fbpx

Skoro polovinu z firem žebříčku Fortune 500 založili v USA imigranti a jejich děti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Americký žebříček ukazuje potenciál imigrantů, co se týče úspěšného byznysu ve Spojených státech. Jejich firmy zaměstnávají víc lidí a vévodí statistikám ve státě Illinois

Zveřejněno: 31. 7. 2021

Podle dat studie organizace New American Economy, která už od roku 2011 sestavuje žebříček pěti stovek nejúspěšnějších amerických firem řazených podle příjmů, je mezi nimi nyní zastoupeno 100 firem, které založili imigranti, 123 firem založených dětmi imigrantů a 277 firem založených neimigranty, respektive Američany, kteří jsou v USA doma déle než dvě generace.

Podle Hanny Siegelové a Andrewa Lima z New American Economy roste podíl nejúspěšnějších a celosvětově uznávaných amerických společností, které mají za zakladatele imigranty nebo jejich děti, což se trochu tluče s tím, jak se Trumpova administrativa snaží přistěhovalcům cestu do USA ztížit. Příznivci Trumpova postoje přitom často argumentují tím, že imigranti berou Američanům práci a přispívají ke snižování mezd.

Přínosný přísun

To, že přistěhovalci mohou mít negativní vliv na pracovní vyhlídky některých Američanů, vysvětloval ve svém textu pro server Politico už před několika lety i George Borjas, sociolog z Harvardské univerzity. Jasné ale je, že imigranti jsou také čím dál tím důležitější součástí americké ekonomiky. Porodnost v USA klesá a přísun nových pracovních sil z ciziny je přínosný.

Firmy z žebříčku pěti set nejúspěšnějších, které byly založeny přistěhovalci nebo jejich dětmi, zaměstnávají 13,5 milionu lidí.

Zajímavé jsou i základní statistiky, které díky rozdělení dat ze studie Fortune 500 odhalili analytici z Axiosu. Jenom firmy z žebříčku pěti set nejúspěšnějších, které byly založeny přistěhovalci nebo jejich dětmi, zaměstnávají 13,5 milionu lidí. V průměru potom dávají lidem práci asi o jednu desetinu více než firma z žebříčku, která nemá zakladatele z řad imigrantů a jejich dětí.

Kdo drží Illinoiský HDP

Firmy z žebříčku založené imigranty a jejich dětmi v loňském roce zaznamenaly tržby v celkové výši 6,1 bilionu dolarů, neimigrantské firmy dosáhly na tržby v hodnotě 7,6 bilionu dolarů.

Více než polovina příjmů, které vykázaly společnosti z žebříčku Fortune 500 v New Yorku, Washingtonu, Georgii a Pensylvánii, ovšem pocházela od společností založených přistěhovalci, nebo jejich dětmi. Ve státě Illinois činily příjmy společností Fortune 500 založených přistěhovalci dokonce 70 % místního HDP.

Související…

Imigranti ve Finsku vytváří víc pracovních pozic než místní. Má to ale negativní dopad
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Axios

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...