fbpx

Izrael představil největší laboratorní steak. Konkurence v pěstování masa roste 1 fotografie
zdroj: MeaTech 3D

Společnost MeaTech 3D vytvořila 100gramový steak pomocí 3D tisku ze skutečných hovězích buněk. Firem, které laboratorně vyrábějí maso, přitom ve světě rychle přibývá

Zveřejněno: 13. 1. 2022

Steak se skládá ze skutečných svalových a tukových buněk, pocházejících ze vzorků tkáně odebraných krávě. Živé hovězí kmenové buňky byly pak začleněny mezi „bioinkousty“, které se používají do 3D tiskáren izraelské firmy MeaTech 3D. „Vytištěný“ steak poté dozrával v inkubátoru, ve kterém se kmenové buňky měnily na skutečné buňky tuků a svalů, které obsahuje klasické hovězí maso.

„Tento průlom je vyvrcholením našeho více než ročního úsilí v buněčné biologii a vysoce výkonných procesech tkáňového inženýrství, stejně tak i v naší technologii přesného biotisku,“ řekla generální ředitelka společnosti Sharon Fimaová. „Věříme, že jsme nyní na čele závodu ve vývoji špičkových masných výrobků na bázi buněk. Vyvíjíme také buněčné linie pro vepřové a kuřecí maso.“

Zatím jenom tuky

Společnost tvrdí, že jejím cílem je vyrábět kultivované maso za stejnou cenu, jakou má na trzích běžné maso. Steaky se ale na talířích strávníků v dohledné době neobjeví. Prvním počinem firmy bude prodej kultivovaného tuku jako přísady do dalších produktů, pilotní výroba má být spuštěna v roce 2022.

Vůbec první steak kultivovaný z buněk vyrobila v prosinci 2018 další izraelská společnost Aleph Farms. Ta tehdy přiznala, že musí ještě zapracovat hlavně na chuti.

„Počin společnosti MeaTech 3D znamená opravdu vzrušující krok vpřed, pokud jde o složitost a samotnou velikost pěstovaného steaku,“ prohlásila Seren Kellová z neziskové organizace Good Food Institute. „3D tisk umožňuje výrobcům vytvářet sofistikovanější produkty, které dokážou autenticky zprostředkovat chuť, texturu a pocit ze žvýkání konvenčního masa.“

Jeden ze znalců oboru ovšem britskému deníku Guardian řekl, že 3D tisk v potravinářství je nyní běžný a MeaTech 3D musí ukázat, že jeho technologii lze snadno a ve velkém používat, a hlavně že umí vyrábět steaky za rozumnou cenu.

Buněčná konkurence

V produkci buněčně kultivovaného masa se předhánějí firmy z celého světa a tvrdí, že produkce masa bez chovů a porážení hospodářských zvířat je lepší pro životní prostředí, životní podmínky zvířat a potenciálně i pro zdraví konzumentů.

Vůbec první steak kultivovaný z buněk vyrobila v prosinci 2018 další izraelská společnost Aleph Farms. Ta tehdy přiznala, že musí ještě zapracovat hlavně na chuti. Než je navíc možné maso vypěstované z buněk prodávat veřejnosti, je třeba získat osvědčení regulačních orgánů. K tomu poprvé došlo na konci roku 2020, kdy byly zákazníkům v Singapuru podávány kuřecí nugety vyrobené americkou společností Eat Just.

Mezi další firmy, které se zabývají laboratorním masem, patří nizozemská společnost Mosa Meat. Tuto firmu založil profesor Mark Post, který v roce 2013 vyrobil první laboratorní hovězí burger. Pak tu jsou Memphis Meats, firma částečně vlastněná dvěma největšími světovými masnými společnostmi. Další hráč na trhu s názvem Meatable si klade za cíl odstranit potřebu opakované extrakce startovacích buněk ze zvířat vytvořením jejich linií, které se nepřetržitě množí.

Z ryb i rostlin

Portugalští vědci z lisabonské univerzity zase představili plán na výrobu filetů z mořského vlka pomocí 3D tisku z buněk za použití přísad z mořských řas. Frederico Ferreira projekt označuje za příspěvek k udržitelnému rybolovu, jelikož podle něho není možné pokračovat v hlubinném rybolovu, který způsobuje obrovské škody na oceánských ekosystémech.

Umělé steaky se vyrábějí také z rostlinných produktů. Španělská firma Novameat dodává od začátku roku 2020 na trh produkt, který označuje prozatím za nejrealističtější. Ingrediencemi jsou hrášek, mořské řasy a šťáva z červené řepy. Tento steak tvoří jemná vlákna sdružená do něčeho, co připomíná svalovou hmotu.

Londýnská společnost Redefine Meat nedávno představila 3D tištěný rostlinný steak. Foodkritik Guardianu o něm prohlásil, že opravdu mimořádně připomíná skutečné maso. K výrobě umělého masa slouží v případě produktů od společnosti Atlas Food i houbová vlákna, která vytváří textury podobné masu.

Související…

Spasí vegani planetu? Je jich málo a chudší část světa se těší na maso
Zdeňka Musilová

foto: MeaTech 3D, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...