fbpx

Americký prezident teatrálně odhazuje roušku, protože díky nadstandardní péči expertů nemoc zdolal, brazilský prezident roušku odmítal, dokud virus nedostal, a čeští hradní páni si dali v karanténě návštěvu zabíjačky i čínského bistra

Zveřejněno: 9. 10. 2020

I když se koronavirus stále šíří, i když WHO a epidemiologové po celém světě na běžné občany neustále apelují, aby dodržovali alespoň ty ruce, roušky a rozestupy, tak si někteří politici dělají pravidla vlastní. Takový americký prezident Donald Trump od zlehčování koronaviru neupustil ani poté, co se vrátil po třech dnech z nemocnice, kde mu kromě kyslíku byl podáván i mix experimentálních léčiv. Před kamerami teatrálně odhodil roušku a srdnatě vzkázal Americe, že se není čeho bát, že je mu skvěle a cítí se lépe než před dvaceti lety.

Trump v té době byl však stále infekční a z Bílého domu tak rázem učinil vlastní drobné epicentrum nákazy, kde pozitivní výsledky testů na koronavirus hlásí personál i uklízečky. Trump je přitom nejtestovanějším mužem v zemi, čímž se také Bílý dům ohrazoval při vysvětlování faktu, že prezident nenosí roušku. Jenže testování samo o sobě před nákazou na rozdíl od roušky nikoho neochrání. Lékaři se navíc nemohou shodnout, odkdy byl Trump nemocný. Je ale velmi pravděpodobné, že covid-19 měl již při první debatě se svým vyzyvatelem v amerických prezidentských volbách Joem Bidenem. No nic, s trochou té nejlepší péče, která se dostává americkému prezidentovi, lze přece nemoc bez problémů zvládnout, tudíž odhoďme roušky (raději ale ve vzdálenosti, do níž nás jako Donalda Trumpa dopraví helikoptéra).

Margaret Ferrierová

I když Donald Trump je zřejmě zatím největším veřejně známým „porušovatelem koronavirových opatření“, rozhodně není jediný. Například Margaret Ferrierová ze Skotské národní strany se nedávno omluvila za to, že zatímco čekala na výsledky testů na koronavirus, cestovala vlakem do Londýna. Test na koronavirus podstoupila poté, co se necítila dobře. I přesto se ten den vydala do hlavního města, kde hovořila v parlamentu a posléze zahrnula svůj twitterový účet fotografiemi z různých míst, jako je kosmetický salon, fitcentrum nebo obchod se suvenýry.

Cummings během dvou týdnů hned dvakrát porušil státní nařízení, za což běžným britským občanům hrozí pokuty v řádu deseti tisíců korun.

Večer se dozvěděla, že je pozitivní, a den nato vesele odjela vlakem zpátky domů. Počínání Ferrierové bije do očí o to víc, že právě ona byla tak kritická vůči hlavnímu poradci premiéra Borrise Johnsona Dominicu Cummingsovi, když v květnu porušil pravidla lockdownu, a veřejně jej vyzvala, aby kvůli tomu odstoupil, protože jeho akce podkopává veškeré snažení ostatních v boji proti pandemii koronaviru.

Dominic Cummings

Cummingsův příběh je ovšem sám o sobě také vlastně tragikomický, kdyby lidem kolem nešlo o život. Cummings si totiž v dubnu během koronavirového lockdownu, kdy zbytek Británie musel dodržovat přísnou karanténu, udělal s manželkou a synem téměř pětisetkilometrový výlet na severovýchod Anglie ke svým rodičům, kde strávili krásné dva týdny, a dokonce si vyjeli i na výlet na zhruba 50 kilometrů vzdálený hrad Barnard Castle. 

A to i přesto, že hlavní Johnsonův poradce tou dobou prokazatelně měl příznaky nemoci covid-19, jíž se zřejmě nakazil bezprostředně poté, co se nakazil jeho šéf. Cummings během dvou týdnů hned dvakrát porušil státní nařízení, za což běžným britským občanům hrozí pokuty v řádu deseti tisíců korun. Boris Johnson se ho poté samozřejmě veřejně zastal. Pro některé zkrátka nařízení zase tak moc neplatí.

