fbpx

Sedm věcí, které tak rádi děláme v posteli a po nichž se nám tak špatně spí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Člověk by měl spát osm hodin, měl by chodit do postele před půlnocí (britská královna chodila pravidelně v půl jedenácté), měl by zhasnout nebo aspoň ztlumit světlo a snížit teplotu (tenhle problém už nemusíme ani řešit). A může si vzít dokonce potravinové doplňky na lepší spánek. Tohle všichni víme, ale upřímně řečeno, kdy jste naposledy spali týden v kuse zdravě?

Zveřejněno: 10. 10. 2022

Ono se to všechno lehce řekne, ale hůř dodržuje. Existuje spousta doporučení, co pro pokojný spánek dělat, dnes se chceme ale zaměřit na opačný problém: Co byste před spaním rozhodně dělat neměli?

1. Koukání do obrazovky

Nikdo neříká, že večer nemáte vůbec sledovat televizi. To je nesmysl, ostatně, většina z nás má přes den tolik práce, že večer je ten jediný prostor, kdy se vůbec ke sledování něčeho dostane. Určitě byste ale neměli u televize usínat. A když už jsme u toho: Obrazovkou je myšleno cokoli, včetně mobilu a tabletu. Když budete stimulovat oči a mozek nepřetržitým feedem zpráv na Facebooku nebo Instagramu, nedosáhnete přirozené hladiny melatoninu, který je pro spánek zásadní.

Dát si k televizi popcorn z mikrovlnky, chleba s paštikou, případně dorazit knedlíky s uzeným od oběda? Ani na to nemyslete.

Ale u jedné věci bychom mohli udělat výjimku. Jestliže rádi čtete, čtečky knih jsou povoleny. A pokud se vám prostě špatně usíná potichu, tak si zkuste pustit audioknihu. Na trhu je jich prakticky neomezené množství. A jak se dobře při příbězích usíná, to si podvědomě všichni pamatujeme z dětství. Pohádky byly nenahraditelné…

2. Tvrdý tréning

Večerní procházka? Ano. Lehká jóga? Beze všeho. Dvě hodiny posilování s maximálními vahami, abyste se konečně zbavili přebytečného tuku? Před spaním určitě ne. Možná vám bude připadat, že tělo je po cvičení tak unavené, že spadnout do postele a usnout je vlastně logickým zakončením tréningu.

Pokud ale budete cvičit příliš intenzívně, po krátkém útlumu naopak budete cítit nával endorfinů a ty vám určitě usnout nepomůžou. Při cvičení se také zvyšuje tělesná teplota, takže pokud si chcete dát pořádně do těla, udělejte to několik hodin před spánkem.

3. Kofein, tein a alkohol

O kávě to ví skoro každý, ale nezapomeňte, že kofein není jen ve vašem oblíbeném espressu či cappuccinu. Čokoláda, některé čaje, ale i kombucha obsahují spoustu kofeinu, který se z organismu vylučuje až 10 hodin. Záleží samozřejmě na spoustě faktorů, nicméně pozdě večer to prostě rozhodně kvalitě spánku nepomáhá.

Tein je na tom podobně, jen je obsažen v černém čaji, takže tím šetřete také. Naopak některé bylinkové čaje s přírodními poklady, jako je například meduňka, třezalka, levandule nebo kozlík lékařský, jsou k podpoře zdravého spánku přímo určeny.

Pokud bychom se chtěli bavit o tom, co ve vašem těle dokáže napáchat alkohol, bylo by to na velmi dlouhé povídání. A ano, když ho vypijete hodně, dokáže vás uspat, ale kvalitní spánek to rozhodně není. A to už vůbec nemluvíme o tom, co vás v takovém případě čeká ráno.

4. Nezanedbávejte péči o pleť

Spousta lidí na to zapomíná nebo se tomu nevěnuje (pánové, koukáme se zvláště na vás), ale péče o pleť je naprosto zásadní nejen pro to, abyste dobře vypadali, ale také pro to, aby vaše kůže byla zdravá. Nezapomínejte na to, že je to největší orgán lidského těla, pomocí nějž se vstřebávají nejrůznější látky.

Nočních krémů nejen na obličej je spousta a v každé drogerii nebo i v lékárnách vám určitě rádi doporučí, který bude pro vás vhodný. Péče o pleť má ale ještě jednu výhodu. Pokud z ní učiníte součást večerního předspánkového rituálu, je to pro tělo další signál „za chvíli se jde spát“, což vám pomůže usnout.

5. Nejezte tučná jídla

Dát si k televizi popcorn z mikrovlnky, chleba s paštikou, případně dorazit knedlíky s uzeným od oběda? Ani na to nemyslete. Existuje spousta výzkumů, které potvrzují, že když jíte hodinu před spaním, tak to snižuje kvalitu i délku spánku. Když navíc jíte jídla bohatá na tuky, snižuje se doba, po kterou je vaše tělo v REM fázi spánku. To je ta fáze, ve které se vám zdají sny, takže pokud chcete, aby se vám zdálo něco hezkého, zvolte zdravější variantu.

Jít spát o hladu také není nejzdravější. Když si dáte třeba sušené ovoce, proteinový puding nebo trochu ovesné kaše, zaženete hlad zdravým způsobem. A pokud vás výše uvedená jídla nezaujala, zkuste třeba celozrnný chléb s avokádem nebo burákovým máslem, to vás zasytí stoprocentně.

6. Nepracujte a nic neřešte

Pokud nejste noční sovy, spisovatelé nebo barmani, tak prostě večer nepracujte. Rozhodně nepište maily a nesnažte se řešit pracovní problémy. Ono to do rána počká a s čerstvou hlavou se vám bude pracovat rozhodně lépe než po celodenní namáhavé práci. Navíc každé vztekání se před spánkem je přímo antagonismem klidu, který tělo pro správné uvedení do spánkového režimu nezbytně potřebuje.

A to o "řešení problémů" platí nejen pro práci. Pokud byste se chtěli před spánkem pohádat se svou drahou polovičkou, zkuste se před samotnou hádkou rovnou raději usmířit (hint: když se na tom shodnete, je sex asi to nejlepší, co můžete udělat). Ovšem ani to "usmiřování" nedělejte na sílu. Snažit se něco rozhodnout nebo vyřešit jen proto, abyste nešli spát naštvaní, často znamená, že problém jen odsouváte do pozadí.

7. Nekoupejte se v horké vodě

Chápeme, že tenhle bod asi spoustě lidí zvedne obočí. Vždyť co je příjemnější, než si lehnout do vany plné horké vody, zavřít oči a nechat se unášet příjemnými myšlenkami? Musíme vás zklamat, ale noční koupel může způsobit problémy. Teplota vašeho těla se s blížícím spánkem snižuje a horká voda ji zase vystřelí nahoru. A to nemluvíme o účtech za vodu a energie, které se s každodenní noční vanou pohybují stejným směrem.

Vše výše zmíněné jsou bohužel věci, které děláme prakticky každý den. A lze jen těžko předpokládat, že všichni začnou ze dne na den žít superzdravě. Netřeba ale věci lámat přes koleno, stačí malé krůčky, a když budete vědět, čemu se vyhnout, může vám to pomoct třeba ve chvílích, kdy vás napadne, že po dokoukání šesté epizody Rodu Draka v jednu ráno musíte stoprocentně vidět ještě aspoň jednu. A že byste si k tomu dali pizzu, doutník a případně i horkou vanu.

Související…

Nemůžete večer zabrat? Vyzkoušejte potraviny, které vás před spaním uklidní
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...