fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Dejme si v lednu pauzu, abychom se za sebe nemuseli v únoru stydět 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Suchý únor je falešná varianta odpustku. Nebuďte srabi, přestaňte se chlubit a rozhodujte se správně!

Zveřejněno: 5. 1. 2023

V novém roce si lidé dávají předsevzetí. Většina lidí to dělá prvního ledna, hned poté, co se proberou ze silvestrovských oslav, rozvážnější to vědí už od prosince, ale většinou se jedná o to samé: po tradičním obžerství a pařbách plných více či méně legálních látek nastává období askeze, kdy se snažíme uvést vesmír a hlavně svoje tělo do rovnováhy. Prodeje potravinových doplňků na hubnutí jsou na meziročním maximu a fitcentra praskají ve švech – aby postupně během ledna nadšení zase opadalo a všechno se vrátilo do normálu. Největší fake nás ale čeká druhý měsíc – spousta lidí drží suchý únor, kdy více či méně okázale dává najevo, že nepije žádný alkohol. Únor nebyl vybrán náhodně, je to nejkratší měsíc v roce, čímž deklarovaná snaha žít zdravě dostává na frak hned v zárodku: chceme se chovat co nejzdravěji, ale tak, aby nám to co nejmíň vadilo a abychom se nemuseli omezovat.

Chlubit se dobrými činy je sice trošku trapné, ale chlubit se tím, že podporuju dobré činy, aniž bych sám cokoliv konkrétního udělal, je nechutné.

Prosím vás, buďte k sobě upřímní. Buď chcete být zdraví a dáte si od alku pauzu, nebo se vykašlete na chlubení se stupidním suchým únorem. Má to asi takový dopad jako Movember nebo dát si do profilovky ukrajinskou vlajku. Abychom si rozuměli: cíl obojího je záslužný, povědomí o zákeřných chorobách i o svinstvech, které se dějí nepříliš daleko od nás, je potřeba. Problém je v tom, že když si dáte na profilovou fotku I stand with Ukraine, máte pocit, že už jste jako udělali dost, že už jste ten svůj kousek práce odvedli. Můžu vás ubezpečit: neodvedli. Neznamená to vůbec nic a v podstatě je to taková horší varianta odpustku – navíc dávaná veřejně ostentativně najevo. Chlubit se dobrými činy je sice trošku trapné, ale chlubit se tím, že podporuju dobré činy, aniž bych sám cokoliv konkrétního udělal, je nechutné.

Na to, abyste jedli více zeleniny a necpali se po osmé večer brambůrkami, nepotřebujete žádnou radu.

No a se zdravými předsevzetími je to přesně tak. Takže se přestaňte chlubit suchým únorem, nebuďte srabi a držte leden i únor. Třeba vás to začne bavit i do března. Co se cvičení týče, v lednu to jen tak polehku lechtejte a naplno se do toho vrhněte až v únoru – to už bude v tělocvičnách (odmítám chodit do gymu, stejně jako odmítám chodit do barbershopu) zase relativně volno. Diet najdete na internetu desítky, a drtivá většina z nich je vám k ničemu. Zaprvé, každé tělo je jiné, a zadruhé, na to, abyste jedli více zeleniny a necpali se po osmé večer brambůrkami, nepotřebujete žádnou radu.

Ale jedno důležité rozhodnutí přece jen v lednu udělejte. Za dva týdny nás čekají volby, a ač se to nezdá, budou velmi důležité. Prezident sice nemá absolutní pravomoci, ale je to symbol – a o síle symbolů by mohl vyprávět kdejaký sociolog. Nebo marketér. Nebo psycholog. Já jsem si ještě z preventivních důvodů zakázal jakékoliv volební posty na sociální sítě – beru virtuální popcorn a budu sledovat, co se děje kolem mě. Zapiju to sklenkou čerstvě vymačkané jablečné šťávy (děkuju ti, Ježíšku, za ten nádherný šnekový odšťavňovač) a budu doufat, že se v únoru nebudu muset stydět. Ani za sebe, ani za novou hlavu státu.

Související…

Novoroční předsevzetí, která jste si ještě nedali. A je to škoda!
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...