Jair Bolsonaro

O level výš je ovšem brazilský prezident Jair Bolsonaro, který svým lehkovážným přístupem může konkurovat Donaldu Trumpovi. Od brazilských zdravotníků si dokonce vysloužil stížnost, kterou podali k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Bolsonara obviňují z genocidy a zločinů proti lidskosti. Podle nich svým neustálým zlehčováním koronavirové pandemie ohrožuje miliony životů.

Bolsonaro onemocnění covid-19 dlouhodobě označuje za mírnou „chřipčičku“, dlouho odmítal dodržovat rozestupy a nosit roušku (k tomu ho donutil až soud v červnu). Když se covidem sám počátkem července nakazil, oznámil to novinářům se staženou rouškou a později podobně jako Donald Trump vybízel k užívání hydroxychlorochinu, tedy léčiva, které nemá na covid prokazatelné účinky, zato má nebezpečné účinky vedlejší, jako je třeba srdeční arytmie.

Phil Hogan

Ve výčtu papalášských manýrů můžeme pokračovat. V Izraeli například zaujala ministryně ochrany životního prostředí Gila Gamlielová, která v sobotu oznámila, že měla pozitivní test na přítomnost koronaviru.  Nedodala ovšem, že v neděli vyráží 150 kilometrů za oslavami svátku Yom Kippur, které trvaly do pondělí.

Přibližme se ale zase více k nám, do Evropy. Phil Hogan byl schopný politik a zkušený vyjednavač v Bruselu. Na svůj post evropského komisaře pro obchod rezignoval koncem července, protože se v rodném Irsku zúčastnil golfového večírku, kde si tímto sportem a oslavami krátilo čas 80 lidí, a to navzdory tomu, že podle protikoronavirových opatření se nemohly konat akce nad 50 lidí. Kromě toho porušil i pravidla karantény, když do Irska vycestoval až z Bruselu. Na rozdíl od ostatních výše zmiňovaných politiků však svou chybu uznal a předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové sám předal rezignaci.

Andrej Babiš a hradní klaka

V české politice jsme, co se týče uznání chyb, ještě tak daleko nedospěli. Co se týče papalášství, tak jsme ale možná i napřed. Také premiér Andrej Babiš ukázal, že pro všechny neplatí stejná pravidla, když se 1. září prokazatelně vyskytoval v blízkosti osoby, u níž testy prokázaly pozitivitu na koronavirus. Veřejnosti sdělil, že díky rozhodnutí pražských hygieniků do karantény nemusí, protože měl na ústech respirátor FFP2. Od nakažené hlavní hygieničky Jarmily Rážové seděl čtyři metry a v místnosti s vysokými stropy se navíc větralo. Dobrá, ale co nějaký příklad pro veřejnost?

To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo.

Ten naštěstí zajistili už na jaře „pánové“ z Hradu. V dubnu si hradní kancléř v celostátní karanténě uspořádal v hospodě v Osvětimanech pro místní soukromou zabíjačku. Důvod byl jasný a celkem i humánní: Prase bylo potřeba zabít, protože nemělo co žrát. „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera odpoledne, to už byl skoro konec zabijačky. Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít,“ popsal pro Blesk Zprávy (těžko říct, zda s vážnou tváří) Mynář. Buďme ale rádi, že na „to“ pan kancléř alespoň dohlédl.

Ještě za časů, kdy Česko pomáhalo nezištně Číně, tedy na přelomu února a března, se po jednání z Pekingu vrátilo hradní trio Vratislav Mynář, poradce prezidenta Martin Nejedlý a prezident česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík. Martin Nejedlý nedbal doporučení, aby se po příletu uchýlil do karantény, a raději zašel na Letnou... na čínu. Proč by pak vlastně měli lidé politikům a jejich úředníkům věřit? Naštěstí jsou tu ještě odborníci, kterým se věřit dá. Ty však tak často nevidíme, protože pracují v první linii.

Související…

Díky epidemii koronaviru jsme světoví. Česka si všimla i Al-Džazíra
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Politico

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...