fbpx

Bojujete se závislostí na nikotinu? Leccos vyřeší východní medicína 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) ve Spojených státech pravidelně kouří téměř 14 ze 100 dospělých, přičemž téměř 70 % z nich uvádí, že chce s kouřením přestat. Není to nemožné. Počet bývalých kuřáků od roku 2002 dramaticky narostl. A celkově už vlastně převýšil i současný počet amerických kuřáků

Zveřejněno: 17. 9. 2022

Jak to, že se odnaučování v posledních dvaceti letech tak daří? Přechází se od drastických metod na ty, které tak drastické nejsou, přičemž mají dlouhodobější účinnost. Mnoho kuřáků také upřednostňuje během odvykacího procesu východní metody jako akupunkturu nebo byliny, což má taky velmi slibné výsledky – prokazatelně snižují chuť na cigaretu obecně a pomáhají překonat abstinenční příznaky. 

Jak pomáhá akupunktura

Pomocí velmi tenkých (akupunkturních) jehliček se napichují konkrétní místa na těle, akupunkturní body, což stimuluje proudění energie. Ani trypanofobové, kteří mají strach z jehel a injekčních stříkaček, však nemusí mít obavy. Jde o metodu naprosto bezbolestnou.

Východní medicína má účinné prostředky pomoci v boji se závislostí, stejně důležitý je ale dostatečný příjem tekutin a kvalitní spánek.

Akupunktura, která pochází již z období kolem roku 113 před naším letopočtem, dokáže řešit řadu zdravotních obtíží, z nichž nejběžnější jsou chronické bolesti, migrény nebo artritida. Co se týká odvykání kouření, výzkum prozatím není rozsáhlý, nicméně výsledky dosavadních studií naznačují, že i zde může k úspěchu výrazně přispět. Nejefektivnější je, pokud se používá v kombinaci s dalšími technikami, jako je například moxibusce (nahřívání akupunkturních bodů pelyňkovými svitky).

Jak pomáhá bylinná terapie

Východní nauky kromě akupunktury často využívají také bylinné terapie, které zmírňují některé abstinenční příznaky, jako jsou emoční tenze a podrážděnost. Zelený čaj má dále podporovat obnovu tkání, které byly kouřením poškozeny. Můžete jej popíjet, dostupný je také ve formě doplňků stravy. V roce 2010 byla provedena studie, kdy byl zelený čaj použit při výrobě cigaretových filtrů. Podle této studie představuje zelený čaj pro tělo zdroj mikroživin a aminokyselin, které mají chuť na cigaretu potlačovat.

Potenciál zeleného čaje je však mnohem větší. Studie z roku 2018 naznačuje, že také výrazně snižuje riziko rozvoje chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), pro kterou je kouření primárním rizikovým faktorem. Na začátku studie byl výskyt CHOPN u osob, které nikdy nepily zelený čaj, 14,1 %. Po období konzumace zeleného čaje alespoň dvakrát denně míra výskytu klesla na 5,9 %. Další byliny, jež jsou spojované s odvykáním kouření, jsou například třezalka tečkovaná a lobelka nadmutá. Ani tady ale neexistuje kompletní vědecký výzkum, který by účinky těchto bylin při léčení závislosti potvrzoval. 

Změny, které pomohou

Není samozřejmě pochyb o tom, že odvykání kouření velmi příznivě ovlivňuje celkově zdravější životní styl. Můžete zkusit:

  • Zvýšit příjem čerstvého ovoce a zeleniny
  • Omezit příjem cukrů a kofeinu (obojí zvyšuje kyselost krve a podporuje abstinenční příznaky)
  • Začít s vědomým dýcháním a meditací
  • Začít s cvičením, které vám vyhovuje
  • Identifikovat spouštěče chuti na cigaretu a snažit se jim vyhnout
  • Dodržovat pitný režim
  • Zajistit si dostatek spánku

Nedostatek tekutin může ovlivnit hladinu chemických látek v mozku (např. kortizol), a zvýšit tak míru stresu. Pokud jste zvyklí si zapálit, když „je stres“, snažte se příjem tekutin hlídat. Je to jednoduché a účinné. Stejné je to s dostatkem spánku. Stanovte si nejzazší hodinu, kdy půjdete spát, odstraňte z pokoje pokud možno veškerou elektroniku. „Čerstvá rána“ vám budou odměnou.

Související…

Kouření zabíjí 16 tisíc lidí ročně. Pomáhá bezplatná linka nebo web
Andrea Cerqueirová

foto: Shutterstock, zdroj: Healtline

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...