fbpx

Nová policistka, která se do služby přihlásila po loňských útocích na mešity v novozélandském městě Christchurch, se stane první důstojnicí v historii zdejších ozbrojených sil, která bude nosit hidžáb

Zveřejněno: 14. 12. 2020

Podle informací magazínu Vice novozélandská policie do své oficiální uniformy vůbec poprvé integruje hidžáb. Na vytváření nové speciální uniformy, která respektuje víru islámských důstojnic, policie spolupracovala s muslimskou studentkou Královské novozélandské policejní akademie. Jde o třicetiletou Zeenu Aliovou, která se k policii přihlásila po teroristických útocích ve městě Christchurch v roce 2019 a promovala před pár týdny. Stane se tak první důstojnicí v historii Nového Zélandu, která bude nosit hidžáb jako součást uniformy.

Během policejního výcviku Aliová vyzkoušela několik materiálů a stylů a radila, jak by bylo možné hidžáb vylepšit, aby byl praktický, funkční a pohodlný. V době, kdy dokončila náborový proces, měla již k dispozici oficiální hidžáb se značkou policie.

Že policie potřebuje více muslimských žen, si uvědomila právě po útocích na mešity v Christchurch.

Aliová, která pochází z Fidži, tvrdí, že je hrdá na to, že bude moci touto cestou prezentovat a hájit muslimskou komunitu a zejména muslimské ženy, které do té doby ve federálních silách země neměly zastoupení. Že policie potřebuje více muslimských žen, si uvědomila právě po útocích na mešity v Christchurch. „Kdybych se k policii připojila dříve, mohla jsem být na místě a pomáhat,“ řekla pro Vice.

Odraz komunit

Novozélandská policie v prohlášení uvedla, že uznává hodnotu, kterou různé pohledy a zkušenosti přinášejí, a věří, že respektování těchto principů jí pomůže zlepšit se v tom, čemu se věnuje.

Rozmanitost zkušeností a dovedností je prý pro policii nutná k tomu, aby mohla efektivně sloužit potřebám komunit na Novém Zélandu dnes i v budoucnu. „Tím, že odrážíme komunity, kterým sloužíme, a oceňujeme rozdílné myšlení, usilujeme o dosažení lepšího řešení problémů a dosahování lepších výsledků,“ stojí v prohlášení.

Související…

Hidžáb modelka mění svět modelingu. I pohled na muslimské ženy
Alice Mikulášová

foto: Vice (New Zealand Police), zdroj: Vice

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...