fbpx

Švédská podpora turismu: Záchodovou štětku Ikea nazvali po oblíbeném jezeře 1 fotografie
zdroj: Discover the Originals

Bolmen: vaše záchodová štětka. Toftan: váš odpadkový koš. Misterhult: vaše bambusová lampa. Tato exoticky znějící jména, která Ikea dává svým výrobkům pro domácnost, jsou ve švédštině známé pojmy. Často jde o slavné místní destinace. Tedy slavné… Švédové je znají, ale teď jde o to, aby je poznal celý svět

Zveřejněno: 24. 4. 2022

Švédská agentura pro podporu turistiky pojmy proslavené Ikeou i mimo Švédsko využívá ve své marketingové kampani. Jejím cílem je přimět lidi z ciziny, aby poznali originály, tedy místa, podle kterých se jmenuje třeba nějaká součást nábytku, již mají doma.

Štětka i odpadkový koš

Tak třeba oblíbená záchodová štětka je pojmenována po Bolmenu, krásném, stromy lemovaném jezeře v regionu Småland v jižním Švédsku. Toftan je nejen odpadkový koš, ale i další krásné jezero, tentokrát v regionu Dalarna. Misterhult je okouzlující souostroví ve Smålandu, v regálech Ikey pod tímto názvem najdete lampu.

Ikea je jako značka tak silná, že v online vyhledávání se při zadání těchto jmen na prvních místech zobrazují produkty Ikey dříve, než cokoli související se švédským místopisem.

Švédská kampaň zaměřená na přilákání turistů z ciziny nazvaná Discover the Originals vybírá 21 oblíbených produktů firmy Ikea a přiřazuje je k jejich jmenovcům, tedy krásným místům ve Švédsku. Marketéři se snaží učinit originály stejně ikonickými, jako jsou některé produkty, které po nich získaly jména.

Nils Perrson, marketingový ředitel agentury Visit Sweden, řekl, že mu názvy Ikea produktů podle míst ve Švédsku nikdy nevadily. „Jsme na Ikeu hrdí a můžeme říci, že nám pomohla, aby se tahle švédská místa stala světově proslulá, a to právě díky jménům, která si vypůjčila pro své produkty,“ uvedl v prohlášení a dodal, že nyní je čas ukázat světu originály, které za názvy stojí.

Zpětná krádež

Nová kampaň „Navštivte Švédsko“ je tak trochu o získávání slávy pro vybrané destinace a „zpětné krádeži“ jejich popularity Ikee. V neposlední řadě proto, že Ikea je jako značka tak silná, že v online vyhledávání se při zadání těchto jmen na prvních místech zobrazují produkty Ikey dříve, než cokoli související se švédským místopisem.

A také jde o kampaň hodně „vysvětlovací“. Dovíme se například, že Kallax není jen police, ale také úžasné místo na břehu moře ve švédském Laponsku, které je známé pro své obzvlášť pikantní fermentované sledě. Les jménem Höljes (fanouškům Ikey spíše něco řekne opět jako lampa) je jednou z nejméně obydlených oblastí Švédska. V seznamu jmen použitých v kampani je dokonce i jedna oblast na seznamu UNESCO, jde o horské jezero Bodviken, ležící v chráněné přírodní rezervaci v severním Švédsku. Ikea po něm pojmenovala umyvadlo...

Jako součást kampaně byl na břehu jezera Bolmen umístěn billboard s nápisem „Vítejte v Bolmenu: Je víc než záchodová štětka od Ikey“. Mluvčí kampaně pro CNN prohlásil: „Města v okolí jezera jsou velmi hrdá na tuto kampaň, jež vysvětluje, že jméno jezera není známé jen jako záchodová štětka, a plně za ní stojí.“ Místní radní Magnus Gunnarsson byl ovšem v prohlášení o trošku sušší. „Vážíme si toho, že Ikea pojmenovala výrobek po našem krásném jezeru. Teď bychom ale chtěli světu ukázat, že Bolmen je mnohem víc než jen předmět, kterým si čistíte záchod. Je to neuvěřitelně krásné místo, které my místní velmi milujeme. Rádi bychom pozvali turisty z celého světa, aby strávili čas v našem nádherném, nedotčeném přírodním prostředí a užívali si křišťálově čistou vodu.“

Ikea ke kampani vydala prohlášení, v němž uvádí, že je načase, aby některá z míst, jejichž názvy se používají pro jejich oblíbené produkty, také získala určitou pozornost. Prý si to zaslouží. Kampaň je prý zábavná a pomáhá šířit slávu výrobků Ikey mezi další lidi. No, ještě aby si Ikea stěžovala, když dostala kampaň od státu zadarmo.

Zde je každopádně seznam 21 míst, která si Švédsko v kampani „bere od Ikey zpět“:

  • Bolmen, velké jezero v regionu Småland v jižním Švédsku (záchodová štětka)
  • Järvfjället, hora ve švédském Laponsku (křeslo)
  • Ektorp, předměstí Stockholmu (pohovka)
  • Skärhamn, rybářská vesnice na ostrově Tjörn (klika od dveří)
  • Stubbarp, město jižně od Stockholmu (nohy skříně)
  • Kallax, vesnice poblíž Luleå ve švédském Laponsku (police)
  • Höljes, les v regionu Värmland (závěsná lampa)
  • Hemsjö, vesnice v regionu Blekinge (svíčka)
  • Toftan, jezero v oblasti Dalarna (odpadkový koš)
  • Mästerby, historické bojiště na ostrově Gotland (stolička)
  • Voxnan, řeka s vodopády a peřejemi v oblasti Hälsingland (polička do sprchy)
  • Himleån, pásmo roklí v oblasti Halland (osuška)
  • Laxviken, hezká vesnice v regionu Jämtland Härjedalen (dvířka od skříně)
  • Ingatorp, historická vesnice ve Smålandu (rozkládací stůl)
  • Misterhult, 2000 ostrůvků poblíž Kalmaru ve Smålandu (lampa)
  • Vrena, vesnice poblíž východního pobřeží v regionu Sörmland (pult)
  • Björksta, vesnice poblíž Uppsaly (rám na obraz)
  • Norberg, malé město v regionu Västmanland (skládací stůl)
  • Askersund, město poblíž Örebro ve středním Švédsku (dvířka od skříně)
  • Rimforsa, malá vesnice v regionu Östergötland ve východním Švédsku (pracovní stůl)
  • Bodviken, horské jezero v severním Švédsku (umyvadlo)

Související…

Ikeu čeká ve Francii soud. Kvůli bezprecedentnímu špehování zaměstnanců
Jan Handl

foto: Discover the Originals, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...