fbpx

Chcete randit s někým, kdo právě prošel rozchodem? Pozor na varovné signály 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Do života se vám připletl někdo naprosto skvělý, ale má to jeden malý háček – je čerstvě single

Zveřejněno: 2. 2. 2023

Je naprosto přirozené cítit se nejistý, pokud jste si začali s někým, kdo právě ukončil dlouhodobý vztah. „Možná myslí na svého bývalého partnera. Možná by se k němu chtěl vrátit?“ To jsou otázky, které mnoha lidem probíhají v těchto situacích hlavou. Kdy jsou takové obavy na místě a kdy se naopak není potřeba strachovat?

Před čím se mít na pozoru?

Pokud jste začali randit s někým, kdo je čerstvě po rozchodu, měli byste dát pozor na některé varovné signály:

  • stále se pravidelně vídá a komunikuje s bývalým partnerem
  • je afektovaný a snaží se obhajovat svoje ex, pokud o nich mluvíte nelichotivě
  • s ex partnerem probírá důležité osobní záležitosti, ať už ty dobré nebo špatné
  • skrývá si před vámi svůj mobilní telefon, případně ho obrací obrazovkou dolů, aby nebylo vidět příchozí zprávy

Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že ne všechny vztahy končí nutně špatně, a občas se lidé prostě dohodnou, že už to takhle dál nejde. Rozejdou se v dobrém a jsou schopni spolu vycházet i mimo milostný vztah. Proto nepanikařte, pokud má váš nový partner s ex dobré vztahy, nemusí to ještě nutně nic znamenat.

Kdy jsou připraveni?

Expertka na vztahy Laurel Houseová tvrdí, že v obecné rovině neexistuje „příliš brzy“ na to začít randit po rozchodu. Pokud se ale podíváme na konkrétní případy vztahů, je to už jiná situace. „Začít znovu randit může být uspěchané, pokud je někdo zcela závislý na svém expartnerovi, jejich bývalém vztahu a oficiálně v sobě nedokázal ukončit emocionální nebo fyzické pocity.“

Někteří lidé odcházejí ze špatného vztahu s pocitem celistvosti a mají naprosto jasno v tom, kým jsou a co ve vztahu skutečně potřebují a očekávají. Jsou připraveni najít vztah, který pro ně bude ten pravý. A to se může stát okamžitě po rozchodu.

Zároveň Houseová zdůrazňuje, že mnoho vztahů se rozpadne měsíce, nebo dokonce roky předtím, než jsou oficiálně ukončeny: „Zatímco některé vztahy skončí a pocity se okamžitě rozplynou, jiné jsou tak emocionálně a fyzicky komplikované, že je potřeba hodně záměrné práce, než bude člověk skutečně připraven se posunout. A to je i samotný klíč: záměr.“

Houseová také zmiňuje, že ačkoliv se může zdát ukvapené pustit se do vážného vztahu chvíli po rozchodu, je to ve skutečnosti ve většině případů daleko zdravější, než náhodné randění přes seznamovací aplikace typu Tinder.

Komunikace je klíč

Kladení správných otázek a smysluplné konverzace jsou podle Houseové nezbytné k tomu, abychom poznali skutečné emoce a myšlenky, které v sobě náš protějšek skrývá. „Každý jedinec je jiný. Někteří lidé odcházejí ze špatného vztahu s pocitem celistvosti a mají naprosto jasno v tom, kým jsou a co ve vztahu skutečně potřebují a očekávají. Jsou připraveni najít vztah, který pro ně bude ten pravý. A to se může stát okamžitě po rozchodu.“

Pokud je váš partner komunikativní a nemá problém se o tomto tématu bavit, jste na dobré cestě. Následujícími otázkami si můžete udělat lepší přehled o tom, jestli váš nový románek nebude ohrožován minulostí:

  • Jak dlouho jsi svobodný?
  • Co způsobilo tvůj rozchod?
  • Kdy jsi věděl, že je konec?
  • Pokoušel/a ses vztah nějak zachránit?
  • Jaké pocity chováš k bývalému partnerovi?
  • Co bys dělal/a, kdyby se tvůj bývalý partner změnil a vrátil s nabídkou na „další šanci“?
  • Poučil/a ses nějak z rozchodu?

Pokud tedy máte nějaké pochybnosti ohledně minulosti vašeho nového milostného „cíle“, klíčem je vždy komunikace. Mluvením o vašich pocitech a obavách si celou situaci vyjasníte a tím vytvoříte důvěru mezi vámi a vaším novým partnerem. A důvěra je jednou z nejzásadnějších věcí, na které zdravé vztahy stojí.

Související…

Otevřený vztah mi dává svobodu, ale i výhody partnerství, říká Michal Gondek
Milada Kadeřábková

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...