fbpx

Čtyřicet procent dospělých usíná s plyšákem. Proč byste měli začít i vy? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Spaní s chlupatým kamarádem rozhodně není jen záležitostí dětí. Ba naopak. Spoustu výhod může přinášet i nám dospělým

Zveřejněno: 6. 3. 2023

Když byl spisovatelce Aileen Weintraubové diagnostikován covid, našla útěchu u svého starého plyšového psa s plandajícíma ušima. A usíná s ním dodnes: „Když vlezu do postele a najdu tam George, vím, že teď už můžu vytěsnit události dne a pokusit se usnout.“

O svém novém zvyku spaní s plyšákem, kterého dostala jako dárek před 30 lety, se rozhodla napsat článek. Byla připravená na to, že se nejspíše setká s výsměchem, o to víc ji překvapilo, když jí začaly chodit e-maily od lidí, kteří také mají své vlastní plyšáky jako emocionální podporu.

Právě vědomí toho, že plyšák je tady a nikam neodejde, mi při usínání velmi pomáhá.

Ano, plyšák v posteli může nám dospělým ulevit od mnoha potíží. Klasickým příkladem je úzkost a deprese. Těmito problémy trpí jen v Česku zhruba 10 % žen a 6 % mužů, tedy téměř 700 tisíc lidí. Nárůst psychických poruch v posledních letech podpořily pochopitelně události jako covid, válka na Ukrajině nebo vysoká inflace.

Mnoho z nás hledá v těžkých chvílích pomoc u našich blízkých. Když však nejsou zrovna poblíž, jejich objetí může nahradit třeba právě plyšový medvěd či jiné zvířátko.

Recept na klidný spánek

Mezi časté potíže související s úzkostí patří i nespavost. Neodbytné myšlenky totiž přicházejí právě ve chvíli, kdy se snažíme usnout. Spánku nepomáhá ani to, že se v posledních letech i vlivem covidu a častější práce na dálku začala stírat hranice mezi domácím a pracovním životem.

„Mnoho ložnic se proměnilo v kanceláře, tělocvičny a domácí školy, což může vytvářet negativní asociaci mezi zvýšenou hladinou stresu a místem, kde spíme,“ říká spánková psycholožka Sarah Silvermanová.

Podle psychologa Donalda Winnicotta mohou být plyšové hračky takzvanými přechodnými objekty, které nám poskytují pocit bezpečí, když není žádná blízká osoba nablízku.

V rámci vyhledávače Google dosáhl výraz „pomoc při usínání“ v lednu 2022 svého pětiletého maxima. Meziročně se zvýšil také prodej spánkového hormonu melatoninu. Ti, kteří nemají léky příliš v oblibě a dávají přednost jiným druhům pomoci, začali pro změnu ve velkém nakupovat předměty spojené s pohodlným spánkem. Trh zaplavily speciální těžké deky, plyšová zvířátka se zátěží, a dokonce i spací robot pro dospělé.

Na hmotnosti záleží

Na trhu jsou dnes k dostání také speciální plyšáci se závažím, kteří fungují na principu zátěžových dekStudie z roku 2020 provedená na 30 účastnících a publikovaná v Oxford Academic prokázala, že extra těžká deka, která navozuje pocit připomínající objetí, snižuje stres, úzkost a zlepšuje spánek. Když si ji na sebe položíte, je to, jako by vás ke spánku uložila milovaná osoba. 

Hmotnost a tlak zátěžové deky zapojuje autonomní nervový systém, tedy tu část těla, která ovládá instinkty boje nebo útěku. Tlak deky pomáhá zpomalit srdeční tep a dýchání. Funguje podobně jako technika čtvercového dechu a usnadňuje tak proces usínání.

Plyšák místo člověka

Podle průzkumu společností Buid-A-Bear a Atomik Research usíná s plyšákem 40 % dospělých. Některé studie zároveň potvrzují, že díky plyšákům se všichni cítíme klidněji a bezpečněji. „Někdy nám útěchu přináší už jen to, že máme poblíž své oblíbené předměty,“ říká Silvermanová.

Podle psychologa Donalda Winnicotta mohou být plyšové hračky takzvanými přechodnými objekty, které nám poskytují pocit bezpečí, když není žádná blízká osoba nablízku.

Mnoho z nás hledá v těžkých chvílích pomoc u našich blízkých. Když však nejsou zrovna poblíž, jejich objetí může nahradit třeba právě plyšový medvěd či jiné zvířátko.

To ostatně potvrzuje i hudebník Steve Schofield, který během pandemie vyhledal svého starého šedého plyšového slona jménem Nelle. Bez publika a interakce s lidmi, na kterou je zvyklý z turné, se cítil osaměle. „Pokud se potýkáte s osamělostí nebo řešíte emočně náročnou situaci, může vám něco pro útěchu opravdu pomoci,“ říká. „Právě vědomí toho, že je tady a nikam neodejde, mi při usínání velmi pomáhá.“

A co vy? Pokud se také každý večer převalujete z boku na bok a ne a ne zabrat, možná nastal čas vylovit své staré plyšové kamarády ze dna skříně a vrátit je, dobře vyprané, zpátky do postele.

Související…

Jak se zbavit stresu a úzkosti? Hoďte na sebe extra těžkou deku
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Sleep.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...