fbpx

Někteří archeologové už jsou se stavbou smířeni. Podle nich má být ale tunel delší. Aby se kolem kamenů dál mohla zkoumat půda kvůli vykopávkám

Zveřejněno: 12. 1. 2021

Mystický komplex menhirů na jihu Velké Británie je ohrožen. Nejen samotnou zamýšlenou stavbou, ale i přílivy turistů, kteří se díky nové silnici k místu, jehož tajemství sahá až do sedmého tisíciletí před naším letopočtem, pohodlně dostanou. Zastánci tunelu ovšem tvrdí, že stavba zmírní dopravní zácpy a zlepší pohodlí návštěvníků. Oponenti se obávají ztráty či poškození starodávných artefaktů, jež jsou stále ukryté pod zemí.

Vybudování čtyřproudého dálničního tunelu pod světově proslulou kamennou památkou Stonehenge nedávno schválila britská vláda. Více než tři kilometry dlouhý tunel a jeho napojení na okolní komunikace je součástí investice za 2,2 miliardy dolarů. Jde o modernizaci úzké dálnice A303, která vede blízko ikonického kruhu z kamenů a je již dlouho proslulá dopravními zácpami.

Lepší zážitek?

Schválení vládou přišlo navzdory silným námitkám archeologů, ekologů a současných duchovních, kteří považují toto místo za posvátné. Zastánci stavby ale tvrdí, že tunel pomůže obnovit původní krajinu a zlepší komfort návštěvníků, kterých je 1,6 milionu ročně.

Projekt tunelu může nenapravitelně poškodit starodávnou krajinu, která je stále plná překvapení.

„Návštěvníci budou moci Stonehenge zažít tak, aniž by vnímali ruch kamionů, které jezdí hned vedle,“ uvedla Anna Eavisová, ředitelka kurátorů organizace English Heritage, která se stará o více než 400 historických památek v Anglii, tedy včetně Stonehenge. Návštěvníci se podle Eavisové budou moci přiblížit ke kamenům odkudkoli, aniž by museli riskovat život při přebíhání dálnice.

Oponenti tvrdí, že projekt tunelu může nenapravitelně poškodit starodávnou krajinu, která je stále plná překvapení. Loni v červnu tu archeologové objevili 20 hlubinných šachet uspořádaných v kruhu poblíž Stonehenge. Tento objev mimochodem přiměl vládu, aby rozhodnutí o projektu o čtyři měsíce odložila.

Jak odlehčit dálnici

Dálnice A303 je pokračovatelkou cesty, která původně už od 18. století spojovala Londýn s Exeterem, nyní se stala jednou z hlavních dopravních tepen jihozápadu Anglie. Slouží nejen návštěvníkům Stonehenge, ale hlavně těžké nákladní dopravě a dovolenkářům směřujícím do přímořských destinací v Cornwallu a Devonu. Úsek kolem Stonehenge je velmi úzký, většina ostatních částí dálnice je už čtyřproudých.

V průběhu několika desetiletí bylo předloženo více než 50 různých návrhů, které by dopravní problém v okolí Stonehenge vyřešily. Tunel byl poprvé navržen počátkem 90. let minulého století a v průběhu dalších let se k této možnosti dopravní inženýři několikrát vrátili. Problémem byla pokaždé vysoká cena. Aktuálně schválený projekt rozšíří dálnici u Stonehenge na čtyři pruhy, které se pár stovek metrů jižně vedle kamenné památky ponoří do tříkilometrového tunelu.

Ať je tunel delší

Zatímco samotný tunel bude vést asi 40 metrů pod povrchem, tedy hluboko pod jakýmikoli vrstvami zajímavými pro archeology, jeho ústí zem potenciálně bohatou na archeologické artefakty naruší. Archeologové, kteří jsou se stavbou smíření, proto navrhují, aby byl tunel raději delší a nepoškodil bezprostřední okolí památky.

Aktivisté každopádně vyzvali vládu, aby své plány přehodnotila. „Pokud je rozšíření A303 u Stonehenge považováno za zásadní, mělo by to být provedeno pomocí hlubinného tunelu o délce nejméně 4,5 kilometru,“ uvádí se v jejich petici, kterou podepsalo 150 000 lidí. Archeologové chtějí prosévat kvůli případným artefaktům všechnu vytěženou ornici, úředníci naopak tvrdí, že to u naleziště těchto rozměrů není standardní.

Související…

Proč Angličané sedí doma v kožichu?
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: National Geographic

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...