fbpx

Jak zatočit s kvasinkami? Pomůže vyvážená strava i byliny, říká Jarmila Podhorná 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Úmorné svědění a pálení, které vám dá okamžitou stopku na intimní radovánky. Kvasinkovou infekci alespoň jednou v životě zažilo 75 % žen.

Zveřejněno: 9. 6. 2023

Seznamte se: původcem této typicky letní nepříjemnosti je Candida albícans. Jde o druh kvasinky, která zcela přirozeně obývá vlhká a „úrodná“ prostředí našeho těla, jako jsou ústní, střevní nebo vaginální sliznice. V menším počtu neškodí, na průšvih je ale zaděláno při jejím přemnožení.

Výsledkem je podráždění intimních partií, zahrnující svědění, pálení i hrudkovitý výtok. Někdy se může přidat také otok, vyrážka a pálení při močení. Tohle na dovolené opravdu nechcete zažít!

Proč se vlastně jedná o klasickou letní záležitost? Kvasinky milují teplo a vlhko, navíc se živí cukrem (dokonce mohou být příčinou naší nepřekonatelné chuti na sladké!). Takové letní odpoledne u vody v mokrých plavkách s přísunem osvěžující limonády a zmrzliny, to je pro ně úplné eldorádo.

Obezita, antibiotika a upnuté džíny

Šanci, jak ulovit pořádnou kvasinkovou infekci, ale zvyšují i další rizikové faktory. Patří mezi ně i taková banalita, jako je nošení příliš těsného oblečení (v tom horším případě navíc z umělých materiálů). Pozor třeba na vaše oblíbené fitness legíny z umělých vláken! Rozhodně vám nechceme ze šatníku vyřadit vaše oblíbené kousky, střídejte je ale s prodyšným oblečením. V každém případě by také mělo platit přikázání: neoblečeš trička propoceného svého. Použité prádlo patří bez debat jen do pračky, žádnou „druhou šanci“ už mu nedáme.  

Protikvasinková dieta je bohatá na probiotika. Její součástí je také omezení potravin bohatých na škrob a nejrůznější umělá éčka, polotovary a kofein.

Ideální kvasinkové prostředí vytváří také nadváha a obezita. Obezita je také často spojena s inzulínovou rezistencí a diabetem. Zvýšený krevní cukr, který je pro tyto stavy typický, podporuje růst a množení kvasinek.

Dalším zvýšeným rizikem je užívání antibiotik. Tyto léky totiž vybijí nejen špatné, ale i ty dobré bakterie, které se v těle mimo jiné starají o to, aby byla kolonie kvasinek pod kontrolou. Po každém dobrání antibiotik bychom si měli dát probiotickou kůru a doplnit tak chybějící počty příznivých bakterií.

A když už jsme u léků, tuto nepříjemnou infekci může podpořit také užívání hormonální antikoncepce. Pokud máte podezření, že s ní příliš časté a silné infekce souvisí, zkuste s gynekologem probrat jiný druh pilulek s nižší dávkou hormonů.

Co s tím?

Přes sebelepší opatření je kvasinková infekce na světě. Jak s ní zatočit? Kromě antimykotických přípravků, které jsou volně prodejné v každé lékárně, se můžete do boje pustit přírodní cestou.

„Lidé trpící kvasinkovou infekcí by měli příjem cukru omezit a upřednostňovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém. Pro udržení správné hladiny cukru v krvi je nutno podpořit funkci slinivky a jater. Můžeme také využít penízovku sametonohou a gemmoterapeutikum z borůvky. Spojením těchto bylinných prostředků vznikla tinktura Istop, která účinně pomáhá. Činnost jater můžeme zlepšit ostropestřcem, artyčokem či rozmarýnem,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Rozhodně vám nechceme z šatníku vyřadit vaše oblíbené kousky, střídejte je ale s prodyšným oblečením. V každém případě by také mělo platit přikázání: neoblečeš trička propoceného svého. Použité prádlo patří bez debat jen do pračky, žádnou „druhou šanci“ už mu nedáme.  

Nedílnou součástí opatření by měla být podle webu Healthline také protikvasinková dieta, ve které snížíme nebo nejlépe zcela vyškrtneme cukr. Výrazně přidat bychom naopak měli na fermentovaných potravinách obsahujících probiotika. Součástí diety je také omezení potravin bohatých na škrob a nejrůznější umělá éčka, polotovary a kofein. Zkrátka jíst zdravě.  Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály je totiž cestou k posílení obranyschopnosti našeho těla. Hrozící infekci se potom umí mnohem lépe bránit.

8 nejsilnějších kvasinkožroutů

  1. Bílý jogurt: Obsahuje živé bakterie, jako je Lactobacillus acidophilus. Tyto bakterie podporují zdravé prostředí v těle a regulují přemnožení kvasinek. Přidejte ho do svého každodenního jídelníčku.
  2. Probiotika: Při infekci můžete používat klasické doplňky stravy a kombinovat je s probiotickými vaginálními čípky.
  3. Olej z divokého oregana (Origanum vulgare): Smíchejte 3–5 kapek tohoto esenciálního oleje se lžící olivového nebo mandlového oleje a vzniklou směsí potírejte zasaženou pokožku. Pozor, neměl by se dostat přímo do pochvy.
  4. Kokosový olej a tea tree olej: Oba se hodí na vnější použití zasažených oblastí. Tea tree olej je také součástí léčivých vaginálních čípků.
  5. Jablečný ocet: Přidejte půl šálku octa do vlažné vany a relaxujte v této koupeli 20 minut. Kyselá složka octa likviduje všechny škodlivé mikroorganismy včetně kvasinek.
  6. Česnek: Zařaďte do stravy více tohoto přirozeného antimykotika. Pozor na některé nebezpečné babské rady: česnek konzumujte pouze vnitřně. Vkládání česnekových tampónů může poškodit citlivou vaginální sliznici.
  7. Vitamín C a E: Céčko působí jako přirozený posilovač imunity, éčko podle výzkumů pomáhá bojovat se záněty a posiluje vaginální sliznici.
  8. Bylinky: Ořešák černý (k dostání jako tinktura), čaj Lapacho, Echinacea (třapatka nachová), dobromysl a lichořeřišnice. To všechno jsou vaši přírodní spojenci proti přemnoženým kvasinkám.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...