fbpx

Vztah ke štěstí není nutný. 10 důvodů, proč zůstat single 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nemít partnera neznamená jen osamělé večery. Život svobodných podlé výzkumu přináší mnoho výhod.

Zveřejněno: 3. 7. 2023

Stůl jenom pro jednoho? Proč nikoho nemá? Asi je s ním něco špatně. Jak jistě každý svobodný ví, svět je plný struktur a stereotypů, které předkládají single život jako něco méněcenného. Je ale opravdu tak špatné být svobodný? Může mít takový život výhody, díky nimž je lepší než ten v partnerském vztahu? Ve svém článku pro Psychology Today o tom píše sociální psycholožka a profesorka na Loyola University Maryland Theresa DiDonato.

Ať už je člověk single z vlastního rozhodnutí, nebo kvůli okolnostem, svobodný život s sebou přináší příležitosti, které jsou pro některé lidi velmi lákavé. Tyto výhody zkoumaly dvě nedávné řecké studie u řecky mluvících lidí, kteří byli v určitém okamžiku svého dospělého života svobodní. Autoři upozorňují, že šetření se nepokoušelo odpovědět na otázku, zda svobodní lidé mají šťastnější a spokojenější život než ti ve vztahu – ve skutečnosti má totiž svobodný život, stejně jako ten ve vztahu, své výhody, ale také nevýhody. Výzkumníci nicméně identifikovali deset pozitiv single života:

1) Mám více času a mohu ho využít tak, jak chci. Udržování vztahu je velkou časovou investicí a svobodný život umožňuje využít vlastní čas podle vlastních představ a flexibilně se věnovat svým zájmům. A právě toto byla podle výzkumů nejvíce podporovaná výhoda svobodného života.

Pro některé lidi je hlavním lákadlem svobodného života možnost vyhnout se hádkám a neshodám, které mohou být s romantickými vztahy spojeny. Nikdo vás také netrestá mlčením ani nezásobuje nevítanou kritikou.

2) Mohu se soustředit. Pro některé lidi je svobodný život žádoucí, protože podporuje soustředění, které potřebují k dosažení důležitých cílů, a umožňuje tak člověku, aby se zdokonaloval.

3) Jsem svým vlastním pánem. Vztahy vyžadují kompromisy a přizpůsobování se potřebám partnera. Když jste svobodní, nemusíte nikoho informovat o tom, co zrovna děláte. Pokud se náhle rozhodnete pracovat do půlnoci, objednat si jídlo nebo začít sledovat nový seriál, můžete. Pro některé lidi je svobodný život žádoucí, protože jste to vy, kdo má vše na starosti. Nikdo jiný na vás neklade požadavky ani vám neříká, co máte dělat.

4) Neublížím si. Rozchody jsou bolestivé. Jednou z výhod stabilního svobodného života je, že se můžete vyhnout citovým otřesům, které s sebou přináší ukončení vztahu.

5) Mám stabilitu. Nejen rozchody jsou těžké. Hledání a navazování vztahů může být emocionální horská dráha. A jakmile vztahy vzniknou, mohou se objevit výzvy, které způsobují stres. Být svobodný umožňuje stabilní a klidný způsob života.

Jednou z klíčových výhod svobodného života je, že nemusíte dělat věci, které byste možná museli dělat, abyste udrželi klid ve vztahu. Svobodný život vám umožňuje mít svůj společensky strávený čas pod kontrolou.

6) Mám klid. Pro některé lidi je hlavním lákadlem svobodného života možnost vyhnout se hádkám a neshodám, které mohou být s romantickými vztahy spojeny. Nikdo vás také netrestá mlčením ani nezásobuje nevítanou kritikou.

7) Můžu se stýkat, s kým chci. Být svobodný umožňuje lidem flirtovat a randit dle libosti. Tato společenská a sexuální svoboda samozřejmě nenáleží výhradně svobodným, mnoho lidí nicméně dává ve vztahu přednost monogamii a sexuální věrnosti.

8) Svou energii můžu směrovat tam, kam chci. Energie je omezeným zdrojem. Svobodní lidé si mohou vybrat, jak s ní chtějí nakládat. A disponují při tom větší svobodou než ti ve vztazích – mají méně povinností, nemusejí se starat o někoho jiného a vynakládat energii na řízení vztahu nebo řešení problémů partnera.

9) Nemusím dělat věci, které nechci. Zapomeňte na partnerův sraz ze střední školy, další večer s jeho přáteli nebo na každoroční rodinnou sešlost vaší polovičky. Jednou z klíčových výhod svobodného života je, že nemusíte dělat věci, které byste možná museli dělat, abyste udrželi klid ve vztahu. Svobodný život vám umožňuje mít svůj společensky strávený čas pod kontrolou.

10) Jím, co chci. Zajímavou výhodou, kterou někteří lidé spojují se single životem, je možnost regulovat své stravování – nemusejí se totiž přizpůsobovat zvykům nebo preferencím partnera. Svobodní lidé mohou držet dietu nebo si neomezeně dopřávat, aniž by přitom museli řešit potřeby druhého.

Související…

Proč jdou v Praze na odbyt malé byty? Protože přibývá single domácností
Klára Ponczová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...