fbpx

Pětina žen trpí po porodu úzkostmi či depresí. Většina ale pomoc nevyhledá 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Psychické potíže po porodu rozhodně nejsou výjimkou. Přesto se za ně většina žen stále stydí, a než aby požádaly o pomoc, raději tiše trpí

Zveřejněno: 15. 11. 2022

Pětatřicetiletá Marcela se po porodu zhroutila. Protože trpěla úzkostmi již od dvaceti let, se zhoršením psychického stavu po narození dítěte počítala. Takový náraz však nečekala. Místo mateřské lásky se dostavil strach, úzkost a beznaděj. K úzkostem v podobě strachu ze ztráty kontroly se připojila poporodní deprese. „Věděla jsem, že něco není v pořádku, proto jsem zavolala peer konzultantce. Až napotřetí se mi podařilo začít mluvit a sdělit ženě na druhé straně můj problém,“ vzpomíná na těžké časy Marcela.

S podobným telefonátem nebo e-mailem se na organizaci Úsměv mámy obracejí ženy, které zažily poporodní psychické těžkosti, nebo se s nimi potýkají během mateřství.

Když pocit štěstí nepřichází

Narození miminka obecně mnoho z nás vnímá jako začátek nejkrásnějšího životního období. Ve skutečnosti je však poporodní období poměrně náročné a čerstvou, rozbolavělou maminku může zaskočit. U jedné z pěti žen se navíc objeví psychické obtíže, které se nejčastěji projevují formou depresí nebo úzkostí. „Nejšťastnější životní období“ se tak velmi snadno může zvrtnout v děsivou noční můru. A proto tu jsou organizace jako Úsměv mámy, aby podaly pomocnou ruku maminkám, které zradila psychika. 

Je důležité ukazovat mateřství reálně, bez filtrů a zdůrazňovat, že odpočinek není luxus, ale naprostá nutnost.

Peer konzultantky Úsměvu mámy, které působí po celé republice, jsou v drtivé většině maminky, které si samy prošly psychickými těžkostmi. Pro ženu v nepohodě může být proto snazší obrátit se na ně než na psychiatra či psychologa. Důležité však je, že se maminka rozhodla vyhledat pomoc. „Při prvním setkání nebo telefonickém hovoru si děláme představu o potížích klientky a o tom, jak jsou intenzivní. Jak je na tom se spánkem a zda její partner ví, jak se skutečně cítí. Peer konzultantka také může přidat svou zkušenost. To je pro klientku úlevné – vidí, že není sama, komu se něco děje, mluví se ženou, která obtíže zvládla,“ vysvětlila průběh prvního setkání vedoucí pražského centra Úsměvu mámy Lucie Kočová s tím, že již po prvním kontaktu se mohou zmírnit pocity selhání a sebeobviňování.

Možnosti pomoci

Ve většině regionů se konají podpůrné skupinky, které fungují na bázi podpory, sdílení, nesouzení. Maminky si v bezpečném prostředí vypráví o tom, co je trápí. „Dále jsme schopni ženy nasměrovat na terapeuty, psychiatry, ale i další organizace. Hodně skupin lze využít také v online verzi,“ doplnila Kočová.

Peer konzultantky z Úsměvu mámy nejčastěji pomáhají ženám s úzkostmi. Od mírnějších, které se projevují pochybami, starostmi, nejistotou, zda svou novou roli vůbec zvládnou, až po ty masivní, které čerstvé maminky provázejí celý den. „Velké procento žen, a to nejen čerstvě po porodu, řeší psychické obtíže spojené s celkovým přetížením. Často jde o ženy, které na sebe mají vysoké nároky, sklon k perfekcionismu a nejsou zvyklé říkat si okolí o pomoc,“ popsala zkušenosti vedoucí centra.

Když špatné dny převažují

Marcela, dnes již maminka dvouletého chlapce, už má úsměv na tváři. Poporodní deprese jí odezněla vcelku rychle. „Po šestinedělí se vše začalo zlepšovat, alespoň co se týká deprese. Úsměv mámy mě také nasměroval k psycholožce, která mi pomohla s úzkostmi,“ dodala.

Obecně by měla maminka v šestinedělí vyhledat pomoc, když ani jednou za dva až tři dny nepocítí úlevu. Vnímá, že je jí čím dál hůř, obtíže se v průběhu šestinedělí postupně nezlepšují nebo se objeví i po šestinedělí. „Pokud žena bojuje se spánkem, jídlem, je v neustálém napětí, je dobré pomoc vyhledat,“ podotkla Kočová.

Podle Národního ústavu duševního zdraví až 75 procent žen s psychickými problémy na mateřské a rodičovské dovolené nevyhledá pomoc. Příčin může být hned několik. Jednou z nich je, že novopečená maminka by měla být přece šťastná, když je miminko zdravé a nejsou objektivní důvody k tomu, aby se psychicky hroutila. Vyhledat pomoc tak může být daleko těžší. „Řekla bych, že stud vyhledat pomoc při duševních obtíží je v ženách pořád ještě dost zakořeněn. Navíc má čerstvá maminka pocit, že selhává v nejméně vhodnou dobu a v té nejdůležitější roli,“ doplnila Lucie Kočová.

Odpočinek není luxus, ale nutnost

Od začátku fungování pražského centra, od jara 2020, se na centrum o pomoc obrátilo přes 600 žen. Další stovky maminek se zúčastnily aktivit Úsměvu mámy, ať už osobně nebo online.

Organizaci Úsměv mámy založila v 2014 Veronika Kubrichtová, která si poporodní úzkosti sama prožila. Rozhodla se, že by žádná maminka neměla trpět sama a že by mělo být pro maminky v nouzi více informací. „Ženy, které se nám ozvou, často zmiňují velkou vyčerpanost, nedostatek času pro sebe. Určitě je tedy důležité mateřství ukazovat reálně, bez filtrů a zdůrazňovat, že odpočinek není luxus, ale naprostá nutnost,“ uzavřela Kočová.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...