fbpx

Stáhni si to, ať si mezi sebou otestujeme kompatibilitu. To je poměrně čerstvá seznamovací fráze mileniálů. Například aplikaci Co-star si už stáhlo více než sedm milionů lidí. O co v ní jde?

Zveřejněno: 24. 3. 2022

Líbí se mi to a věřím tomu, i když je to asi nesmysl, ale je to docela důležité, těžko se to vysvětluje, člověk prostě musí být OK, potom mu to rozvine kreativitu. Kdyby ho to ale mělo brzdit, tak ať se na to radši vykašle! Přesně těmito slovy shrnula postoj své generace k astrologickým aplikacím Lilah, jedna z moderátorek podcastu Future Call, který produkují americké Financial Times.

Několik investorů, kteří do vývoje appky Co-star vrazili asi šest milionů dolarů, si přinejmenším mne ruce, neboť letošek slibuje slušný výdělek. Aplikace jde na dračku. Miliony mileniálů ji každý den kontrolují stejně často jako callory counter nebo step counter (počítadlo kalorií a kroků), pakliže ne častěji. Aplikace funguje jednoduše. Zadáte rok, měsíc, den, hodinu a místo narození, appka v minutě spočítá rozestavení planet, hvězd i energie Země a pošle “snímek oblohy”, jak ji mohla zachytit vaše očka první minutu na tomto světě, kdyby vás tenkrát něco takového napadlo.

Tvůrci aplikace poslední dobou najímají básníky a literáty, aby jazyk algoritmických hvězdopravců trochu vytříbili.

A potom už frčí notifikace, každý den jich přistane několik. „Dneska se po světě navigujte se zvláštní opatrností! Bedlivě sledujte především kreativitu.“ Zní to docela strojově a není divu, hlášení totiž podává robot. Tvůrci aplikace prý ale poslední dobou najímají básníky a literáty, aby jazyk algoritmických hvězdopravců trochu vytříbili. 

Algoritmus to má za pár vteřin

Američané ročně utrácejí za “mystické služby”, jak se oboru přezdívá, přes dvě miliardy dolarů ročně, takže obor slibuje tučné výdělky. Část z tohoto koláče už ukrajují různí youtuboví vykladači karet („Dneska si dáme další čtení, a totiž na téma – odhodlá se vás už pozvat na rande, nebo ne?“), případně různé online vědmy, které poradí jak “přijmout své čarodějnictví” či “uchopit vnitřní čarodejnici” (vygůglujte je třeba jako “7 best witches to follow”).

Digitální astrologové jsou trnem v oku těm originálním, tedy lidským, neboť se jim jeví jako „bezohlední kapitalisté, nedodržující základní principy oboru, jímž je víra v sebe a ve schopnost se neustále zlepšovat“, shrnula nářky živých jasnovidců novinářka z Guardianu Aamna Modinová. Zatím to tedy vypadá, že se astrologům dostává medicíny, kterou o pár desítek let dříve oni sami podali představitelům různých církví, když z poskytování duchovní útěchy učinili neobyčejně ziskový sektor.

Faktem je, že dlouhodobě nemůžou robotům konkurovat, což v rozhovorech s Aamnou sami doznávali slovy: „Co jsme my pracně počítali celé týdny, totiž konfiguraci planet, hvězd a energií, tyhle stroje mají hotové za minutu, vyrábějí horoskopy v cuku letu.“ Tech-mysticismus, jak se oboru též přezdívá, má slibnou budoucnost i z dalších důvodů – kráčí ruku v ruce s trendem zvaným “sebeoptimalizace” (self-optimisation), který sleduje jediný cíl – postavit vás do středu vesmíru, pomoci vám k vyšší efektivitě a vůbec vás naučit “přizaostřit svůj život” (nebo jak vlastně přeložit “sharpen your life”).

Budoucnost plná pověr

Technologický časopis Wired jde v predikcích ještě dál a zmiňuje příklad programu Artists + Machines Intelligence při Google Research, v němž programátoři, umělci a jasnovidci spojili síly při budování technologie na předpovídání budoucnosti. „Ve starověkém Řecku se lidé obraceli pro radu na orákula, jako to bylo například v Delfi. Astrologické aplikace dnes plní tutéž funkci, neboť pravda se začíná pomalu slučovat s matematickými důkazy, které nám dodávají stroje,“ píše Ben Vickers.

Kdybych byla pořád astroložkou, odpověděla bych vám, že je to příležitost k transformaci.

S tím, jak se pomalu rozpadá konsensus, co je vlastně objektivní realita, bude nutně budoucnost plná různých pověr, předpovídá autor. Jedním z nejkřiklavějších příkladů “tech-mysticismu” je platforma Augury od Tobiase Revella a Wesleyho Goatleyho, jež činí předpovědi budoucnosti na základě aktuálního rozestavení letadel ve vzdušném prostoru, k čemuž využívá neurální síť složenou z různých leteckých dat i tvítů.

Žízeň po vnitřní transformaci

Poptávka po takových produktech je podle bývalé astroložky Felicity Carterové, jež se svou živností nedávno sekla a začala se věnovat něčemu užitečnému, v podstatě neomezená. Skládá se ze stovek milionů tápajících a citově vyprahlých lidí, kteří žízní po vnitřní transformaci. A proč tedy Felicity zanechala hvězdopravectví? „Moji zákazníci často tvrdili, že jsem jim řekla věci, které jsem jim přitom vůbec neřekla. Oni mě tedy určitě dobře poslouchali, ale dodávali si k tomu vlastní interpretace a smyšlenky,“ vysvětlila v podcastu Today in Focus od Guardianu

Když se jí moderátorka Rachel Humphreyová z legrace koncem roku 2019 zeptala, jaký bude vlastně rok 2020, dostalo se jí odpovědi: „Na počátku prosince planeta Jupiter přešla do znamení Kozoroha, což se naposledy stalo během globální finanční krize. Navíc je tam ještě nepříjemné setkání s Plutem, planetou smrti, takže to nevypadá dobře.“ „Planeta smrti, to zní vážně strašidelně,“ vyjekla Rachel. „To máte naprostou pravdu. Ale kdybych byla pořád astroložkou, odpověděla bych vám, že je to příležitost k transformaci,“ zasmála se Carterová. Pak přišel covid...

Související…

Zde je 15 aplikací, které nemají v telefonech vašich dětí co dělat
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Wired

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...