fbpx

V kleštích věčných pochyb. Kde zdravá sebekritika končí a přechází do manipulace? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Neustále pochybujete o sobě i svých schopnostech? Možná se potýkáte s vnitřním gaslightingem. Příznakem je třeba omlouvání za věci, které ani zdaleka nemohou být vaší chybou

Zveřejněno: 16. 1. 2024

Jakéhosi vnitřního kritika v sobě chová prakticky každý z nás. Často bychom bez něho nebyli schopni reflektovat naše akce a následně se v životě posunout dál. Když se ale sebekritika změní v sebemrskačství a neustávající pochyby o sobě samém, máte pravděpodobně co dočinění s tzv. vnitřním gaslightingem. Vymanit se z vnitřního gaslightingu je často běh na dlouhou trať a v žádném případě nemá cenu si nalhávat, že to nebude obtížné. Určitě to ale není nemožné a na to nikdy nesmíte zapomínat.

Kde se vzal?

Pod pojmem gaslighting se skrývá forma psychického týrání, při níž člověk záměrně manipuluje s druhými takovým způsobem, aby oběť sama začala pochybovat o své příčetnosti a zdravém rozumu. Tento termín se poprvé objevil v divadelní hře Gas Light z roku 1938 a o pár let později i ve stejnojmenné hollywoodské filmové klasice. V těchto inscenacích můžeme pozorovat příběh manželského páru, ve kterém muž chce svoji ženu přinutit k tomu, aby si myslela, že se zbláznila. Svého cíle se manipulativní manžel snaží dosáhnout tím, že v bytě zhasíná světla a následně to dává za vinu rozbité plynové lampě, která je ale imaginární.

Gaslighting má devastující následky na duševní zdraví. Cílem gaslightera je držet vás v nikdy neutuchající atmosféře pochybností, která vás naprosto vyčerpá. To nejčastěji vede k podlomení sebedůvěry oběti, která začne pod vlivem tohoto nátlaku nenávidět sama sebe. Gaslighting způsobuje nejen úzkosti a deprese, ale může dokonce vést i k posttraumatické stresové poruše.

Lidé, kteří se potýkají s vnitřním gaslightingem přesvědčují sami sebe, že jejich vnímání reality je pokřivené a jejich úsudek zcela špatný. Tito jedinci neustále pochybují o svých vlastních schopnostech a často se omlouvají za věci, které ani zdaleka nemohou být jejich chybou.

V nejhorších případech pak i k sebepoškozování nebo k sebevraždě. Co ale dělat v případech, když tuto destruktivní praktiku aplikujete sami na sebe?

Sám sobě gaslighterem

Vnitřní gaslighting popisuje situaci, kdy výše zmíněné postupy neprovádíte někomu jinému, ale sami sobě. Lidé, kteří se potýkají s vnitřním gaslightingem, přesvědčují sami sebe, že jejich vnímání reality je pokřivené a jejich úsudek zcela špatný. Tito jedinci neustále pochybují o svých vlastních schopnostech a často se omlouvají za věci, které ani zdaleka nemohou být jejich chybou. Sami sebe sabotují na cestě za úspěchem a spokojeným životem tím, že sami sobě v žádném ohledu nevěří.

„Je to věc, která může být velmi individuální a u různých lidí se může projevovat různými způsoby,“ říká klinická terapeutka Brit Barkholtzová. „Čím lépe si uvědomujete a znáte své vlastní vzorce chování, tím snadněji se jim přizpůsobíte nebo je otestujete na realitu, když se objeví. Nebo je dokonce zažehnáte, když víte, že jste v situaci, která by mohla být spouštěčem.“

Poznávací znaky toho, že zápasíte s vnitřním gasligtingem, mohou být následující:

  1. Zpochybňujete svoje vlastní myšlenky, úsudek i váš pohled na realitu
  2. Zneužíváte vlastní nejistoty k tomu, abyste se dál podkopávali
  3. Přesvědčujete se o tom, že nejste pro nikoho dost dobří a zasloužíte si zůstat navždy sami a opuštění
  4. Neustále se srovnáváte s ostatními a máte za to, že jsou ve všech ohledech lepší než vy
  5. Obviňujete se z toho, že jste moc přecitlivělí

Já versus já

Pokud si myslíte, že se potýkáte s vnitřním gaslightingem, musíte začít přemýšlet o svých myšlenkových pochodech a identifikovat, kdy se právě tyto toxické myšlenky objevují.

