fbpx

Pokud vás ve snech šéf nebo kolega svléká, není třeba se jim po probuzení vyhýbat. Jaký význam mají erotické sny? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vyspali jste se ve snu s někým, kdo vás v realitě nepřitahuje? Se svým šéfem, kolegou nebo třeba bývalým partnerem? Zjistěte, co se vám tím vaše mysl snaží říct.

Zveřejněno: 14. 8. 2023

Taky už se vám někdy stalo, že jste se ráno vzbudili zpocení a zmatení z toho, že se vám právě zdál sexuální sen, ve kterém figuroval váš spolužák ze střední, úplný cizinec, kolega z práce nebo třeba vaše filmová platonická láska? V posledním případě to asi bylo hezké probuzení, pokud jste se ale právě ve své hlavě vyspali se svým bývalým, chytáte z toho asi spíš panickou ataku. O to víc, jestli vedle vás spokojeně pochrupuje váš aktuální partner.

Asi v takových chvílích přemýšlíte nad tím, co takový sen znamenal. Přitahuje vás ve skutečnosti váš kolega, cítíte ještě něco k vašemu ex nebo vás váš partner nepřitahuje tolik jako Chris Hemsworth?

Proč se nám zdají sexuální sny

Sexuální terapeutka Tammy Nelsonová vysvětluje na webu Prevention, že nejčastěji se všechno ve snu týká nás samotných a představuje to témata nebo symboly. Sny se vás například mohou snažit upozornit na části vašeho já, které potřebují více pozornosti nebo péče. Pokud ve snu pociťujete více než pocity nadrženosti a dochází u vás k fyzickému orgasmu, může to souviset s vašimi hormony, fantaziemi nebo s tím, jak momentálně vypadá váš sexuální život.

Když se vám ve snu objeví sex, rozdělte ho na příběh, který má začátek, prostředek a konec, a soustřeďte se na pocity, které jste během toho prožívali, na energii snu a především na to, jak sen končí.

Naše sny jsou často reakcí na to, co prožíváme během dne. „Sny mohou doslova nebo prostřednictvím abstrakce představovat různá témata, která jsou pro nás důležitá v bdělém životě, a mohou se stát zdrojem informací, protože naše sny jsou často považovány za prvek procesu upevňování paměti. Často svým snům přikládáme význam, abychom dali smysl nesmyslným údajům, které se nám ve snech mihnou,“ říká Kate Balestrieri, psycholožka a certifikovaná sexuální terapeutka.

Podle sexuální terapeutky Janet Brito bychom si neměli sny vykládat doslovně. Podle ní je také lepší zaměřit se na symboliku. „Když se vám ve snu objeví sex, rozdělte ho na příběh, který má začátek, prostředek a konec, a soustřeďte se na pocity, které jste během toho prožívali, na energii snu a především na to, jak sen končí. To vám odhalí emocionální potřebu, kterou se váš sexuální sen snaží naplnit v bdělém životě.“

Co se nám naše sny snaží říct

Sexuální sen někdy zažilo 70 % z nás. Není proto potřeba se za to stydět a příliš se tím zabývat, zvlášť když už víme, že tyto sny mají pouze symbolický význam. Pokud si ale stále lámete hlavu nad tím, co váš konkrétní sen znamenal, níže si můžete přečíst, jak odborníci ty nejčastější druhy sexuálních snů vysvětlují.

Sex s bývalým

V případě těchto snů záleží na tom, jak často se vám zdají a kolik času uběhlo od vašeho rozchodu. Mohou znamenat cokoli od zvykání si na nového partnera až po nedořešený vztah s vaším ex.

m shutterstock 140594278

Symbolika erotických snů může odhalit naše skryté touhy. (zdroj: Shutterstock)


Pokud jste čerstvě po rozchodu, dopřejte si čas, abyste si na sex s novým partnerem zvykli. Pokud však od rozchodu uplynulo několik měsíců, nebo dokonce let a vy máte stále opakující se sny o sexu se stejným bývalým partnerem, možná je čas řešit s odborníkem některé problémy, spojené se smutkem z tohoto vztahu nebo s pocitem nenaplnění ve vztahu současném.

Sex s cizincem

Sny s člověkem, kterého neznáte, se vám nesnaží říct nic složitého. Zřejmě se jen hlásí o pozornost vaše aktivní (nebo hyperaktivní) libido. V takovém případě je dobré začít otevřenou komunikací s partnerem. Dejte mu najevo, jak se cítíte a jaká jsou vaše sexuální přání a fantazie. Buďte ale chápaví k tomu, že to nemusí cítit stejně.

Když se v práci setkáte s kolegou nebo se šéfem hodinu poté, co vás ve snu svlékali na vašem pracovním stole, můžete se cítit nesví. Uvědomte si ale, že oni o ničem z toho netuší, takže není třeba cítit se trapně.

Podle expertky na sny Kelly Sullivan Waldenová mohou cizinci v našich snech představovat nepoznaný aspekt nás samotných, který může být vzrušující, děsivý nebo riskantní. Poznamenává, že pokud ve vás sen zanechá pozitivní pocity, je to často znamení, že je bezpečné tuto novou stránku prozkoumat, ale pokud jsou pocity negativní, možná bude lepší zůstat ve své komfortní zóně a tolik neriskovat.

Sex s kolegou nebo se šéfem

Když se v práci setkáte s kolegou nebo se šéfem hodinu poté, co vás ve snu svlékali na vašem pracovním stole, můžete se cítit nesví. Uvědomte si ale, že oni o ničem z toho netuší, takže není třeba cítit se trapně. Zaměřte se spíše na to, co tento sen znamenal.

„Sny o šéfovi se nejčastěji týkají převzetí autoritativní, rozhodovací role někde ve vašem životě,“ říká Lauri Loewenbergová, certifikovaná analytička snů.

Sen o kolegovi může být složitější interpretovat. Pokud jste si sen užili a tento daný člověk vám zrychlujte tep i normálně, když kolem vás na chodbě projde, tak je vysvětlení jednoduché. Prostě se vám líbí. Pokud se ale po probuzení otřepete zhnusením, Loewenbergová navrhuje, abyste se sami sebe zeptali, která tři slova nejlépe vystihují osobnost vašeho spolupracovníka. „Pak se zeptejte sami sebe, zda by vám některá z těchto vlastností v životě právě teď prospěla. Například je kolega, o kterém sníte, ten, který v kanceláři vypráví neustále vtipy. V takovém případě může jednoduše představovat humor a právě ten chce vaše podvědomí začlenit do vašeho chování nebo postoje. Tak se uvolněte a buďte také více zábavní!“

Související…

Ocitáte se občas ve snech nazí? Takové snění má pět možných výkladů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...