fbpx

Pokud chcete koupit auto, zvažte, zda ho nekoupit online. V následujících řádcích najdete informace, u nichž byste měli zpozornět, a dovíte se, co by vám měl kvalitní online autobazar nabídnout

Zveřejněno: 10. 12. 2021

Nákup nového i ojetého vozu je pro většinu lidí poměrně důležitý krok, při kterém se snaží být maximálně obezřetní. Není týden, kdy byste se nejen na specializovaných automobilových fórech nedočetli o dalším vykutáleném podvodníkovi. Proveďte tak svůj nákup u ověřeného prodejce a nebojte se ani online prostředí. Už dávno neplatí, že nejjistější je nákup z ruky do ruky.

Na co si dát pozor

Ačkoli se současný trh a způsoby nákupu automobilů neustále mění, zejména poslední dva roky se postaraly o téměř turbulentní proměny nejen trhu s ojetými vozy. Pokud jste se rozhodli koupit auto, zvažte, zda ho nekoupit online. V následujících řádcích najdete informace, u nichž byste měli zpozornět, a dovíte se, co by vám měl kvalitní online autobazar nabídnout.

Vůz už zase není k dispozici?

Jednou z nekalých praktik online autobazarů je nabízení smyšlených inzerátů, které vás lákají nízkou cenou na opravdu krásný kousek. Po kontaktování autobazaru vám je sděleno, že vůz je již prodaný a inzerát jen nebyl stažený ze stránek. Samozřejmě, stát se to může, zejména u těch největších prodejců se vozy prodávají každou chvíli. Na druhou stranu se tak mnohé bazary snaží cíleně získat vaše kontaktní údaje, aby vám nabídli podobný vůz, ale za mnohem vyšší cenu.

Zpozornět byste měli i v případě, že vám autobazar nezprostředkuje kontrolu certifikovaným automechanikem.

Ověřit si tyto praktiky můžete třeba tak, že si vypíšete hned několik automobilů, jejichž koupě se vám zdá velmi výhodná, a informujete se na všechny. Pokud nebude většina vozů dostupná, víte, na čem jste. V případě, že se s takovou praktikou setkáte, je vhodné prodejce informovat o tom, že nesouhlasíte s ukládáním vašich osobních údajů ani jiných kontaktních informací dle platného nařízení o ochraně osobních údajů, a komunikaci ukončete. Kvalitní online autobazary si totiž za platností svých inzerátů stojí, a to i v případech, kdy vystupují pouze jako zprostředkovatelé. V případě, že na takovou inzerci narazí, tak ji nejen odstraní ze svých stránek, ale sankcionují i inzerenta.

Prověření technického stavu

Zpozornět byste měli i v případě, že vám autobazar nezprostředkuje kontrolu certifikovaným automechanikem. Každý autobazar, ať ten s kamennými pobočkami, nebo online, by měl mít zájem o to, abyste byli s automobilem spokojeni a nevrátili se během pár dní s reklamací.

Navíc přece nechtějí platit původnímu majiteli při výkupu více peněz, než jakou má vůz tržní cenu. Je tedy na místě se zamyslet nad tím, jak je možné, že nebyl vůz při výkupu lidově řečeno proklepnut. Jiná situace samozřejmě nastává, pokud je autobazar pouze zprostředkovatel prodeje. V tom případě se technický stav vozu většinou ověřuje až ve chvíli, kdy existuje vážný zájemce.

Vyřízení potřebných dokumentů

Pokud si nepořizujete první vůz, jistě víte, že nákup vozu provází řada administrativních úkonů. Nejen online autobazary, které poskytují komplexní služby, pak zpravidla nabízejí i možnost vyřízení všech těchto náležitostí za vás.

Možnost slevy protiúčtem

V případě, že se rozhodnete zároveň i k prodeji vašeho původního automobilu, můžete se zkusit zeptat na výši možné slevy protiúčtem. Jen si musíte předem uvědomit, že výkupní cena bývá zpravidla nižší, než kdybyste se pokusili vůz prodat sami. Možnosti protiúčtu využívají především lidé, kteří nechtějí mít s prodejem žádné starosti a jen chtějí odevzdat dokumenty a klíčky. Existují však i online autobazary, které vám za váš vůz dokážou nabídnout velice zajímavou cenu, protože ho nemusí mít vystavený na své pobočce.

Navíc tak stávající vůz můžete používat až do chvíle, než vám bude doručen nově zakoupený automobil.

Související…

Jak nám sdílené auto "cizích" lidí zachránilo kejhák při cestování
Jan Kolář

foto: Carvago, zdroj: Carvago

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...