Prvním krokem k úspěšnému zotavení může být uvědomění si toho, jaké jsou vaše silné stránky. Zamyslete se nad tím, v čem vynikáte a v čem jste jedineční. A nebojte se si to neustále připomínat a opakovat. Ať už hezky malujete, jste nadaní pro určitý sport nebo umíte naslouchat druhým. Věnujte těmto úvahám dostatečný čas a sepište si je na seznam, který budete mít vždy po ruce. Cílem není s vnitřním kritickým hlasem bojovat a snažit se ho za každou cenu porazit a navždy odehnat. Musíte mu naplno čelit a místo snahy o jeho odstranění z něho udělat svého spojence. To samozřejmě nebude na začátku vůbec lehké, zvláště pokud jsme zvyklí se tímto způsobem celý život sabotovat.

Ne každý je samozřejmě schopný tak závažný problém vyřešit sám. Není proto od věci zamyslet se nad návštěvou odborníka, což doporučuje i americká psycholožka Katelyn Campbellová: „Jako psycholožka bych lidem nejvíce doporučila, aby v takových případech zvážili terapii. Zotavit se ze sebemrskačství je velice náročné, protože takový člověk má tendenci se neustále diskreditovat. Může mít pocit, že na každém kroku bojuje sám se sebou. Terapeut vám pomůže bezpečně proniknout do hloubky a uzdravit tak vaši sebedůvěru.“

Celý proces je ve finále o tom naučit se tolerovat vlastní nejistotu a emoce, které z ní plynou. A ať už to zvládnete sami, nebo za pomoci odborníka, můžete si být jisti, že po odstranění těchto tíživých nejistot se vám v životě otevřou zcela nové obzory, které jste doposud nebyli schopni vidět.

„Nejzákladnější technikou je představit si někoho, na kom vám velmi záleží a kdo prochází stejnou situací, jaké čelíte vy. Co byste mu řekli, kdybyste věděli, že se cítí stejně jako vy?“ dále radí Campbellová.

Další konkrétní kroky, které vám mohou pomoci k zotavení se z vnitřního gaslightingu:

  • Identifikujte chvíle, kdy k vám váš vnitřní kritik promlouvá.
  • Všímejte si svých vlastních pocitů a emocí, jako jsou úzkosti, nejistota nebo strach z odmítnutí. Tyto pocity si zaznamenávejte a pokuste se rozklíčovat situace, které k nim vedou.
  • Postavte se svému vnitřnímu kritikovi. Pokud se dostaví negativní myšlenky a sebemrskačství, zkuste si připomenout, že nepomáhají k zlepšení situace, ale naopak.
  • Začněte se vnímat jako osobu, která je složená z více různých částí, a přijměte každou z nich. I když se pro vás na první pohled mohou zdát zničující a omezující.

Dopřejte si soucit

Vymanit se z vnitřního gaslightingu je často běh na dlouhou trať a v žádném případě nemá cenu si nalhávat, že to nebude obtížné. Určitě to ale není nemožné a na to nikdy nesmíte zapomínat. Pokud se svým vnitřním kritikem budete mluvit jako s přítelem a ne protivníkem, cesta k uzdravení bude mnohem jednodušší. Jedním z klíčů je koneckonců laskavost k sobě samému.

Celý proces je ve finále o tom naučit se tolerovat vlastní nejistotu a emoce, které z ní plynou. A ať už to zvládnete sami nebo za pomoci odborníka, můžete si být jisti, že po odstranění těchto tíživých nejistot se vám v životě otevřou zcela nové obzory, které jste doposud nebyli schopni vidět.

Související…

Lhaním k nižšímu sebevědomí. Nová studie odhalila cenu, jakou platí každý lhář
Klára Kutilová

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...