fbpx

Nohy z akvárka ven! Proč je rybí pedikúra v některých zemích zakázána? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Než si od rybiček necháte ožužlat chodidla, raději čtěte. Tato procedura má totiž poměrně velká rizika.

Zveřejněno: 8. 9. 2023

Nejspíš už jste viděli videa s rybí pedikúrou, nebo jste pozorovali hladové rybičky přímo v akci ve výlohách masážních salónů. Kim Kardashian tuto „rybí pedikúru“ vyzkoušela v Řecku, kde teatrálně pištěla před kamerou, zatímco jí malé rybičky okusovaly odumřelou kůži z chodidel. O co přesně jde? Zhruba čtyřcentimetrové drobné rybky Garra rufa pochází původně z oblasti Středního východu a přezdívá se jim „rybí doktoři“.

Nejde o žádné vybíravé netýkavky, ale všežravce, kteří si pochutnají téměř na všem. Včetně lidské kůže. Při kontaktu s člověkem jemně oždibují odumřelé části pokožky. Žádný strach – nemají zuby, proto živé tkáni nemohou ublížit. V ideálních podmínkách by tedy měly být spásou nejen pro lupénkáře, ale i pro nás všechny, kdo občas bojujeme se zrohovatělou kůží na chodidlech. Jenže v tom je právě ten problém – ideální podmínky lze v praxi zajistit jen velmi těžko.

V mnoha státech ilegální

Většina kosmetických ošetření podléhá zákonným regulacím. Čekali byste, že jsme ve směrnicemi sešněrované Evropě více opatrní než v Americe? Chyba lávky.

Zatímco u nás „relax s rybami“ vesele nabízí řada masážních salónů, například ve státech New York, Texas nebo Kalifornie je provozování rybí pedikúry postaveno mimo zákon.

Hlášené byly také případy infekce nebezpečným zlatým stafylokokem, jehož zárodky v sobě měly samotné ryby. A rozhodně byste si nechtěli odnést ani onychomatózu, kdy nehty na nohou zčernají a odpadnou.

Důvodů pro tento ultimátní zákaz je přitom celá řada:

  • Akvária s rybami se mezi jednotlivými zákazníky nečistí. Sdílíte tak zbytky nečistot, potu a kožních plísní s lidmi, které jste nikdy předtím neviděli (a jejich počet můžete jen odhadovat).
  • Stejně tak samozřejmě nejde po každém použití dezinfikovat samotné rybky.
  • Rybičky se mezi jednotlivými zákazníky nechávají vyhladovět, aby mohly efektivně „pracovat“, což může být považováno za týrání zvířat.
  • Jste si jistí, že v akváriu skutečně plavou Garra rufa? Někdy mezi nimi mohou být i velmi podobné rybky z čeledi Chinchin, které jsou vybaveny i drobnými zoubky (a neváhají je použít).
  • Pokud se rybky v salónu omrzí a jsou vypuštěny do volné přírody, ohrožují místní ekosystém.

Černé odpadávající nehty

Neméně děsivé však mohou být i následky na vašich vlastních nohou. Po koupeli s rybičkami velmi často vzniká kožní plíseň po předcházejících ošetřených hostech potýkajících se s tímto nepříjemným problémem. V akvárku toho ale kromě ryb a plísní plave ještě daleko víc.

Hlášené byly také případy infekce nebezpečným zlatým stafylokokem, jehož zárodky v sobě měly samotné ryby. A rozhodně byste si nechtěli odnést ani onychomatózu, kdy nehty na nohou zčernají a odpadnou. I ta bohužel patří mezi zdokumentované následky.

Abychom rybkám Garra rufa jen nekřivdili, tato studie jim přisuzuje zmírnění projevů lupénky až o 72 %. Šlo však o klinický výzkum, ve kterém byly dodrženy přísné hygienické limity. Dodržuje je ve stejně vysokém standardu i salón, který prodává neodolatelně výhodné vouchery? Pokud si nechcete udělat další výzkum přímo na vlastním těle, zvolte raději starou dobrou pedikúru bez rizika. A navíc bez otázek, zda místo svého zdraví nepodporujete spíš neetický byznys se zvířaty.

Související…

Plavající prasátka na Bahamách: Atrakce pro turisty, nebo zvířecí radost?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...