fbpx

Pro francouzskou rodinnou společnost Bonduelle, výrobce mražené a konzervované zeleniny, je půda nejcennější aktivum. Proto o ni pečuje tak, aby zůstala úrodnou i pro další generace

Zveřejněno: 21. 4. 2021

Ochrana životního prostředí i trvalá udržitelnost rezonují nejen společností, ale i mezi velkými výrobci a korporacemi. Právě velcí hráči mají podstatný vliv na to, jakým směrem se snahy o trvale udržitelné hospodářství budou ubírat. Pro francouzskou rodinnou společnost Bonduelle, výrobce mražené a konzervované zeleniny, je půda nejcennější aktivum. Proto o ni pečuje tak, aby zůstala úrodnou i pro další generace.   

Půda je základ

Udržitelné zemědělství představuje produkci potravin bez dlouhodobého poškození okolních ekosystémů s respektem a podporou přirozených cyklů půdních živin. Jak toho dosáhnout? Například šetrnou orbou, střídáním plodin a využíváním organických hnojiv, které pomáhají kultivovat půdu.

V Bonduelle využívají všechnu sklizenou zeleninu. Případné přebytky darují lokálním organizacím.

V Bonduelle praktikují hned několik alternativních agroekologických technik. Dva roky po sobě nesejí na stejném pozemku stejné druhy zeleniny, hnojivům a pesticidům se snaží vyhýbat už v začátku, plevel je odstraňován mechanicky a na polích jsou instalovány sítě proti hmyzu.

Zpracováno do 5 hodin od sklizně

Zelenina chutná nejlépe, když je dodržena její přirozená sezóna a je pěstována v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Pro zachování plné chuti, barvy, a především maximálního množství vitamínů a minerálů, by měla být zelenina zpracována v co nejkratší době od sklizně.

Bonduelle

Nejen proto jsou výrobní závody Bonduelle v těsné blízkosti polí a zpracování probíhá do 5 hodin od sklizně. Krátké vzdálenosti mezi polem a závodem přispívají k rychlému zpracování plodin i ke snižování ekologické stopy.

Co s nevyhovující zeleninou?

V Bonduelle využívají všechnu sklizenou zeleninu. Případné přebytky darují lokálním organizacím. Zelenina, která nevyhovuje velikostí či tvarem, je naporcována do dalších receptů. Ostatní části jsou zkrmeny, zpracovány do kompostu či využity jako zdroj energie, například ve formě bioplynu.

Kontrola musí být

O každém poli vede Bonduelle záznamy o pěstěných odrůdách, době výsevu a sklizně, eviduje hnojení a zavlažování. Pomáhají i moderní technologie, například speciální feromonové pasti na škůdce, které zanalyzují jejich velikost, vývojové stádium.

Zelenina Bonduelle v konzervách vydrží dva až pět let s maximálními nutričními hodnotami, kterých je možné dosáhnout.

Pasti jsou propojené a tvoří síť, zemědělci tak mohou jednat v případě, že se úroda ocitne v ohrožení. Inovativní pěstitelské postupy jsou aktivně testovány s cílem, aby do roku 2025 mohly být na všech obdělávaných polích využívány alespoň dvě alternativní kultivační techniky.

Konzervy a recyklace

Konzervy jsou tradiční obal, který chrání před světlem, vlhkostí, vzduchem a jsou nerozbitné. Uvnitř jsou potaženy tenkým filmem, který zajišťuje, aby zelenina nepřišla do přímého styku s ocelovým obalem. Díky tomu není potřeba používat konzervanty. Zelenina Bonduelle v konzervách vydrží dva až pět let s maximálními nutričními hodnotami, kterých je možné dosáhnout.

Možná vás překvapí, že efektivita recyklace konzerv je z obalových materiálů nejvyšší. Dochází až k 96procentní návratnosti. Roztavení použitých konzerv vyžaduje o 70 procent méně energie než výroba nových. Při recyklaci neztrácí ocelové konzervy nic ze svých vlastností, a mohou tak být recyklovány do nekonečna.

Důležití jsou i samotní spotřebitelé. Stačí se zajímat o to, jakou zeleninu a luštěniny vlastně nakupují, jak dodavatel tyto potraviny produkuje a získává. Nebo rovnou upřednostnit dodavatele, kteří pracují v souladu s udržitelným rozvojem. Je to nejlepší způsob, jak dát výrobcům najevo, že nám, spotřebitelům, záleží na tom, aby i další generace měly možnost fungovat a žít tak, jako my nyní.

Více informací najdete na www.bonduelle.cz.

Související…

Pokud stát úplně zkolabuje, pak je lepší žít na venkově, říká sociolog
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock a Bonduelle, zdroj: Bonduelle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...