fbpx

Vrásky zdaleka nesouvisí jen s věkem. Na vině je i pět dalších faktorů 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Proč nám s věkem přibývají vrásky a ubývá kolagen? Svou roli nehraje pouze věk, ale i další faktory, které lze ovlivnit

Zveřejněno: 2. 5. 2023

Kolagen je klíčovým prvkem vaší pokožky. Tato bílkovina je zodpovědná za mladistvý vzhled obličeje a s jejím úbytkem se objevují jemné vrásky. „Kolagen nás doslova drží pohromadě – tvoří 30 % tělesných bílkovin a 70 % kožních bílkovin,“ říká lékař funkční medicíny Robert Rountree.

Níže najdete několik faktorů, které snižují hladinu kolagenu a k tomu přihodíme i pár rad, jak si udržet pevnou a mladickou pleť o několik let déle:

1. Vystavování se UV záření

Existuje prokázaná souvislost mezi nadměrným vystavováním se UV záření a úbytkem kolagenu. Gary Goldenberg, certifikovaný dermatolog a docent klinické dermatologie v New Yorku, již dříve uvedl, že UV záření negativně ovlivňuje hladinu kolagenu různými mechanismy. Do nich spadají změny DNA buněk, které kolagen vytvářejí, a také produkce volných radikálů, které mohou ovlivňovat kolagen prostřednictvím oxidačního stresu.

2. Stres

Výzkumy ukazují, že stres působí prozánětlivě, což může snížit schopnost přirozené tvorby kolagenu. Stres také způsobuje zvýšení hladiny hormonu kortizol, který taktéž podle výzkumů může produkci této látky snižovat.

„Při vysokém stresu se v těle tvoří méně kolagenu, protože více tělesných zdrojů je využíváno k boji proti stresu a zánětu, který vyvolává,“ říká Goldenberg.

3. Prozánětlivá strava

Goldenberg uvádí, že „zánět je jedním z hlavních nepřátel každé tkáně“ – a pojivové tkáně, jejichž zdrojem je kolagen, nejsou výjimkou. Stravování, které zahrnuje jídla s vysokým obsahem cukru, jednoduché sacharidy a polotovary, aktivuje imunitní systém a podporuje vznik zánětů v celém těle, sdělil dermatolog Joshua Zeichner.

„To může narušit hojení kožních buněk poškozených okolním prostředím,“ říká. Zejména cukr může být pro kolagen náročný. „Vysoká hladina cukru v těle může vést ke ztvrdnutí a fragmentaci kolagenu, což oslabuje základ kůže a podporuje její předčasné stárnutí,“ dodává doktor Zeichner.

UV záření negativně ovlivňuje hladinu kolagenu různými mechanismy. Do nich spadají změny DNA buněk, které kolagen vytvářejí, a také produkce volných radikálů, které mohou ovlivňovat kolagen prostřednictvím oxidačního stresu.

4. Kouření

Pravděpodobně jste už slyšeli, že kouření pro vás není dobré. Ale věděli jste, že může způsobit i předčasné stárnutí? Hlavním důvodem je přímý negativní vliv kouření na kolagen. „Kouření snižuje množství kyslíku dodávaného do tkání. Tkáň se proto nemůže regenerovat a je pravděpodobnější, že se poškodí a odumře,“ vysvětluje Goldenberg. To spolu s oxidačním stresem způsobeným chemickými látkami obsaženými v tabákovém kouři může vést k předčasným vráskám.

5. Věk

Tvorba kolagenu se u většiny lidí snižuje od konce dospívání nebo počátku dvacátých let. Klesá přibližně o 1 % ročně. Přesný věk, kdy tento proces začíná, však nelze určit, protože je u každého jiný.

Tento proces je zcela nevyhnutelný a nemůžete jej ovlivnit. „Naše tělo vždy udržuje rovnováhu mezi tvorbou a odbouráváním kolagenu. Když jsme mladí, náš organismus produkuje více kolagenu, než kolik ho odbourává. S přibývajícím věkem se tato rovnováha přechyluje na opačnou stranu, protože regenerace tkání se snižuje,“ konstatuje Goldenberg.

6. Genetika

„Genetika je důležitým faktorem, který určuje, kolik kolagenu vaše tělo vytváří a odbourává,“ říká Goldenberg. Pokud tedy vaše rodiče a prarodiče měli po léta skvěle vypadající pleť, je velká pravděpodobnost, že na tom budete podobně. Takže pokud vaše maminka vypadala v padesáti na třicet, jste šťastlivci. A pokud to měla naopak, zaměřte se na následující část, kde vám poradíme, jak úbytek kolagenu alespoň zbrzdit.

Jak navrátit kůži mladistvý vzhled?

1. Kolagenové doplňky

Mnozí odborníci doporučují přidat do své rutiny kolagenový doplněk, protože může stimulovat fibroblasty v kůži a podpořit tak přirozený proces tvorby kolagenu. Některé směsi navíc obsahují i složky, jako je kyselina hyaluronová, která podporuje plnost a hydrataci pleti. Přestože vaši pokožku neochrání před sluncem ani nezabrání stresu, kolagenové doplňky mohou pomoci doplnit vaše vlastní kolagenové zásoby.

2. Ochrana před sluncem

Chraňte svou pokožku před nadměrným UV zářením, nebo se aspoň namažte opalovacím krémem s vysokým SPF. Nezapomeňte na to, že UV záření proniká ze Slunce i přes mraky, takže slunce za mraky ještě neznačí, že je váš kolagen v bezpečí.

Vysoká hladina cukru v těle může vést ke ztvrdnutí a fragmentaci kolagenu, což oslabuje základ kůže a podporuje její předčasné stárnutí.

3. Protizánětlivá strava

Doporučujeme konzumovat i protizánětlivé potraviny, jako je čerstvé ovoce (avokádo, ananas, borůvky, hrozny, jahody, rajčata) a zelenina (batáty, brokolice, mrkev a špenát), případně potraviny, které prošly mléčným kvašením (kysané zelí, kimchi). Pokud nejste fanouškem ani jednoho zmíněného jídla, přidejte si do jídelníčku mandle, vlašské ořechy, olivový olej, šípek, zelený čaj anebo pořádnou tučnou rybu, jako je tuňák.

4. Vnitřní klid

„Buďte v klidu“ – to se sice jednoduše řekne, ale hůře dělá, že? Cesty ke snížení stresu ale existují, takže neházejte flintu do žita. Můžete vyzkoušet meditace, procházky do přírody nebo dělání věcí, které vás baví. A kdyby všechno z toho zklamalo, poohlédněte se třeba po zklidňujících bylinkách, jako je meduňka lékařská, kozlík lékařský nebo šišák bajkalský. Zároveň mějte na paměti, že užívání doplňků stravy byste měli vždy probrat se svým lékařem, abyste předešli kontraindikacím.

Související…

Jakub Mohl: CBD pomůže s vráskami i ekzémem, mně kanabinoidy zachránily ruku
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...