fbpx

Global Wellness Day – světový svátek zdravého životního stylu v Česku letos poprvé 2 fotografie
Global Wellness Day. V Česku poprvé 11. června 2022. Fotografie: Havas Prague

Lidé mají žít tak, aby se cítili dobře – to je jednoduché motto speciálního dne, který je věnován dobrému pocitu ze života.

Zveřejněno: 6. 6. 2022

Global Wellness Day se ve světě slaví už od roku 2012. Zdánlivě jednoduchá myšlenka radosti ze života je pro mnoho z nás vytouženou ambicí, faktem ale zůstává, že pokud chce být člověk zdravý a spokojený, měl by se umět odreagovat, uvolnit se a udělat si radost.

Svátek zdravého životního stylu podporuje ve světě mnoho známých tváří, například zpěvák Robbie Williams, moderátorka Oprah Winfrey a další. Do Česka přináší tento koncept Lékárna.cz ve spolupráci s komunikační agenturou Havas Prague. „Během pandemie a navzdory negativitě ve světě jsme si všichni uvědomili, jak zásadní je spolupracovat na pozitivní a smysluplné změně lidských životů,“ říká Gilles Bérouard, prezident a zakladatel společnosti Havas Prague. „U různých věcí, které se dějí v našich životech, máme na výběr, zda je nazveme dobrými, nebo špatnými. Někdy se obtíže nebo neúspěchy stávají těmi největšími učiteli. Ať se děje cokoli, vždy můžeme najít způsob, jak si vybrat radost. Ačkoli Global Wellness Day trvá "pouze" 24 hodin, jeho poselství má v tomto ohledu trvat celý život,“ dodává Gilles Bérouard.

gwd speakers1

Ambasadoři Global Wellness Day. Zleva: Gilles Bérouard (Havas Prague), Jana Havrdová (prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz), Klára Kolouchová (horolezkyně), Vladimír Finstrle (Lékárna.cz), Alexandra Gálová, instruktorka jógy a pilates a poradkyně zdravého životního stylu. Foto: Havas Prague

Pod pojmem wellness si lidé v Česku představují nejrůznější masáže, saunu nebo lázeňské procedury. Skutečná náplň toho slova je ale více doslovná: jde o pravidelnou činnost zaměřenou na navození duševní a fyzické pohody. Způsobů, jak toho zdravě dosáhnout, je spousta, a vybere si každý: v sobotu 11. června můžete v rámci Global Wellness Day jít na procházku, dát si zdravé jídlo nebo si zasportovat s přáteli. Další tipy budou k dispozici na instagramovém účtu Global Wellness Day. Inspiraci od jednotlivců i firem najdete pod hashtagem # abystesecitilidobre. A že je důležité u zdravého životního stylu vytrvat, to víme všichni. Když ze života vyloučíme škodlivé návyky (zdravotní, výživové, jakékoliv…) a začneme o sebe pravidelně pečovat, může se doslova a do písmene naplnit letošní slogan akce: „Jeden den může změnit váš život“.

Výzkum ukázal, že Čechům nejlépe k naladění pomáhá dobré jídlo (48 %) nebo čtení a sex (shodně 31 %).

Prvním podporovatelem z řad firem je Lékárna.cz, první a největší lékárna na českém internetu. Její zakladatel PharmDr. Vladimír Finsterle je dalším ambasadorem iniciativy Global Wellness Day v Česku. „Líbí se mi myšlenka sdílet radost a pohodu a měnit vlastní cestu ke zdraví. Tělo a mysl mají být v rovnováze – radost ze života přece nezajistí jen dobrá fyzička nebo zdravé klouby. Jako lékárník profesí jsem se velmi rád ujal role jednoho z ambasadorů tohoto dne právě proto, abych mohl připomínat, že cesta k pohodě a spokojenosti vede po dvou kolejích. A v Lékárna.cz budeme pěstovat myšlenku pozitivního přístupu k životu mezi zaměstnanci a posílat ji dál našim dodavatelům a zákazníkům. Proto je mi ctí, že Lékárna.cz podporuje Global Wellness Day jako první v naší zemi,“ říká PharmDr. Vladimír Finsterle. Mezi další propagátory této pozitivní myšlenky patří horolezkyně Klára Kolouchová, první Češka v historii, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi, Alexandra Gálová, instruktorka jógy a pilates a poradkyně zdravého životního stylu, a Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness a zakladatelka projektu Česko se hýbe. A ze statistik vyplývá, že Česko opravdu zapojení do globálního wellness hnutí potřebuje. Wellness aktivitám se totiž věnuje pravidelně pouze necelá polovina lidí (43 %), denně si udělá zdravou radost pouze 8 % lidí. Jednou týdně nebo jednou měsíčně je to pak shodně 39 % Čechů, 14 % pak uvádí jednou za rok – a to opravdu není mnoho. Vyplývá to z výzkumu, který pro komunikační agenturu Havas Prague zpracovala agentura MNFORCE.

Seznam aktuálních podporovatelů a pořádaných akcí v České republice najdete na www.globalwellnessday.cz.

foto: Havas Prague

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...