fbpx

Trpíte arachnofobií? I s ní vám může pomoci aplikace v mobilu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Švýcarští badatelé podávají pomocnou ruku lidem trpícím arachnofobií. Jejich aplikace rozšířené reality pro chytré telefony se v klinickém hodnocení ukázala jako účinná a ti, kteří již měli šanci ji vyzkoušet, už po několika trénincích hlásili, že pociťují menší strach i ze skutečných pavouků

Zveřejněno: 20. 6. 2022

Arachnofobie neboli chorobný strach z pavouků je jednou z nejběžnějších fobií, která člověka významně omezuje v každodenním životě. Když se totiž snažíte vyhýbat pavoukům, znamená to, že na spoustu míst se vlastně vůbec neodvážíte vkročit. Je například známo, že takto postižení lidé se vyhýbají společenským událostem konajícím se venku, návštěvám zoologických zahrad nebo různým výletům. Nadměrně kontrolují i kritická místa v bytě či domě nebo se zcela vyhýbají místnostem, jako jsou sklepy nebo půdy, v nichž se pavouci obvykle vyskytují ve velkém.

Problém se řeší různými způsoby, od hypnózy až po expoziční terapii, kdy jsou pacienti pod dohledem terapeuta vystaveni situacím, jichž se obávají, a tímto způsobem svou fobii postupně odbourávají. V případě arachnofobie se ovšem tato terapie využívá zřídka, protože málokdo je ochotný vystavit se kontaktu se skutečnými pavouky.

Terapie aplikací

Aby tuto situaci napravil, vyvinul interdisciplinární výzkumný tým vědců z University of Basel pod vedením profesora Dominiquea de Qiervaina aplikaci rozšířené reality, která se dá stáhnout do běžného chytrého telefonu. Aplikace dostala název Phobys. O slibných výsledcích, které v boji se strachem z pavouků nabízí, napsal magazín Journal of Anxiety Disorders.

Pro lidi se strachem z pavouků je snazší čelit virtuálnímu než skutečnému pavoukovi.

Phobys je založena na expoziční terapii a využívá realistický 3D model pavouka, který se promítá do skutečného světa. „Pro lidi se strachem z pavouků je snazší čelit virtuálnímu než skutečnému pavoukovi,“ vysvětluje pro Science Daily hlavní autorka studie Anja Zimmerová.

Jen pojďte blíž

Výzkumu se zúčastnilo 66 jedinců s arachnofobií, kteří byli rozděleni na dvě skupiny. První skupina během dvou týdnů absolvovala šest půlhodinových tréninků s Phobys, druhá skupina nedělala nic. Všichni respondenti ale měli před zahájením za úkol přiblížit se ke skutečnému pavoukovi v průhledné krabici tak blízko, jak jim jejich strach dovolí. Totéž se opakovalo po skončení terapie. Jedinci ze skupiny, která trénovala s Phobys, se k pavoukovi odvážili dostat výrazně blíž než účastníci ze skupiny druhé. Ti, kteří měli zkušenost s aplikací, navíc vykazovali méně strachu a znechucení.

Studie je součástí série projektů probíhajících pod vedením profesora Andrease Papassotiropoulose a profesora Dominiquea de Quervaina, které probíhají na Transfaculty Research Platform for Molecular and Cognitive Neurosciences s cílem zlepšit léčbu duševních poruch pomocí nových technologií a učinit tento druh léčby dostupným široké veřejnosti.

Devět úrovní strachu

Aplikace Phobys nabízí devět úrovní se stupňující se intenzitou a obtížností. S každým levelem se trénující dostává k pavoukovi blíž a po skončení má za úkol zhodnotit míru vlastního strachu a znechucení. Podle toho následně aplikace rozhodne, zda je nutné kolo opakovat, nebo zda se aspirant může posunout dál. Aby u trénujícího udržela motivaci, využívá aplikace Phobys i herní prvky, jako je zpětná vazba, princip odměn, animace a zvukové prvky.

Inovátorská aplikace je dostupná v obchodech s aplikacemi pro telefony, které využívají operační systém iOS nebo Android. Lidé s mírným strachem ji mohou používat sami, u jedinců s pokročilou formou arachnofobie ovšem autoři důrazně doporučují užívání pouze pod dohledem profesionála. Jako síto funguje úvodní část, kdy může zájemce ještě před stažením zdarma vyzkoušet, zda to s virtuálním pavoukem zvládá či nikoli.

Související…

Marta měla fobii z pavouků. Pomohla jí hypnóza
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...