fbpx

Minulost, o které se nemluví: Jak nám tajemství mohou ublížit 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Každý člověk má zhruba 13 různých tajemství, z nichž alespoň o pěti nikdy nikomu neřekl

Zveřejněno: 9. 5. 2023

Tajemství jsou nedílnou součástí každodenního života. Nosíme je v sobě jako své nejhlubší touhy a sny, nebo se s nimi potýkáme jako s těžkým břemenem, které nás táhne ke dnu. A ať už se jedná o naše osobní tajemství, nebo o tajemství našich nejbližších, mají nezanedbatelný vliv na naši psychiku.

Co si lidé nechávají pro sebe nejčastěji?

Michael Slepian, psycholog a autor knihy Tajný život tajemství, je na psychologii tajemství uznávaným expertem. Podle jedné z jeho studií ukrývá průměrný jedinec 13 tajemství, z nichž se s pěti nikomu nikdy nesvěřil. Slepianův výzkum ukázal, že častěji jsou odhalována tajemství, týkající se užívání návykových látek nebo problémů v zaměstnání, zatímco nezvyklé romantické touhy či nevhodné sexuální chování zůstávají ve většině případů nevyzrazeny.

Slepian společně s kolegy dále vytvořil dotazník, čítající skoro čtyři desítky různých kategorií, do kterých tajemství spadají. Do široké škály témat zařadil mimo jiné přesvědčení jedince, rodinný život, finanční situaci, kariérní ambice, hobby a koníčky, užívání drog, vztahy nebo sex. Průzkumu se můžete zúčastnit i vy sami a porovnat své odpovědi s ostatními, kteří ho již vyplnili. Po dokončení vám stránka nabídne nejčastěji uchovávaná tajemství, a jak se liší podle věku nebo pohlaví.

tabulkafinal

Statistika uchovávaných tajemství po dokončení dotazníku autorem článku. (zdroj: Keeping Secrets)


Podle Slepiana je zároveň důležité rozlišovat rozdíly mezi tajemstvím a soukromím jedince. Někteří lidé nechtějí mluvit o financích nebo o sexu právě z důvodu ochrany svého soukromí, ne nutně proto, že by se jednalo o něco, co považují svým okolím za nepřijatelné nebo odsouzeníhodné. Slepian tvrdí, že o tajemství se jedná tehdy, kdy máte naprosto jasný záměr danou informaci ukrýt před ostatními, a to za každou cenu.

Může vás to přijít draho

Slepianův výzkum ukazuje, že držení tajemství může mít negativní dopad na jeho nositele. Lidé, kteří tajemství uchovávají, jsou v životě méně spokojení a jejich psychické a fyzické zdraví často trpí. Dalo by se předpokládat, že to všechno souvisí především s pocitem stresu a úzkosti z potřeby něco skrývat před svým okolím.

Psycholog ale tvrdí, že důvody jsou mnohem složitější. Pocit studu nebo nedostatek autenticity jsou podle něj hlavními důvody, které mohou vést až k pocitu bezmoci. Samotné utajování různých skutečností nakonec představuje jen malou část z celkové prožívané bolesti.

Když se rozhodneme něco skrývat, vytváříme tím pomyslnou bariéru mezi sebou a svým okolím. To často vede k narušení důvěry a vztahů i s těmi nejbližšími.

„Představa, že nám naše tajemství ubližují proto, že jejich skrývání bývá obtížné a stresující, se ukazuje jako nesprávná,“ uvádí Slepian. „Naše tajemství nám skutečně ubližují, ale často z důvodů spojených s pocity studu, izolace a nedostatečné autentičnosti.“

Tajemství byla, jsou a budou

Lidská přirozenost toužit po uchovávání tajemství je přítomna již od počátku naší civilizace a pravděpodobnost, že by se na tom mělo v nejbližší době něco změnit, je mizivá. Nebo spíše nulová. Kdo by ale neustále chtěl přemýšlet o tom, jaké informace skrývá a co si v návaznosti na to může dovolit říct na veřejnosti? A také o tom, jaký negativní dopad by posléze mohlo vyzrazení těchto tajemství mít.

Proto je důležité si uvědomit, že když se rozhodneme něco skrývat, vytváříme tím pomyslnou bariéru mezi sebou a svým okolím. To často vede k narušení důvěry a vztahů i s těmi nejbližšími. Jak již bylo zmíněno, dlouhodobé udržování tajemství může vést k osamělosti a izolaci, protože nemáme možnost sdílet své skutečné já s ostatními.

Vždy se proto snažte obklopovat lidmi, kteří znají vaši minulost a kontext, ve kterém se rozhodujete. Pak se jim totiž můžete svěřit i se svými nejhlubšími tajemstvími a obavami. Není snadné jít s kůží na trh, ale pokud vaše tajemství nezahrnuje zahrádku plnou mrtvol nebo jiné aktivity, spadající daleko za objektivní hranici únosnosti nebo i zákona, můžete si být jisti, že u těch správných lidí prakticky vždy najdete pochopení a soucit.

Související…

Jak utnout gaslighting? Sbírejte důkazy a svěřte se druhým
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, Keeping Secrets, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...