fbpx

Zástupci francouzské pobočky švédského obchodníka s nábytkem jsou obviněni z provozování propracovaného systému, který měl sloužit špehování zaměstnanců a uchazečů o práci. Ikea k tomu prý dokonce využívala soukromé detektivy i policii

Zveřejněno: 24. 3. 2021

Francouzská pobočka nadnárodní společnosti Ikea, která byla ve Švédsku založena v roce 1943 a dnes má přibližně 400 obchodů po celém světě, se jako právnická osoba ocitla před soudem ve Versailles. Soud čeká také několik jejích bývalých vedoucích pracovníků, kteří pobočku ve Francii řídili. Těm hrozí dokonce trest odnětí svobody. Vše přitom začalo stížností odborové organizace a následným odhalením sledovacího systému v roce 2012.

Prokurátoři tvrdí, že Ikea ve Francii vytvořila „špionážní systém“, který shromažďuje informace o soukromém životě stovek stávajících a potenciálních zaměstnanců, a to včetně důvěrných informací z rejstříku trestů. Po tomto odhalení společnost propustila čtyři vedoucí pracovníky. Ikea ve Francii každopádně zaměstnává na 10 000 lidí a stále čelí pokutě až do výše 3,75 milionu eur. Mezi 15 osobami, které jsou souzeny, jsou bývalí vedoucí obchodů a vedoucí pracovníci včetně bývalého generálního ředitele Stefana Vanoverbeka a jeho předchůdce Jean-Louise Baillota. Oba muži odmítli při odchodu od soudu před novináři cokoliv komentovat.

Když se řídí rizika

Ve skupině, která zamířila před soud, jsou také čtyři policisté, kteří jsou obvinění z předávání důvěrných informací. Skupina je ovšem také viněna z nezákonného shromažďování osobních údajů či porušování služebního tajemství. Za některé prohřešky mohou obvinění dostat maximální trest odnětí svobody až 10 let.

Ať soud rozhodne jakkoli, společnost již byla velmi přísně potrestána, pokud jde o její pověst.

Mozkem systému byl údajně Jean-François Paris, bývalý ředitel řízení rizik. Prokurátoři tvrdí, že soukromým detektivům pravidelně zasílal seznamy jmen k prověření a celkově jim za to zaplatil až 600 tisíc eur. Soud vyšetřuje praktiky francouzské Ikey v letech 2009 až 2012, ale státní zástupci tvrdí, že vše začalo téměř o deset let dříve.

Kde vzal na BMW?

Mezi „objekty špehování“ byl například jeden ze zaměstnanců v Bordeaux. „Ten býval vzorným zaměstnancem, ale najednou se stal problémovým,“ uvádí se v e-mailu, který tamní odboráři zaslali do hlavní pobočky v Paříži. Pak se „špionážní síť“ začala postupně odhalovat.

V jiném případě chtěla centrála Ikey v Paříži vědět, jak si její zaměstnanec může dovolit koupit zcela nový kabriolet BMW. Informace byly často získávány z policejní databáze za spolupráce čtyř kriminalistů. Žalobci tvrdí, že tok informací mohl jít dokonce více směry. Policisté tak například dostali od pařížské centrály Ikea za úkol, „aby se dané osoby zbavili legálním postupem mimo firemní procesy“.

Emmanuel Daoud, právník francouzské Ikey, uznal, že případ odhalil „organizační slabosti“. Řekl, že společnost od té doby implementovala akční plán, včetně kompletní revize náborových postupů. „Ať soud rozhodne jakkoli, společnost již byla velmi přísně potrestána, pokud jde o její pověst,“ řekl.

Související…

Zakladatel IKEA změnil způsob, jakým nakupujeme
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...