fbpx


Podporuje hubnutí a kromě toho zvyšuje IQ: Dejte si vodu s citronem, jak ji máte rádi 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Mnoho zdrojů tvrdí, že pití vody s citrónem má neoddiskutovatelné pozitivní účinky na zdraví i na snižování tělesné hmotnosti. Ale co na to výzkum?

Zveřejněno: 18. 7. 2023

Citronová voda je populární, geniálně jednoduchý babský lék. Prostě smícháte čistou vodu se šťávou z citrónu. To je celé, množství vody, citrónu a teplota nápoje je pak už jen na vás. Pokud máte rádi dužinu, neváhejte si ji do sklenky přidat. Někteří jdou ještě dál, přidávají mátové lístky, med, kurkumu nebo množství dalších přísad. Pak už je ale diskutabilní, jestli jde stále o citronovou vodu.

Tak či tak, citronová voda je populární nápoj, často používaný jako „vyprošťovák“. Její fandové tvrdí, že sklenka citronové vody po ránu je nakopne ze všeho nejlépe. Je zdrojem vitamínu C, účinného antioxidantu. Stejně jako další citrusy je citrón bohatým zdrojem flavonoidů – látek, jež podporují zdraví a jsou taky účinné v boji s onemocněními. Pojďme se trochu blíže podívat na některá další tvrzení, jež se pití citronové vody týkají.

Podporuje hubnutí

Citróny obsahují pektin, který může působit na snížení chuti k jídlu, a tím na snížení celkového kalorického příjmu. Nicméně citronová voda je stále jen a pouze velmi naředěná citronová šťáva, ve které pektinu moc nenajdete. 

Citronová voda je populární „vyprošťovák“ a je zdrojem vitamínu C, účinného antioxidantu. 

Není důvod se domnívat, že napomáhá hubnutí víc než voda obyčejná. V porovnání se slazenými nápoji ale samozřejmě na celé čáře vítězí.

Odstraňuje z organismu kyselost

Část lidí se domnívá, že citronová voda je zásaditá, takže neutralizuje kyselost v organismu. Ve skutečnosti však to, co člověk pije nebo jí, kyselost organismu nijak nezvyšuje. 

Ačkoliv konzumace zásaditých potravin může být prospěšná (protože mezi takové patří jak ovoce, tak zelenina), jejich přínos netkví v účinku na hodnoty kyselosti organismu.

Je účinná proti rakovině

Některé zdroje tvrdí, že citronová voda napomáhá prevenci rakoviny. Taková tvrzení jsou postavena na teorii zásadité stravy a na premise, že některé rakovinné buňky v zásaditém prostředí nepřežijí.

Podle American Institute for Cancer Research jsou ale taková tvrzení neopodstatněná, jelikož, jak už víme, složení přijímané stravy kyselost organismu nijak neovlivňuje.

Zvyšuje IQ

Pití dostatečného množství vody, ať už čisté nebo s přídavkem citronu, může zvýšit soustředění a koncentraci, ale na výši inteligenčního kvocientu žádný vliv (bohužel) nemá.

Je močopudná

Voda je přirozené a efektivní diuretikum stejně jako jakákoliv jiná potravina, která obsahuje draslík. A ten obsahuje v podstatě veškeré ovoce, zelenina, maso a mléčné produkty. Včetně citronů.

Jaká jsou rizika?

Citronová voda je ke konzumaci zcela bezpečná, nicméně kyselina v citronech může časem poškodit zubní sklovinu, a být tak příčinou zvýšeného rizika vzniku zubního kazu.

Pomoci může například pití pomocí brčka nebo následné vypláchnutí úst. Čištění zubů ihned po pití citrónové vody naopak doporučit příliš nelze, protože zubní sklovina může být kyselinami z citronů oslabená.

Horká, nebo studená?

Jaká je nejvhodnější teplota citronové vody, kterou budete pít, je předmětem plamenných diskusí. Některé zdroje uvádí, že studená napomáhá spalování kalorií, jiné naopak že teplá příznivě ovlivňuje trávicí systém.

K potvrzení nebo vyvrácení kterékoliv z těchto teorií neexistuje dostatek vědecky podložených faktů, nicméně není pravděpodobné, že teplota má na účinky pití citronové vody jakýkoliv vliv. Dejte si ji prostě tak, jak vám chutná nejvíce.

Související…

Proč někteří lidé nedokážou pít obyčejnou vodu? Odpověď máme na jazyku
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...