fbpx

Donald Trump nás sice asi ještě bude pár měsíců trápit žalobami, ale to, že ho americký národ nezvolil prezidentem, už asi nezvrátí. Může naopak Joe Biden pomoci zvrátit ekologickou krizi, ke které Amerika výrazně přispívá?

Zveřejněno: 9. 11. 2020

Pár dní po amerických prezidentských volbách se za vítěze na základě sčítání hlasů prohlásil demokratický kandidát Joe Biden. Někdo truchlí, někdo slaví a někomu je to jedno. Příroda by slavit měla a s ní i lidé, kteří mají pocit, že na těch klimatických změnách přece jen asi něco je. Jaký je tedy Bidenův názor na problematiku životního prostředí a jak se může v této oblasti spolu s novým prezidentem změnit americký přístup?

Donald Trump, kterému bychom měli už za pár měsíců říkat bývalý americký prezident, nevěří, že jsou klimatické změny způsobeny člověkem (podobně jako náš bývalý prezident, ten to ale říká jenom proto, aby si ho vůbec ještě někdo všiml).

Joe Biden plánuje na boj proti změně klimatu s cílem nulových emisí do roku 2050 vydat dva biliony dolarů.

Je také známo, že Trump kritizuje globální environmentální cíle jako nefér vůči americké ekonomice, a na výročním zasedání Světového ekonomického fóra v lednu letošního roku prohlásil, že bychom neměli poslouchat „věčné proroky zkázy“.

Dvoubilionový plán

To demokrat a s nejvyšší pravděpodobností budoucí americký prezident Joe Biden plánuje na boj proti změně klimatu s cílem nulových emisí do roku 2050 vydat dva biliony dolarů. Bidenův plán zahrnuje přechod na čisté zdroje energie, zlepšení infrastruktury nabíjecích stanic pro elektromobily a chytré zemědělství. Historicky vyprodukovaly Spojené státy více skleníkových plynů než kterákoli jiná země. Americká uhlíková stopa, která je v současné době po Číně druhým největším přispěvatelem ke klimatické krizi, je důležitým celosvětovým tématem.

Americké prezidentské volby a celosvětové klima nabízí víc souvislostí, než se může zdát. Šest klíčových témat zmiňuje ve svém článku na Euronews novinářka Rosie Frostová.

1. Pařížská dohoda

V roce 2017 Donald Trump oznámil, že USA ukončí veškerou účast na Pařížské klimatické dohodě a zahájí jednání o opětovném vstupu za podmínek, které budou „vůči Spojeným státům spravedlivé“.

Joe Biden před volbou řekl, že se jako prezident bude snažit, aby se USA do Pařížské dohody opět zapojily. Toto rozhodnutí ale bude muset být nejprve schváleno sněmovnou a senátem. Součástí Bidenova klimatického plánu je kromě jiného závazek, že v problematice ochrany životního prostředí půjde ještě dál, než Pařížská dohoda nařizuje.

2. NASA

NASA (americký Národní úřad pro letectví a vesmír) shromažďuje data ze satelitů kvůli poskytování informací pro rozhodování v oblastech, jako je zemědělství, doprava, připravenost na katastrofy, bezpečnost vodních a potravinových zdrojů a také pro studium změn klimatu.

Demokraté tento přístup chtějí změnit a více podpořit zkoumání naší planety, konkrétně oceánů a atmosféry.

Trumpova administrativa během posledních čtyř let snižovala rozpočet divizi NASA, která se věnuje výzkumu Země, na úkor například umělé inteligence, 5G sítí a biotechnologií. Demokraté tento přístup chtějí změnit a více podpořit zkoumání naší planety, konkrétně oceánů a atmosféry, aby lidstvo lépe chápalo, jak klimatické změny ovlivňují Zemi.

3. Fosilní paliva

Biden také uvedl, že přejde od ropného průmyslu k čistým energetickým zdrojům. Jeho klimatický plán zahrnuje podporu investic s cílem dosáhnout nulových emisí a sta procent čisté energie do roku 2050. Tvrdí, že letos, v krizovém období pro americkou ekonomiku, začne jeho environmentální plán vytvářet pro Američany pracovní místa.

Demokratický kandidát během své prezidentské kampaně odmítal příspěvky od ropných společností, což komentátoři vykládali jako znamení seriózního přístupu v této otázce. Po čtyřech letech vlády Trumpovy administrativy je snazší pronajmout si půdu pro těžbu ropy a zemního plynu. Byly vzkříšeny projekty ropovodů odsunuté na vedlejší kolej a v průběhu Trumpova funkčního období se USA staly největším ropným producentem, když v roce 2018 přeskočily na první příčce Rusko.

4. Ohrožené druhy

Zákonu o ohrožených druzích (ESA – The Endangered Species Act) ze 70. let se připisuje přivedení některých ohrožených druhů (jako jsou medvědi grizzly a šedé velryby) zpět na pokraj vyhynutí. Trumpova administrativa navíc ochranu ohrožených druhů loni ještě oslabila.

Bidenův klimatický plán zahrnuje vybudování 500 000 dobíjecích stanic podél hlavních amerických silnic.

V té době to americké úřady ospravedlňovaly tím, že zmírňují regulační břemeno a zlepšují transparentnost ohledně toho, zda si druh zaslouží ochranu. Biden je proti Trumpovým revizím ESA a slibuje lepší financování ochrany přírody. Jeho názor je, že v době, kdy změna klimatu tlačí naši planetu do kouta, by ochrana měla být posílena, ne oslabena.

5. Elektrická auta

Během prezidentské debaty 29. září 2020 Trump i Biden uvedli, že podporují elektrická vozidla. Bidenův klimatický plán zahrnuje vybudování 500 000 dobíjecích stanic podél hlavních amerických silnic. Cílem je, aby od benzínu a nafty k elektřině přešlo více lidí.

V loňském roce bylo přitom v zemi jen přibližně 68 000 dobíjecích stanic, z toho 22 620 v Kalifornii.

6. Mezinárodní vztahy

Globální solidarita v oblasti změny klimatu je důležitá a USA mají v této oblasti klíčovou roli. Země má velký vliv na soukromé finanční instituce, které se rozhodují, zda investovat do průmyslových odvětví poškozujících životní prostředí. Pokud bude nová administrativa signalizovat, že klima je na prvním místě její agendy, mohly by být nuceny přijmout pozitivní opatření v oblasti změny klimatu i další země, jako je Brazílie či Austrálie.

V současné době povzbuzuje ostatní země k prosazování silnějších environmentálních politik zejména Evropská unie. Co prezident Spojených států udělá v příštích čtyřech letech, bude mít vliv na to, zda bude svět schopen zabránit ekologické katastrofě. Zdá se, že Bidenův klimatický plán směřuje k tomu, že na mezinárodní scéně bude nasazena vysoká zelená laťka.

Související…

Trump už hřímá, že vyhrál. Kdy ale budeme znát konečný výsledek?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: EuroNews

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...