fbpx

Kamila Smutná a Progresko: Začít podnikat na mateřské může být k nezaplacení 2 fotografie
zdroj: Akademie pro začínající podnikatelky

Zakladatelka projektu Progresko pomáhá začínajícím podnikatelkám s online marketingem

Zveřejněno: 7. 3. 2022

Celou kariéru se pohybuje v oblasti marketingu a PR. Před několika lety spolupracovala na pop-up akci Sdílko Poruba a právě tahle zkušenost posunula její kariéru trochu jiným směrem. Sdílko Poruba je dočasná prezentace malých obchodníků, řemeslníků, designérů a výrobců potravin na netradičních veřejných místech, kde se během tří týdnů představují obyvatelům ostravské čtvrti Poruba.

Od té doby poznala desítky malých podnikatelů a začalo ji zajímat, jak jim efektivně pomoci a jak je více propojit s městem. Tak vznikl její projekt Progresko, který se právě těmto malým vystavovatelům snaží usnadnit cestu v online prostředí. „Progresko je vzdělávací program pro malé obchodníky, který si klade za cíl připravit je na prodej v 21. století a propojit města s jejich komunitou obchodníků,“ říká Kamila Smutná.

Pokud jste s dětmi na rodičovské a máte možnost, tak doporučuji prodloužit si ji až do čtyř let dítěte.

„Jak ukazují nedávné průzkumy, koronavirová pandemie ovlivnila v průměru dva ze tří podnikatelů, přičemž čtvrtina se například musela zaměřit na novou nabídku produktů a služeb, resp. orientovat své podnikání jinam. Právě schopnost inovovat a přizpůsobit se novým trendům je pro přežití obchodníků klíčová. Je nesmírně důležité, aby se v obcích a městech udrželi místní malí obchodníci, a proto je důležité podpořit je v jejich růstu. Proškolit, ukázat, jaké jsou poslední trendy v reklamě nebo e-commerce, a obzvlášť důležité je propojit je mezi sebou.“

Jaké akce už v rámci Progreska proběhly?

Na jaře roku 2021 v Ostravě proběhla první vzdělávací akademie pro malé obchodníky, do které se zapojilo přes 150 převážně ostravských obchodníků nebo zájemců o podnikání.

foto martin postulka

S Progreskem cílíme hlavně na města, říká Kamila Smutná (foto: Martin Poštulka)


Na podzim 2021 jsme pak ve spolupráci s městem Frýdek-Místek spustili program právě ve Frýdku-Místku. Během tří měsíců se zapojilo přes 90 účastníků, měli jsme on-line semináře i živá setkání. V místní cukrárně jsme například prezentovali ukázkovou výlohu, abychom předvedli, jak důležitá je pro obchod poutavá výloha.

Komu jsou vaše služby určeny?

S Progreskem cílíme na města, protože město, které má prosperující malé obchodníky a kamenné prodejny, žije. Spolupracuji s městským obvodem Ostrava-Poruba, městem Frýdek-Místek, ale ozývají se i další zájemci.  

Co pro vás bylo impulzem ke startu vlastního podnikání?

Nemyslím si, že podnikání bylo vždycky mým snem. Spíš se to tak sešlo, protože mám i malé děti, a tam je ta časová flexibilita k nezaplacení. Druhý důvod, který vnímám velmi kladně, je, že věci se mnohem rychleji hýbou. Nemusím čekat, až mi vše schválí celé oddělení, jako tomu bývá v zaměstnání. Na druhou stranu, ta finanční stabilita u zaměstnání je neoddiskutovatelná, každý měsíc máte výplatu jistou. Vše má své pro i proti.  

Co vás na Progresku nejvíc baví?

Nejvíc mě baví vidět u obchodníků, se kterými v akademii spolupracujeme, okamžité změny. Někteří po semináři hned hlásí: „Přepsali jsme si texty na webu, abychom měli všude „call to action“, aktualizovali jsme prodejní dobu na Google Mapách, aby nás zákazníci našli, díky za tip s výlohou, zkusíme upravit osvětlení.“ Tyhle změny, byť jsou třeba malé, jsou skvělé.

Co vám přinesla účast v Akademii pro začínající podnikatelky, kterou organizuje Business and Professional Women CR?

Díky diskuzím s mentorkami a dalšími účastnicemi jsem si vlastně utříbila, co budu nabízet a komu. Na začátku jsem měla hrubou představu a během těch několika měsíců si ji upřesnila. AWE samo o sobě má velmi dobře strukturovaný program, přínosné workshopy a samozřejmě bylo moc fajn se potkat s ostatními účastnicemi. 

Co byste doporučila ženám, které vlastní podnikání zvažují?

Pokud jste s dětmi na rodičovské a máte možnost, tak doporučuji prodloužit si ji až do čtyř let dítěte. Jednak máte vyřešeny platby za sociální a zdravotní pojištění a hlavně máte časovou rezervu pro rozjezd. Protože v praxi většinou vše nejde tak rychle, jak člověk teoreticky plánuje.

Související…

Anna Urbanová: Skleněné stropy v médiích jsou výjimečně škodlivé, ale lepší se to
Zdeněk Strnad

foto: Akademie pro začínající podnikatelky, zdroj: Akademie pro začínající podnikatelky

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...