fbpx

Jak si v létě udržet zdravý klín? Rady pro ženy i muže 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Může mít lenošení v mokrých plavkách negativní dopad na zdraví vaší vaginy? A je pravda, že penis „zas tolik péče“ nepotřebuje? Osvojte si některé návyky a předejděte nepříjemnostem.

Zveřejněno: 22. 7. 2023

Oficiálně je léto. To znamená, že trávíme více času u bazénu, na pláži, u jezera a v podstatě kdekoliv, kde se můžeme ochladit. Plavání nám může přinášet řadu zdravotních výhod, včetně podpory zdravého srdce a plic, zejména u žen ale také může vést k nepříliš příjemným vedlejším účinkům – mokré plavky totiž mohou rozhodit vaginální zdraví, protože narušují rovnováhu pH. A to může vést k problémům, jako jsou kvasinkové infekce. V rozhovoru pro The Wellnest to potvrzuje gynekolog Michael Green.

Vlhkost z bazénu, oceánu nebo jezera působí na základní mikroorganismy pochvy. „Mikroorganismy, jako jsou laktobacily, žijí a prospívají uvnitř poševního kanálu a děložního hrdla, i když většina z nich se nachází v dolní části kanálu, nazývané také poševní předsíň,“ vysvětluje Green. V této části pochvy vylučují četné žlázy tekutiny, které oblast zvlhčují a lubrikují – a mikroorganismy s těmito tekutinami interagují, aby udržovaly vyvážený mikrobiom, tedy společenství mikroorganismů. „Tyto bakterie jsou pro zdraví pochvy zásadní, protože produkují kyselinu mléčnou, která udržuje pH pochvy pod kontrolou tím, že brání přemnožení kvasinek a dalších škodlivých bakterií,“ dodává gynekolog.

Když je vaginální mikrobiom narušen nebo vyveden z rovnováhy, mohou se u žen vyskytnout bakteriální a kvasinkové infekce, protože bakterie nejsou tak snadno schopny zabránit přemnožení kvasinek a bakterií. „Čím déle zůstáváte v mokrém oblečení, tím déle se v něm hromadí vlhkost, která potenciálně narušuje vaginální flóru, což může usnadnit rozvoj kvasinek,“ varuje Green. Kromě bakterií a kvasinkových infekcí může vlhkost způsobit také podráždění. „Když se kvasinky vymknou kontrole, přemění se v hyfy, které fungují jako kořeny, které napadají vaginální tkáň,“ říká pro The Wellnest gynekoložka Kim Langdonová. Když k tomu dojde, spustí se imunitní reakce organismu, což může způsobit nepříjemné zánětlivé příznaky.

Jak snížit riziko?

Podle Greena neexistují žádná pevná pravidla, jak následkům mokrých plavek zabránit, aniž byste se museli vzdát bazénu nebo pláže úplně. Každý člověk je jiný a někteří lidé jsou ke kvasinkovým infekcím náchylnější. Přijetí určitých opatření však může pomoci snížit riziko infekcí a podráždění. Green doporučuje mít s sebou vždy náhradní suché oblečení – včetně spodního prádla. Můžete si také přibalit náhradní plavky, do kterých se po koupání převléknete. Další možností je také investovat do plavek z rychleschnoucích materiálů.

Řešení problémů, jako jsou kvasinkové a bakteriální infekce, zkrátka lékařskou pomoc vyžaduje.

Podráždění mohou ale způsobit i některé vodní plochy samy o sobě, a to bez ohledu na materiál a rychlost schnutí plavek. Pochvu totiž mohou dráždit látky, jako je chlór a sůl. „Příliš dlouhé plavání v chlóru může u některých žen způsobit svědění nebo pálení nebo může zvýšit náchylnost pochvy k infekci,“ vysvětluje Green. Z tohoto důvodu se vyplatí omezit dobu strávenou v bazénu a po vylezení z něj si vždy opláchnout plavky. I když má moře minimální vliv na zdraví pochvy, Green říká, že někteří mohou přesto pociťovat určité podráždění. „Při koupání v oceánu je třeba dávat pozor hlavně na suchost způsobenou působením slané vody,“ podotýká. Stejně jako v případě bazénu se proto doporučuje po plavání opláchnout.

Po omytí je pak podle Greena nejlepší se převléknout do suchého spodního prádla z prodyšného materiálu, jako je bavlna, který „nepodporuje zadržování vlhkosti a usnadňuje proudění vzduchu“. A než vklouznete do čistého spodního prádla, vždy se ujistěte, že jste se zcela osušili.

Stejná pravidla ostatně platí i u sportování. Nošení cvičebního oblečení, které neodvádí vlhkost a těsně přiléhá, může vytvářet stejné tmavé, vlhké a teplé prostředí, jako vytváří mokré plavky, které umožňuje kvasinkám bujet. Pokud se tedy chystáte potit, nezapomeňte na oblečení, které odvádí vlhkost. A po tréninku ve zpoceném oblečení nezůstávejte.

Nezapomínejte na vodu!

Dodržování správné hygieny při plavání není jedinou věcí, kterou je třeba vzít v úvahu pro udržení zdraví pochvy. Také potraviny, které jíme, mohou ovlivnit nejen střevní mikrobiom, ale také ten poševní. Pro udržení vhodného vaginálního pH a celkového zdraví je tedy důležité dodržovat vyváženou stravu bohatou na živiny. Přímý vliv na pochvu může mít také množství vypité vody – podobně jako u péče o pleť může dehydratace vést k podráždění, které v případě pochvy zahrnuje svědění a pocity pálení.

Pokud vás jako malé učili, že řádná hygiena klínu se týká jen „holčiček“, tak na to velmi rychle zapomeňte. 

Pokud se u vás přeci jen objeví přetrvávající a opakující se příznaky vaginálních potíží – ať už jsou způsobeny nošením mokrých plavek, nebo čímkoliv jiným – obraťte se na odborníka, aby řešil svědění, pálení a další příznaky, jako je abnormální výtok. Protože řešení problémů, jako jsou kvasinkové a bakteriální infekce, zkrátka lékařskou pomoc vyžaduje.

A co penis?

Pokud vás jako malé učili, že řádná hygiena klínu se týká jen „holčiček“, tak na to velmi rychle zapomeňte. Také o mužské pohlavní orgány je totiž třeba náležitě pečovat. Server Travel With Sam přináší tipy, kterými by se muži měli zejména – ale ne výhradně – v létě řídit. Stejně jako pochva i čistý penis je velmi důležitý. Proto si ho alespoň dvakrát denně umyjte teplou vodou. Jemně očistěte šourek a pod dříkem penisu. Umyjte si také šourkový vak. Taková hygiena je pro zabránění zápachu dostatečná – proto kolem penisu nikdy nestříkejte parfémem. Nezapomínejte také na čisté spodní prádlo.

Potíže může způsobit také ponechávání přílišného ochlupení kolem penisu. Nejen že tak během sexu můžete poškrábat vaši partnerku, ale chloupky kolem báze penisu mohou být živnou půdou pro vřídky a způsobovat nepříjemný zápach. Proto je oholte nebo udržujte krátké a čisté.

A zde opět platí to samé co pro ženy – jakmile si všimnete infekce, vřídku, vyrážky či jakýchkoliv jiných změn v oblasti vašeho penisu, navštivte lékaře. Prevence je vždy lepší než léčba.

Související…

Napařujte oblečení, ne vagínu! Výmysl Gwyneth Paltrow raději nezkoušet
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...