fbpx

Dle nedávno vydané zprávy Evropské komise o investicích do výzkumu a vývoje je Huawei celosvětově druhým největším soukromým investorem do výzkumu a vývoje, píše ředitel korporátní komunikace ve společnosti Huawei ČR

Zveřejněno: 19. 1. 2022

Bez technologií se v jednadvacátém století neobejdeme, nemít internet, chytrý telefon nebo počítač si nikdo z nás neumí představit, stejně jako si sednout do automobilu bez kvalitního poskytování informací, navigace a asistenčních systémů pro bezpečnější řízení. A být v technologiích lídrem vyžaduje vysoké investice do výzkumu a vývoje. V oboru telekomunikací nejsou pro běžného uživatele ti největší inovátoři tolik vidět. Ale díky firmám zaměřeným na technologie pro telekomunikační operátory, jako je právě Huawei, máme každý v chytrém telefonu dostupný signál skoro na celém území Česka v kvalitě, o které se nám před lety ani nesnilo. Výzkum a vývoj se v této oblasti soustředí na to, aby antény a další vysílací technologie byly lehčí, „zelenější“, tedy méně energeticky náročné, a lépe šířily signál.

To v žádném případě není jednoduché, protože často jde o souboj přímo s fyzikálními zákony, kde je třeba z technologie „vymáčknout“ to nejlepší v rámci možností. Huawei sází na inovace, proto investuje obrovské částky do výzkumu a vývoje, za loňský rok to bylo v přepočtu okolo 450 miliard českých korun, což je více než největší konkurenti této společnosti dohromady. Kromě telekomunikačních technologií byly cílem investic do vývoje především cloudové služby a jejich infrastruktura, což je další rychle rostoucí odvětví, které poskytne lepší a zajímavé služby firmám i občanům.

Druhý největší

A Huawei je v tom i velmi úspěšná, potvrzují to i poslední data. Dle nedávno vydané zprávy Evropské komise o investicích do výzkumu a vývoje je Huawei celosvětově druhým největším soukromým investorem do „R&D“, a to hned po internetovém gigantu Alphabet (mateřské korporaci vyhledávače Google či služby YouTube). Evropské srovnání přitom postihuje asi dva a půl tisíce korporací a 90 procent investic soukromých firem do výzkumu a vývoje.

Huawei loni získala 2 770 potvrzených patentů v USA, a to i přes sankce americké vlády.

Stále více výzkumu a vývoje se v případě Huawei odehrává i v Evropě. Společnost otevřela svoje první výzkumné pracoviště ve Švédsku už před jednadvaceti lety, dnes zaměstnává 2400 lidí v 23 výzkumných centrech a má uzavřená partnerství s více než 150 univerzitami.

Patentový gigant

Společnost je také rekordmanem v počtu přihlášených patentů. V Evropě je tradičně první nebo druhá už řadu let v počtu přihlášených patentů u Evropského patentového úřadu. Významně vyskočila v žebříčku přihlášených patentů i ve Spojených státech, kde se loni Huawei posunula z devátého na páté místo hned za společnost IBM, která patří dlouhodobě na přední příčky v získávání patentové ochrany pro výsledky svého výzkumu a vývoje. Huawei loni získala 2 770 potvrzených patentů v USA, a to i přes sankce americké vlády.

Je to potvrzení trendu, že tlak na výzkum a vývoj se vyplatí. Patenty jsou vyjádřením nejen zvyšující se role společnosti na globálním trhu, ale hlavně prokazatelné inovativnosti jejích řešení. Směrem k vývoji nových technologií jdou koneckonců i investice Huawei, které jsou v souladu s postojem společnosti výdaje mířit tam, kde to podpoří nabídku společnosti Huawei na trhu.  

Pro všechny z nás je nesmírně důležité tento potenciál a investice využít. Pro firmy, průmysl, infrastrukturu a celý ekosystém budoucího rozvoje ČR, pro stát, pro jeho občany a instituce. Vývoj se extrémně zrychluje, prostředí je nesmírně konkurenční a není čas přešlapovat na místě. Tento vlak už dávno jede rychlostí 5G a brzy přesedlá na 6G. Jestli chceme být jako Česká republika u všeho včas, musíme se držet inovací. A inovátorů.

Autor: Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace ve společnosti Huawei

Související…

Metaverzum, NFT či kryptoměny: Odhalte 6 digitálních trendů pro rok 2022
Jan Handl

foto: Huawei ČR, zdroj: Huawei ČR

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...