fbpx

Mysleli jste, že orální sex je bezpečný? Zapomeňte. Při kontaktu sliznic různých částí těla na vás čekají hrůzostrašná nebezpečí

Zveřejněno: 18. 8. 2018

Vše má na svědomí HPV infekce, jejíž riziko se při sexuálních hrátkách tohoto typu zdvojnásobuje. Podle HPV College infekci lidskými papilomaviry získá během svého života až 80 % z nás. Většinou samovolně odezní, ale u přibližně 20 % infikovaných dochází ke zdravotním problémům. Ty se vyvíjí plíživě, bez zvláštních příznaků, ale po několika měsících či letech může infekce vyústit ve zdraví ohrožující či smrtelnou nemoc. HPV je přitom odpovědný za téměř všechny případy onemocnění genitálními bradavicemi, ale i za vznik rakoviny ústní dutiny a análních nádorů.

Zatímco v roce 1990 byl HPV zjištěn u 21 % pacientů s rakovinou ústní dutiny či krku, po roce 2000 tento podíl narostl na 65 %. HPV viry mohou dále způsobovat i poměrně vzácné anální nádory a byly zjištěny u téměř poloviny mužů, u nichž se objevila taktéž vzácná rakovina penisu.

Orální sex v těhotenství může vést až k úmrtí novorozence

Orální sex je dle aktuální studie nebezpečný i pro nastávající matky. Imunitní systém těhotných žen je oslabený, což zvyšuje riziko nákazy sexuálně přenosnou infekcí. Nakazí-li se nastávající matka genitálním herpetem, je dle odborníků 50% šance, že infekce propukne i u novorozence, obzvláště pak, narodí-li se dítě přirozenou cestou. Pro novorozené děti jsou všechny infekce velmi nebezpečné a mohou vést až k úmrtí.

Těhotné ženy by se měly orálnímu sexu vyhýbat úplně - mají oslabený imunitní systém

„Vzhledem k tomu, že by se těhotné ženy měly orálnímu sexu nejlépe vyhýbat, existují další erotické pomůcky, které jim naopak vhodně rozšíří spektrum sexuálních aktivit. Pro těhotné ženy jsou nejvhodnější pomůcky určené pro povrchovou stimulaci klitorisu nebo prsou,“ vysvětlil Adam Durčák, který se v tuzemsku dlouhodobě zabývá problematikou zdravé sexuality.

ockovani

Ochrana kondomem podle odborníků nestačí

Pro zmírnění zdravotních rizik se nabízí bariérová ochrana. Ani kondomy však nezabrání všem nákazám. „Existují i pohlavní nákazy a infekce, které tímto způsobem nelze zastavit. Kondom může ochránit jen před těmi, které jsou přenášeny tělesnými tekutinami, viry a bakterie mohou snadno proniknout i přes ochranu,“ varuje dále Adam Durčák. Dodává, že nejlepší prevencí je tak věrnost jednomu partnerovi, jehož zdravotní stav dobře známe. 

Nejlepší prevencí je věrnost jednomu partnerovi

Dalším způsobem, jak riziku nákazy alespoň částečně zamezit, je nechat se očkovat. Vytvořením imunitní paměti nás však chrání před infekcí a následným rozvojem onemocnění zatím jen dvě dostupné vakcíny. Ženy by samozřejmě také měly pravidelně navštěvovat svého gynekologa, který provede screening. 

foto: Shutterstock, zdroj: HPV College, Růžový slon

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...