fbpx

Chcete mít inteligentní děti? Co nejčastěji je objímejte 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokud jste ten typ rodiče, který se nedokáže od svého dítěte odtrhnout, a objímáte ho v každém možném okamžiku, nepřestávejte. Vaše dítě díky tomu bude chytřejší a jednou vám za to poděkuje

Zveřejněno: 10. 1. 2023

Podle nového výzkumu Nationwide Children´s Hospital v Ohiu je fyzická náklonnost v období vývoje dítěte důležitější, než byste si mohli myslet – analýza údajů o celkem 125 předčasně narozených a donošených dětech totiž potvrdila, že fyzický dotek příznivě ovlivňuje růst dětského mozku, vnímání, porozumění i sociální vývoj dětí. 

Čeho je moc, toho je příliš, tady neplatí

Z výzkumu vyplývá, že podpůrné aktivity, jako je kojení, klokánkování, nebo láskyplné objetí, vyvolávají u dětí silné pozitivní mozkové reakce, které umožňují rychlejší a zdravější vývoj mozku. Naopak bolestivé zážitky, jako jsou vpichy do kůže nebo zavádění hadiček, pozitivní reakce na jemné dotyky snižují. 

Jinými slovy, chovat se k dítěti něžně a láskyplně je nejen humánní a přirozené, ale také to přispívá k rozvoji jeho mozku do té míry, že se dá říci, že díky tomu bude dítě chytřejší.

Láska a náklonnost jsou klíčem k vývoji člověka v každé fázi života. Začněte proto brzy a nikdy nepřestávejte! Vaše děti vám za to v mnoha ohledech poděkují.

Vedoucí studie Dr. Nathalie Maitreová také upozorňuje, že doteky jsou vzhledem k jejich pozitivnímu dopadu na dětský mozek důležité obzvláště u nedonošených dětí. „Je nezbytné zajistit, aby se předčasně narozeným dětem dostávalo pozitivních a podpůrných doteků, jako je dotyk kůže na kůži ze strany rodičů, a jejich mozek tak mohl reagovat na jemné doteky podobně jako u dětí, které prožily celé těhotenství v matčině děloze,“ řekla pro portál Science Daily.

„Pokud to nemohou udělat rodiče, měly by nemocnice zvážit ergoterapeuty a fyzioterapeuty, kteří by poskytli pečlivě naplánované doteky, které někdy v nemocničním prostředí chybí.“

Na základě jejich zjištění nyní Maitreová a její kolegové navrhují nové způsoby poskytování pozitivních doteků na jednotce intenzivní péče. Zkoumají také, jak se mozková odezva dítěte na dotek propojuje s reakcí na zvuk lidského hlasu.

Celkově vzato, jsou láska a náklonnost klíčem k vývoji člověka v každé fázi života. Začněte proto brzy a nikdy nepřestávejte! Vaše děti vám za to v mnoha ohledech poděkují.

foto: Shutterstock , zdroj: Curious Mind Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...