fbpx

Obavy Američanů z koronaviru jsou na rekordním minimu, současně vzrostla spokojenost s očkováním. V Česku jsou obavy z nemoci dvakrát vyšší. A rychlost očkování naznačuje, proč tomu tak je

Zveřejněno: 9. 4. 2021

Třicet pět procent dospělých Američanů podle aktuálního výzkumu Gallupova ústavu stále tvrdí, že mají ohledně koronaviru obavy. To je ovšem nejméně od dubna 2020. Jen dvaadvacet procent Američanů se velmi, nebo mírně obává, že nemusejí mít zajištěný přístup k nemocničním službám a léčbě. A jen 14 % lidí má pocit, že je složité se dostat k testům na koronavirus. Tato data pocházejí z průzkumu, který proběhl 15. až 21. března, kdy po celé zemi začala strmě stoupat křivka počtu naočkovaných. Maximálních čísel, co se týče obav ohledně koronaviru, bylo dosaženo loni v červnu. Tehdy se nemoci bálo 59 % lidí.

Starosti Američanů ohledně koronaviru se od letošního února snížily téměř ve všech klíčových segmentech společnosti, zejména u starších lidí. Tam je podle výzkumníků už znát přímá souvislost s proočkovaností.

Strach demokratů

Značné rozdíly v míře obav ovšem přetrvávají, pokud se respondenti rozdělí podle politické příslušnosti. Zjednodušeně řečeno, více se bojí demokraté. Kromě toho existují značné rozdíly mezi věkovými skupinami. Čím jsou přitom lidé starší, tím obav ubývá. Ve skupině respondentů ve věku 18 až 44 let se koronaviru bojí 42 % lidí, ve věku 45 až 64 let má z nemoci obavy 32 % lidí a ve skupině starších 65 let se nemoci obává už jen 21 % lidí. Také z respondentů, kteří uvádějí, že jsou kompletně naočkováni, se nakažení koronavirem stále obává 21 % lidí. Z těch, kteří očkování teprve plánují, se nákazy stále obává 49 % lidí. Naopak z těch, kteří se očkovat nechtějí, se koronaviru bojí jen pětina.

Nejvyšší míru ohrožení koronavirem Češi cítili loni v druhé polovině března. Strach z nemoci mělo tehdy 81 % dotázaných.

Celých 77 % Američanů nyní uvádí, že se situace zlepšuje, v únoru to přitom bylo jen 60 % lidí a v lednu 33 %. Vnímání toho, že se situace ohledně koronaviru zlepšuje, se zvýšilo u všech klíčových podskupin, i když mírné rozdíly stále přetrvávají. Je pozoruhodné, že podíl republikánů, kteří tvrdí, že se situace zlepšuje, se zvýšil o 23 bodů na 75 %, což je stále méně než u demokratů s 84 %. Optimismus stoupá napříč celou společností.

Na otázku, jak dlouho si myslí, že budou koronavirová omezení pokračovat, 33 % Američanů uvedlo, že omezení vydrží ještě několik měsíců, zatímco 44 % předpovídá, že situace přetrvá do konce roku 2021, a 19 % lidí to vidí ještě na delší čas. 

Dvakrát vyšší obavy Čechů

V českém výzkumu z konce března, který pro ČTK vypracovala agentura Ipsos, vyjádřilo rok po propuknutí infekce obavy ohledně koronaviru 70 % lidí. I s ohledem na dlouhodobý vývoj epidemické situace je však větší část veřejnosti optimistická. Téměř polovina lidí, konkrétně tedy 49 %, si myslí, že na konci letošního roku bude situace lepší. Podle 29 % se ovšem prý situace nezmění a podle 17 % se dokonce zhorší.

Nejvyšší míru ohrožení koronavirem Češi cítili loni v druhé polovině března. Strach z nemoci mělo tehdy 81 % dotázaných. V následujících dvou měsících míra ohrožení klesala až na květnových 55 %, poté opět stoupla. Podle autorů českého průzkumu pocit ohrožení covidem roste s věkem. Nejvíce ohroženi se dlouhodobě cítí Češi starší 65 let.

Jak se tento názor změní s vakcinací, zatím nevíme. Lidé nad 65 let se totiž v Česku začali hlásit na očkování teprve po Velikonocích. V USA byly přitom už na začátku dubna naočkovány aspoň jednou vakcínou tři čtvrtiny lidí starších 65 let. Země v sobotu 3. dubna aplikovala svým obyvatelům 3,975 milionu vakcín. V Česku ve stejný den naočkovali zdravotníci vakcínou proti covidu 13 657 lidí.

Související…

Americký výzkum: Roušky a větrání pomůžou ve školách víc než rozestupy
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Gallupův ústav

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...