fbpx

Pátek Karla Křivana: Jak mladý muž s úsměvem dobyl svět 1 fotografie
zdroj: Česká televize

Karel Křivan tentokrát o tom, jak dokument v České televizi o českém chlapci může dodat víru v lepší budoucnost

Zveřejněno: 11. 6. 2021

Prý potřebujeme vizi pro Českou republiku. Nesnáším slovo vize, neb jsem ho zažil prakticky ve všech powerpointových prezentacích, které jsem psal nebo viděl. Snít o lepším Česku také moc nejde, protože si ty výrazy zabavilo již jedno hnutí. Cítím mezi lidmi velkou podrážděnost, která má příčinu v jakési absenci naděje a současně strachu nebo spíš neschopnosti představit si, kam svět půjde dál. Mluvíme o změnách, aniž jsme schopni říct, co ty změny budou znamenat pro náš konkrétní život.

Módní je přirovnávat současný Západ ke konci Římské říše, jsme prý rozmazlení a sobečtí, neochotní oběti pro celek. Jiní si představují, že vše bude růžové, hlavně když budeme ve dne v noci on-line a moudří úředníci v podobě robotických ajťáků nám pomocí všemožných aplikací budou předepisovat, kdy máme vstát, co můžeme jíst a kudy se nejlépe dostaneme tam, kam nám určili, že máme jít. Na kole samozřejmě. Ta představa konzervativců o blížící se apokalypse i progresivistů o jimi řízených světlých zítřcích ale nepočítá s jedním prvkem, který podle mě vždy rozhodoval: s aktivitou výjimečných a svobodných či po svobodě toužících lidí.

Vize z televize

Při přemýšlení o vizích pro Českou republiku jsem si v úterý nechal puštěnou televizi a pak od ní asi hodinu neodtrhl oči. Dávali dokument o člověku, kterého jsem neznal, ale který mě okamžitě nadchnul. Ten dokument i ten člověk. Mladý muž tam tiše a inteligentně popisoval svůj dosavadní život, který nebyl snadný, jak to tak u talentovaných lidí bývá, aby divák-ignorant jako já zjistil, že sleduje špičkového tanečníka a fantastického grafika. Když řeknu, že ten kluk byl milý, tak to zní blbě, ale v době agresivně se tvářících mistrů světa jsem koukal na odzbrojující úsměv někoho, kdo udělal díru do světa, protože něco umí.

Zároveň bylo vidět, že z tohoto člověka díky kreativitě a jedinečnosti září síla, která je ovšem dobrá, kladná, neútočí, ale pomáhá.

A pak mi došlo, že on, aniž o tom mluví, představuje tu hledanou vizi pro Českou republiku. Je to vlastně jednoduché: kreativita, práce a otevřenost ke světu. Masaryk říkal, že z české otázky musíme udělat otázku světovou. Kristián Mensa nemluvil vůbec o politice. Ale se samozřejmostí své generace vnímá svět jako jeden prostor, aniž by popíral rozdíly a vztah k místu, kde se narodil a vyrostl.

Naše cesta do světa

To, co bylo z toho dokumentu navíc vidět, byla jeho příjemnost, pozitivita v jednání i práci. Víra, že uspět můžete i bez hrubosti a arogance. Zároveň bylo vidět, že z tohoto člověka díky kreativitě a jedinečnosti září síla, která je ovšem dobrá, kladná, neútočí, ale pomáhá. A lidé tohle ocení, protože to vycítí, protože jsou rádi obklopeni příjemnými věcmi a lidmi.

Dejte si ten dokument, najdete ho na webu České televize a jmenuje se Mr. Kriss. Mně dodal naději, že snad půjde změnit tuto zemi k lepšímu. Není třeba vymýšlet vize. Stačí být v něčem mimořádný, tvrdě pracovat a nabídnout to světu. A ten svět vás i překvapivě přijme.

Související…

Pátek Karla Křivana: Vyvěsím duhovou vlajku
Karel Křivan

zdroj: Česká televize

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...