fbpx

Jak navázat kontakt s miminkem, které jste přímo neporodili? Tatínkům pomůže kontakt kůže na kůži 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je stále častější, že otec bývá povzbuzován k tomu, aby si novorozence po narození přiložil přímo na nahý hrudník. Tento kontakt těla na tělo se často označuje jako „klokánkování“, protože napodobuje způsob, jakým klokani poskytují svým miminkům teplo a bezpečí.

Zveřejněno: 5. 7. 2023

Matky jsou k poskytování klokaní péče vybízeny již desítky let a mnohé tak po porodu činí instinktivně. Bylo totiž prokázáno, že nahý dotek pomáhá mamince s kojením a navázáním kontaktu s dítětem. Co říkají důkazy o klokaní péči pro ostatní rodiče? Rostoucí počet výzkumů ukazuje, že přináší výhody jak pro dítě, tak pro dospělé.

Prospívá dětem i tátům

Jedna studie, která měřila hladinu kortizolu (stresového hormonu) a krevní tlak u novopečených otců, zjistila, že otcové, kteří po porodu drželi své dítě kůži na kůži, vykazovali významné snížení fyziologických stresových reakcí.

Jiná studie z Tchaj-wanu, které se účastnili otcové a novorozenci, zjistila také pozitivní účinky na chování otců při péči o novorozence a posílení vazby mezi otcem a novorozencem.

Další článek uvádí několik pozitivních přínosů klokaní péče pro otce, jako je snížení stresu, podpora otcovské role a posílení vazby mezi otcem a dítětem.

Vědkyně Qiuxia Dongová zase vedla studii, která zkoumala zkušenosti otců, jimž se narodilo dítě na novorozenecké jednotce intenzivní péče v nemocnici Women's and Children's Hospital v Adelaide.

„Je to blízkost s vaším dítětem, myslím, že to byl nejlepší způsob, jak si vybudovat vztah hned na začátku.“

Tato studie zjistila, že klokaní péče pomohla otcům navázat kontakt a vazbu s jejich dítětem v prostředí intenzivní péče. To mělo pozitivní dopad na jejich sebevědomí a sebeúctu. Jak řekl jeden z otců: „Myslím, že po všem tom stresu se při kontaktu kůže na kůži dokážu trochu uklidnit. Sednu si a odpočívám, můžu se s dítětem pomazlit a je to pro mě i pro něj takové šťastné místo, kde se můžu uklidnit, nemusím pořád něco dělat, nemusím být ve stresu. Pořád mám v hlavě jiné věci, ale je čas si odpočinout a trochu vypnout.“

Další řekl: „Chvíli se o mě (dcera) otírala, pak si asi ke mně přivoněla a usnula. Bylo to skvělé. Bylo to velmi uklidňující pro ni i pro mě, myslím.“

 „Samozřejmě mohou slyšet tlukot vašeho srdce a podobné věci, samozřejmě cítí teplo. Je to blízkost s vaším dítětem, myslím, že to byl nejlepší způsob, jak si vybudovat vztah hned na začátku,“ uvedl třetí otec ze studie.

Tato studie však také uvádí, že pro některé tatínky je klokánkování náročné, protože může být časově nákladné. Není vždy snadné skloubit závazky, jako je péče o další děti a práce.

Zapojení obou rodičů

Další studie uvedla, že tatínkové se někdy mohou při příchodu novorozence cítit „na vedlejší koleji“. Povzbuzování všech nerodících rodičů ke klokánkování je dobrým způsobem, jak je zapojit. A pokud je kvůli porodu císařským řezem pro matku obtížné poskytnout klokánkování ještě na sále, je otec druhou nejlepší osobou, která může matku zastoupit.

Je zapotřebí další výzkum

Pokud jde o zkušenosti otců z kulturně odlišného prostředí, je třeba provést širší výzkum těchto otázek, upozorňují vědci. V náročném prostředí novorozenecké jednotky intenzivní péče může klokaní péče posloužit jako tichý jazyk lásky, shrnují autoři studie na závěr.

Související…

Poporodní depresi zažívá až čtvrtina mužů. Většina z nich jen tiše trpí
Dominika Glaserová

Zdroj: 

foto: Shutterstock , zdroj: Scientific American

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...