fbpx

Microsoft Word nabízí alternativy genderově nekorektním výrazům. Výsledek je tristní 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Technologický gigant Microsoft se připojuje ke Googlu a zavádí jazykovou funkci vybízející k výběru přijatelnějších slov. Třeba „pošťák“ se má popsat jako „zaměstnanec pošty“ nebo „poštovní pracovník“

Zveřejněno: 9. 5. 2022

Ačkoliv kritici obvinili společnost z cenzury jazyka, Microsoft podle listu Daily Mail uvedl, že tato funkce je volitelná a měla by uživatelům naopak pomoci vyhnout se důsledkům genderové předpojatosti. Nový nástroj tak pro úpravy jazyka navrhuje například místo spojení „biologicky žena“ psát „člověk se statusem ženy přiděleným při narození“.

Další úpravy vyniknou především v angličtině. Například místo „mankind“ (lidstvo) se má psát „humankind“, aby termín neodkazoval k muži („man“), ale k člověku („human“) celkově.

Microsoft tento nástroj Wordu spustil několik dní poté, co Google do svého vyhledavače zavedl funkci „inkluzivního jazyka“, která má zabránit užívání politicky nekorektních slov. Faktem je, že funkci mohou uživatelé skutečně kdykoliv vypnout. Mluvčí Microsoftu navíc v prohlášení uvedl, že alternativní slova jsou pouze návrhy a ne automatické opravy.

Co je genderová korektnost?

I když firma svůj tah vysvětluje záměrem vyhnout se důsledkům genderové předpojatosti, kritici Microsoft obvinili z cenzury jazyka a z nabádání k užívání rozporuplných výrazů. 

Místo výrazu „biologicky žena“ navrhuje Word psát „člověk se statusem ženy, přiděleným při narození“.

Domnívají se, že se nejedná o pouhý nástroj k opravě pravopisu a gramatiky. Třeba Helen Stanilandová, softwarová vývojářka a feministická aktivistka, k tomu sdělila listu Telegraph, že se zdá, že se nová funkce Microsoftu snaží ovlivnit to, jak lidé diskutují o sociálních otázkách. Silkie Carlová z iniciativy Big Brother Watch k tomu Telegraphu řekla, že nová funkce Googlu „není nápomocná, ale hluboce rušivá“.

Mluvčí Googlu situaci komentoval: „Naše technologie se neustále zlepšuje a zatím bohužel neznáme způsob, jak identifikovat a zmírnit všechny nežádoucí slovní asociace a předsudky.“ Tak to je asi ten problém.

Související…

Gender v umění: Žena se svérázně vypořádala s mužským mentorováním
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...