste dobrou hospodyňkou, ale může také s roztoči zatočit. „Objevili jsme, že lidé, kteří si po ránu stelou svou postel, tak v ní v zásadě udržují teplo a vlhko, v nichž se roztočům daří,“ vysvětluje Stephen Pretlove, vedoucí výzkumník týmu odborníků z Kingstonské univerzity. „Víme, že roztoči jsou schopni získat vláhu jen ze vzduchu díky malým čidlům, která mají po straně těla. Když postel neustelete, jednoduše je o přísun vláhy z okolí připravíte,“ dodává Pretlove.

Rozestlané lože může vypadat neesteticky - ale pro roztoče je to jasná stopka

Samotné „nestlaní“ podle vědce však nestačí, důležité je také dbát na správný a důsledný úklid. S tímto názorem se ztotožňují i další odborníci. „Po patnácti letech výzkumu o alergiích jsme došli k jedinému závěru: nejefektivnější cestou, jak se vypořádat s bakteriemi a roztoči a předejít tak zdravotním potížím, je zbavit se jich. Odsud vzešel impuls soustředit se na vývoj technologií úklidu v domácnosti, především u vysavačů a zvlhčovačů,“ říká inovátor a vynálezce James Dyson.

pes lux 481912024

Místo ustýlání vyluxujte svého psa. Zbavíte se tak více roztočů najednou.


Jak zatočit s roztoči

Důležitý je pravidelný a důsledný úklid. Pokud na prach nebo prostě na úklid máte alergii, najměte si raději uklízečku. Při úklidu se snažte o minimální víření prachu. Prach stírejte na vlhko, pro odstranění nečistot i z hladkých povrchů použijte vysavač. Ve smetácích a košťatech se totiž roztočům líbí stejně jako v koberci.

Hlavně uklízejte, a pokud máte alergii na prach nebo na práci, najměte uklízečku

Pokud si chcete být jistí tím, že je váš domov „roztoč free“, vsaďte na vysavač pro alergiky. Ten je vybavený filtrem s označením HEPA a je opravdu účinný v zachycování malých částic. Vysavače bez zmíněných filtrů nepoužívejte, problém neřeší. Alergeny vyfukují do vzduchu. Vysavačem pro alergiky můžete mimo postele, koberce a křesel vysát, pokud vám neuteče, i svého psa, jehož srst používají roztoči jako dopravní prostředek, kterým se dostanou zvenku do vašich domovů. A pokud se svým čtyřnohým mazlíčkem spíte, tak i do vašich postelí.

Související…

Žijete ve znečištěném prostředí? Jste ohroženi předčasnou smrtí!
Jana Abelson

foto: Shutterstock a archiv Dyson, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...