fbpx

Tři způsoby, jak odhalit narcistického muže. A vlastně i ženu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Narcista se chová jinak než narcistická žena. Ta na rozdíl od muže potřebuje pro hraní emočních her svůj harém. Mužský i ženský

Zveřejněno: 5. 12. 2022

Není to tak dávno, kdy jsme psali o tom, co je pasivní agresivita a jak zvládnout pasivně agresivní jedince ve vašem okolí. Jak ale odhalit a zvládnout také pasivně agresivního narcistu? Nejdříve se musíme zaměřit na to, co to vlastně narcismus je.

Narcisté a pasivně agresivní lidé mají mnoho společného. Narcistická porucha osobnosti je duševní poruchou, která postihuje jak muže, tak ženy. Člověk, který jí trpí, se potýká s nadměrným pocitem vlastní důležitosti a hlubokou potřebou obdivu, a to jak na pracovišti, tak ve vztahu. Narcista musí být ve vztazích vždy na prvním místě.

Jakmile narcistovi povíte o své vlastní špatné zkušenosti, jeho reakce bude vždy hnaná touhou přebít vaši zkušenost jeho vlastní.

Často uráží své okolí jen proto, aby lépe vynikly jejich vlastní kvality. Ponižování partnera nebo i dítěte na veřejnosti pro něj není zase až takový problém. Podle Americké psychiatrické asociace (APA) až 6,2 % dospělé populace může trpět narcistickou poruchou osobnosti.

Rozeznáte narcistu?

Právník a terapeut Bill Eddy nabízí tři kroky k rozeznání člověka s narcistickou poruchou osobnosti. Jde o slova narcisty, jeho emocionální projevy a chování, o naše vlastní chování a emoce v přítomnosti narcisty. U všech tří kroků platí jednoduché pravidlo: dávejte si pozor hlavně na to, co by 90 % lidí nikdy neřeklo, neudělalo a necítilo.

1. Slova narcisty

Sledujte vyhroceně pozitivní nebo naopak negativní slova, která dotyčný řekne o vás nebo o ostatních. Může jít například o věty typu: „Jsi středem mého života! Nikdy jsem se nesetkal s někým tak úžasným, jako jsi ty! Jsi o tolik lepší než ostatní!“ Nebo naopak: „Všichni, kteří odmítli můj skvělý nápad, jsou prostě hloupí! Však já jim ještě ukážu, nakonec je propustí a já budu povýšen!“ Všimněte si právě v takové situaci onoho vzrušení z nadřazenosti a absence empatie. Jakmile narcistovi povíte o své vlastní špatné zkušenosti, jeho reakce bude vždy hnaná touhou přebít vaši zkušenost jeho vlastní, samozřejmě takovou, která bude nejlépe ještě horší než ta vaše.

2. Podezřelé emoce

V okolí narcisty se můžete cítit neobyčejně dobře. Dejte si ale pozor. Lidé, kteří intenzivně lichotí, často nejsou takoví, jací se zdají být. Samozřejmě, může to být opravdu jedinečná osoba, jakou jste ještě nikdy nepoznali, může jít ale také o skrytého narcistu.

Všímejte si raději toho, co dotyčný narcista skutečně udělá, než toho, o čem pouze povídá.

Druhou emocí, kterou narcista umí ve svém okolí neobyčejně dobře vyvolat, je naopak pocit, že jste hloupí a absolutně neschopní. Pokud ale negativní úvahy o sobě spojujete pouze s jedním člověkem („Co si o mně asi tak myslí? Nejspíš, že jsem absolutně hloupý a svou práci nedělám dobře.“), zbystřete. Narcista s vámi jenom hraje svoji zkaženou hru.

3. Důležité jsou činy

Všímejte si raději toho, co dotyčný narcista skutečně udělá, než toho, o čem pouze povídá. Narcisté se dokážou ze svého špatného chování totiž bravurně vymluvit kouzelnými slovy.

Narcista není to, co narcistka

Narcistický muž se nechová stejně jako narcistická žena. U muže jde třeba i o sebezničující chování, nadměrné užívání drog a alkoholu nebo bezohledné řízení. Přitom nejde jenom o získání pozornosti, ale často také o překonání vnitřního pocitu hanby a prázdnoty.

Máte po přečtení článku strach, že se až moc rysů narcistů shoduje s těmi vašimi? Dejte si test.

Narcistické ženě často chybí právě zmiňovaná empatie. Tvoří si okolo sebe jakýsi „harém“ mužů obdivovatelů, pro něž je středobodem vesmíru. Podobnou skupinu obdivovatelek má utvořenou i ze svých nejbližších kamarádek, které ji slepě následují. Naopak běda těm, které by její piedestal chtěly ohrozit. Zní vám to spíš jako popis situace na vaší střední škole? Přitom věk narcistky nehraje roli.

Máte po přečtení článku strach, že se až moc rysů narcistů shoduje s těmi vašimi? Americký týdeník Time nabízí test, který by měl odhalit, zda narcista jste, nebo ne. Pokud se bojíte, že byste ho nevyplnili podle pravdy (a zároveň ji doopravdy znát chcete), poproste o vyplnění testu osobu, která vás dobře zná.

Související…

Také v sobě dusíte zlobu? Pět užitečných triků, jak zvládnout pasivní agresivitu
Markéta Pánková

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...