fbpx

Co člověka nutí utrácet, i když na to nemá?  Je to fenomén status goods 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokud je člověk extrovert, bude utrácet víc než introvert. Problém je, když extrovert nemá zrovna moc peněz

Zveřejněno: 2. 9. 2022

Na první pohled se to zdá nelogické. Lidé s nižšími příjmy utrácejí víc za luxusnější zboží. Když jde ale o extroverty, kteří se chtějí pochlubit tím, že "na to mají"? Pak už jejich pohnutkám rozumíme, i když dotyční občas pak nemají ani co jíst.

Podle výsledků výzkumu University College London si lidé s nižšími příjmy nákupy luxusnějšího zboží vlastně kompenzují svůj nízký sociální status. Studie vycházela z reálných údajů z bankovních účtů ve Velké Británii. Měla za úkol zmapovat výdajové návyky bohatších a chudších lidí s různými typy osobnosti, píše The Economist.

Je zřejmé, že extrovertní osobnost je pro osoby s nízkými příjmy značnou hnací silou.

Už z předešlých výzkumů bylo vědcům jasné, že společenští lidé se více starají o své sociální postavení než o cokoliv ostatní. Tomu je také uzpůsoben jejich budget. Jejich poslední studie však ukazuje, že extroverti disponující nízkým příjmem utrácí poměrně víc peněz za zboží a služby, které je pocitově posunou o třídu výš, než introverti se stejným příjmem.

Introvert luxus nepotřebuje

Jedná se o tzv. status goods (statusové zboží), které je součástí životního stylu lidí s vysokými příjmy, tedy například drahé víno, šperky či značkové kabelky. Introverti se stejným příjmem tak přitom nečiní. „Z naší studie je zřejmé, že extrovertní osobnost je pro osoby s nízkými příjmy značnou hnací silou. Luxusní zboží je pro ně kompenzací vnímaného nízkého společenského postavení, kterou ale  introverti nepotřebují. Zajímavé také je, že jsme ve výdajových návycích introvertů a extrovertů s vysokými příjmy nezaznamenali téměř žádné rozdíly,“ vysvětluje spoluautor studie Blaine Landis.

Ve výdajových návycích introvertů a extrovertů s vysokými příjmy jsme nezaznamenali téměř žádné rozdíly.

Výzkumníci po dobu 12 měsíců analyzovali tisíce transakcí od 718 zákazníků britské banky. Ti vyplnili standardní dotazník, který se týkal jejich osobnosti, a souhlasili s tím, že jejich odpovědi budou anonymně využity. Dotazník zahrnoval faktory, jako jsou věk, pohlaví, pracovní zařazení, výdaje na stravování, hotovostní výdaje a to, zda respondenti mají děti.

Faktor výdajů

Údaje o pohybech na účtu každé zúčastněné osoby byly následně roztříděny do několika kategorií: od kategorie jedna (velmi nízký stav) do kategorie pět (velmi vysoký stav). Velmi vysoký stav zahrnoval cestování do zahraničí letadlem, hraní golfu, nákupy elektroniky a umění, zatímco kategorie s nízkým statusem zahrnovala nakupování v zastavárnách, slevových obchodech a bazarech se zbožím z tzv. druhé ruky. 

Tým výzkumníků zjistil, že vztah mezi příjmem a extrovertním chováním je velmi významným parametrem v rámci predikce výdajů. Zdůrazňuje ale, že je potřeba provést další výzkum, který by měl zjistit, zda je tento vztah kauzální a zda jsou výsledky reprezentativní pro celou Velkou Británii.

Související…

Peníze snadno a rychle: Bitcoin pro začátečníky
Vím Víc

foto: Shutterstock, zdroj: The Economist

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...