fbpx

Pátek Karla Křivana: Sloni na cestě někam 1 fotografie
zdroj: Profimedia

I sloni chtějí poznat svět. I když nevíme, kam jdou. A možná bychom se za poznáním měli vydat také, myslí si Karel Křivan. Jinak sami sebe nepoznáme

Zveřejněno: 18. 6. 2021

V Číně se stádo slonů dalo na pochod. Díky všudypřítomné technologii to lidé sledují. Slony má každý rád a zvláště slůňata jsou roztomilá, takže celé je to napůl dojemné a napůl epické. Nevíme proč a kam ti sloni jdou. Je to velké téma, vyjadřují se experti, jak to tak chodí, i jiní lidé, kteří si myslí, že k tomu mají co říct. Protože třeba v zoo viděli slona. Říkám si, co je nám do toho, proč a kam jdou? Když už nemá právo na soukromí člověk, nenecháme ho aspoň slonům?

Někdo namítne, že slonům můžeme pomoci, když budeme vědět, proč se vydali na cestu. Stojí o to? Máme na to právo, zasahovat do života slona, který se rozhodne kamsi vyrazit? Zvykli jsme si, že mluvíme jiným lidem do toho, kam jdou. Myslíme si, že čím víc o sobě navzájem víme, čím méně máme soukromí, tím bude svět lepší, protože přehlednější, protože bude menší prostor k nepravostem.

Kroužky a čipy

Nevěřím tomu a takový svět se mi nelíbí. Ten lidský se ale tímto směrem sune. A my už si myslíme, že musíme vědět nejen to, co dělá v danou chvíli lidský jedinec, ale i to, co dělají jiní tvorové.

Co mohou vědět o Anglii lidé, kteří znají jenom Anglii?

Kroužkujeme, čipujeme, přiděláváme jim minikamery a tak je sledujeme a víme, kdy a kam která husa vyletěla. A do toho vyšli teď ti sloni bez kontroly. Neptali se nás, nejsou registrovaní v žádné apce a kamsi jdou. Možná vědí víc než my, protože tu žijí déle a mají zemi víc prochozenou. Lidští poutníci také vědí o světě víc než ti, kteří trčí na jednom místě celý život. „Co mohou vědět o Anglii lidé, kteří znají jenom Anglii?“ psal Rudyard Kipling.

Kudy dál?

Ostatně když sleduji ty debaty na sociálních sítích a vzájemné nadávky tamtéž, říkám si, že bych se měl taky někam vydat. Budou se mě ptát, proč a kam jdeš. Nebudu umět odpovědět. Nechce se mi tu sedět. Sedím zde dost let a nikam to nevede. Věci se nemění k lepšímu, a protože jsem člověk zbytečně sebekritický, dávám vinu i sobě. A mám čím dál víc takový určitější pocit, že odtud na to, kudy dál, nepřijdu.

Možná je třeba někam vyrazit, aby si jeden jen tak pročistil hlavu. Aby znova mluvil s jinými lidmi, kteří mají jiné starosti. Ten pocit, když jsem poprvé viděl mořský břeh z plachetnice. Od té doby se mi už moc nechce koupat na plážích plných lidí. Protože vím, že se dá sednout do lodi, hodinu někam plout a objevíte místo, kde se můžete koupat jen sami. Moře z břehu a moře z lodi je naprosto jiný příběh o jiné zemi. Něco takového potřebuju znova zažít i s tou naší kotlinkou. Odtud to nevykoumáme, jak dál. Točíme se v kruhu. Chybí nám pohled odjinud.

Sloni na Moravě

To mě napadlo, když jsem viděl ty slony, kteří jdou někam, a my nevíme kam, což nám vadí. Jako bychom mohli někdy vědět, co si myslí sloni. Nevíme to o lidech. Nevíme to sami o sobě. Ten nápad, ať už vznikl z jakéhokoliv důvodu, je ale správný. Je čas vyrazit na cestu.

Byl jsem teď na moravské vesnici. A měl jsem pocit, že jsem v jiné zemí. A zdálo se mi, že domorodci si myslí, že mluví s mimozemšťanem. A to jsem jim fakt nevyprávěl o všem, co řešíme na Twitteru. Už tak jsem chápal, že to nejsou jejich starosti. Bylo teplo a pivo měli dobré. Vyprávěl jsem jim o těch slonech, kteří jdou, a my nevíme kam a proč. Měl jsem dojem, že jim rozuměli.

Související…

Pátek Karla Křivana: Jak mladý muž s úsměvem dobyl svět
Karel Křivan

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...