fbpx

Máte radši balenou, nebo kohoutkovou? Stačí poznat, co všechno je v PET lahvi 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Do věčného sporu o tom, zda je zdravější balená nebo kohoutková voda, se zapojil i britský list The Guardian a jeho korespondentka Adrienne Mateiová. Pokud už opomeneme plastové lahve v oceánech, lesích a všude tam, co nazýváme životním prostředím, neměli bychom zapomínat na nebezpečné chemikálie, které se pod zkratkou pod víčky plastových lahví skrývají

Zveřejněno: 4. 3. 2022

Adrienne Mateiová ve svém komentáři pro Guardian cituje materiál Harvardské univerzity, který začíná větou: „Celý životní cyklus lahve balené vody využívá fosilní paliva, přispívá ke globálnímu oteplování a způsobuje znečištění.“

Jak si přivlastnit vodu? Zabalte ji do plastu

Podle některých odhadů jen Američané využijí každou sekundu 1 500 lahví vody balené v plastu. Plastové lahve neúměrně přispívají ke globálním ekologickým krizím, částečně kvůli tomu, že se rozpadají na mikroplasty, jejichž přítomnost vědci dokonce nedávno objevili už i v placentách u nenarozených dětí. Balená voda spotřebuje při výrobě a distribuci 2000krát více energie než její ekvivalent. Výrobní procesy společností zabývající se balenou vodou mohou mít také negativní environmentální a ekonomické dopady a mohou představovat i privatizaci omezeného a neocenitelného zdroje, na který by všichni měli mít univerzální právo.

V neposlední řadě je balená voda někdy i o tisícovky procent dražší než ta kohoutková.

Pokud není k dispozici čistá a bezpečná pitná voda, je pití balené vody nezbytností. Průměrný spotřebitel si však nekupuje balenou vodu z důvodu potřeby, ale proto, že je to pro něj pohodlné. Prodejci balené vody také často tvrdí, že je jejich produkt čistší a chutnější než voda kohoutková. A to mnohdy navzdory skutečnosti, že balená voda nemusí nutně pocházet z atraktivních zdrojů, jak si zákazníci myslí. A v neposlední řadě je balená voda někdy i o tisícovky procent dražší než ta kohoutková.

Kde najdeme více PFAS

Pokud jde o zdravotní vlastnosti balené vody oproti kohoutkové, jsou rozdíly do značné míry zanedbatelné. Požadavky příslušných úřadů musejí splnit dodavatelé balené i kohoutkové vody. Kontaminace je možná v obou případech, ale podle převládajících standardů je obojí dobré k pití. Převládající standardy však zcela nedefinovaly hrozbu PFAS (perfluoroalkylované sloučeniny), tedy skupiny průmyslových chemikálií používaných v různých spotřebních výrobcích. PFAS byly nalezeny jak v kohoutkové, tak v balené vodě.

V současné době v USA neexistují žádné federální pokyny k jejich regulaci, i když existují důkazy, že nejvíce zkoumané formy PFAS jsou karcinogenní a souvisí s poškozením jater, onemocněním štítné žlázy a jsou nebezpečné pro těhotné.

„PFAS byly nalezeny v krvi více než 98 % Američanů,“ potvrdila redaktorce Adrienne Mateiové doktorka Rebecca Aicherová, projektová ředitelka z Center for Scientific Evidence in Public Issues. „Protože výzkum ukázal, že mohou existovat účinky na lidské zdraví, zajímá nás, odkud látky pochází. Víme, že i z pitné vody,“ dodává šéfka centra, které se zabývá i veřejným zdravím.

Jak a čím filtrovat?

K lednu roku 2021 mělo podle výzkumů ve svých vodovodních systémech kontaminaci PFAS 2 337 obcí ve 49 státech USA. Na podzim loňského roku ovšem byly PFAS objeveny i v populárních značkách balené vody včetně produktů firmy Nestlé, konkrétně vod Perrier a Poland Spring a sycených nápojů Bubly a LaCroix.

Co je třeba dělat s PFAS, které filtr zachytí? Pokud bude vyhozen na skládku, dostane se zpět do vodních zdrojů.

Doktorka Aicherová proto tvrdí, že je třeba na přítomnost PFAS testovat obecní vodu i vodu balenou. Za testy by měly být zodpovědné firmy, které balenou vodu produkují. Adrienne Mateiová radí těm, v jejichž kohoutkové vodě byly objeveny PFAS, nákup domácího vodního filtru. Vědci porovnali hladinu zbývajících kontaminantů ve vodě filtrované různými zařízeními. Všechny systémy na bázi takzvané reverzní osmózy a dvoustupňové filtry dosáhly téměř úplného odstranění chemikálií PFAS.

Naproti tomu účinnost aktivních uhlíkových filtrů používaných v mnoha spotřebičích byla nekonzistentní. Stejně tak fungovaly adekvátní centrální filtrovací systémy domů. Ty dokonce hladinu PFAS ve vodě mohou i zvýšit. Doktorka Aicherová také upozornila na problém s odpadem. Co je třeba dělat s PFAS, které filtr zachytí? Pokud bude vyhozen na skládku, dostane se zpět do vodních zdrojů. Tyto chemické látky mohou být spalovány při velmi vysoké teplotě, ale když nemáte přístup k průmyslové spalovně, zůstáváte bezmocní a musíte čekat na to, až úřady vymyslí, co s tímto nebezpečným odpadem dělat.

Související…

Dobrodruh si vyzkoušel tři fáze dehydratace. Zedník zvládl 18 dní bez vody
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...