fbpx

Mnoho z nás se ptá, jak ideálně nikdy nezestárnout. Stáří však s sebou přináší i velké výhody, které je dobré si uvědomit, abychom se vyššího věku přestali obávat a také seniory více začleňovali do společnosti

Zveřejněno: 11. 1. 2023

Mnoho z nás si možná pod pojmem stáří vybaví nemohoucí lidi, kteří jsou upoutaní na lůžko a odkázaní na pomoc ostatních. Toto však může být pouze část seniorního věku, která navíc nemusí při zdravém životním stylu nikdy nastat.

Stáří klasicky dělíme na rané, pozdní a stařeckost. Právě do toho raného spadají lidé ve věku od šedesáti do pětasedmdesáti let (hranice ale nejsou striktní). Jedná se o fázi, v níž můžete aktivně žít plnohodnotný, spokojený a inspirativní život. Dnešní „mladí staří“ jsou na tom celkově mnohem lépe než staří lidé v minulé generaci. Například dnešní sedmdesátníci jsou tělesně a duševně zdatní tak, jako byli před třiceti lety pětašedesátníci, nebo dokonce šedesátníci. Je tedy zbytečné se tohoto období obávat a zároveň je vhodné tuto skupinu lidí začlenit do aktivní společnosti. 

Už nic nemusím, ale můžu hodně

Staří lidé mají mnoho silných stránek, které nás mladší mohou nejen inspirovat, ale také obohatit jak v profesním, tak osobním životě. Těmi dvěma základními jsou: 

Krystalická inteligence

Inteligence ani paměť nemají s věkem pouze sestupnou tendenci. Takzvanou krystalickou inteligenci, kterou chápeme jako systém kulturně vázaných dovedností a schopností, jako je řeč, profesní vědomosti a sociální inteligence, mohou staří lidé zvládat lépe než mladí. Je to patrné hlavně u vysoce odborných profesí nebo v umělecké sféře – zpravidla jsou nejlepšími spisovateli, dirigenty nebo třeba režiséry právě ti staří, protože mají profesní i životní zkušenosti, díky nimž dosahují hodnotnějších výsledků.

Sebevědomí

Obzvláště silnými stránkami pozdního věku jsou také sebevědomí a životní spokojenost. Starší lidé mají velmi dobrou schopnost vypořádat se se životem, a to navzdory zhoršující se kondici. I když už jejich těla nefungují tak jako dřív, jsou spokojeni stejně, nebo i více než ti mladší. Jakto? Jsou zvyklí se přizpůsobovat. Reagují na omezené schopnosti své tělesné schránky a jaksi počítají s tím, že ne všechno bude fungovat tak, jako za mlada. Pokud trpí mladí lidé tím, že se srovnávají, a ve svém srovnávacím testu selhávají, staří lidé to mají naopak. Zpravidla se totiž srovnávají s těmi, kterým se vede hůře, nebo už dokonce zemřeli. 

Dnešní „mladí staří“ jsou na tom celkově mnohem lépe než staří lidé v minulé generaci.

Lidé mezi šedesátkou a osmdesátkou mohou stále velmi dobře přispívat k sociálnímu životu a celospolečenské produktivitě. Autorka knihy Ženy 60+ Pavla Frýdlová vyzpovídala jedenáct žen, které už překročily šedesátku, jež jsou, ač v důchodovém věku, obrovskou inspirací pro své starší i mladší okolí. „Pro všechny zpovídané ženy je charakteristické, že už dobře vědí, co je podstatné, co méně a co není podstatné vůbec, čemu je třeba přikládat důležitost a čemu ne. Z jejich životních příběhů vzniklých na základě mnohahodinových rozhovorů poznáme, jak ke svému dnešnímu postoji, názorům a moudrosti dospěly,“ píše v úvodu knihy. 

Spolupráce s MŠ i skupinové ruční práce

Ne každý si samozřejmě s rostoucím věkem dokáže zachovat pozitivní mysl. U seniorů se mohou dostavit pocity, že jsou nepotřební a že jim svět utíká. Pokud máte ve svém okolí blízkého, který vstoupil do seniorního věku, zkuste se zamyslet nad tím, jak mu s aktivním začleněním do společnosti pomoci. 

Takzvanou krystalickou inteligenci, kterou chápeme jako systém kulturně vázaných dovedností a schopností, jako je řeč, profesní vědomosti a sociální inteligence, mohou staří lidé zvládat lépe než mladí.

Některé firmy nabízejí pracovní pozice přímo pro seniory, třeba na částečný úvazek. Existuje také množství iniciativ, které se snaží o začleňování starších lidí mezi mladší. Jednou z nich je nezisková organizace Mezi námi, která pořádá pravidelné aktivity starších lidí s žáky mateřských nebo základních škol. Senioři se tak stávají třeba pohádkovými čtecími babičkami a dědečky. Pro ty, kteří dají přednost spíše ručním pracím buď doma, nebo v kolektivu, existují organizace jako Elpida nebo Zašívárna, které starším lidem posílají pletací nebo vyšívací zakázky. 

Začlenění starších lidí zpátky do aktivní společnosti může být přínosné pro obě strany.

Související…

Rozhovor: Senioři mají leckdy pestřejší sexuální život než my
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...