fbpx

Arabská televizní stanice Al-Džazíra věnovala podrobný článek na svém webu koronavirové situaci v Česku. Zjišťovala, proč jsme v první vlně uspěli a proč u nás nyní počet případů onemocnění raketovým tempem roste

Zveřejněno: 8. 10. 2020

„Možná jsem se nechal unést,“ cituje Al-Džazíra českého premiéra Andreje Babiše, kterého označuje za populistického miliardáře. Slova zazněla v televizním projevu 21. září, když Babiš připustil, že v létě byla koronavirová opatření zmírněna příliš brzy. Ve stejný den o několik hodin později potom Babiš odvolal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. V době vydání článku na webu Al-Džazíry, tedy 5. října, už bylo Česko s více než 81 000 případy z pohledu šíření koronaviru mezi nejhoršími zeměmi Evropy, společně se Španělskem. V ten den začal i nouzový stav. A v úterý 6. října rekordní počet nakažených "zajistil", že jsme Španělsko v počtu pozitivních případů na počet obyvatel překonali.

Al-Džazíra citovala virologa z České akademie věd Jana Pačese: „Situace je zdaleka mimo naši kontrolu, zdravotnická zařízení brzy dosáhnou svých limitů.“ Současný boj Česka o zastavení druhé vlny koronaviru je podle Al-Džazíry v příkrém kontrastu s široce chváleným zvládnutím první vlny epidemie, která začala v březnu tohoto roku, kdy česká vláda vyhlásila výjimečný stav ještě před prvním úmrtím po nákaze koronavirem. Vyzpovídán byl i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Tím, že jsme byli přísní od začátku, jsme zvládli jaro bez jakýchkoli komplikací v systému zdravotní péče,“ řekl katarské televizi.

Jarní úspěch roušek

Nízký počet případů koronaviru v červnu ovšem vedl k uvolnění omezení, probíhaly festivaly a z velké části bylo pak v létě možné cestovat po Evropě. Vojtěch připisuje počáteční úspěch zavedením povinných roušek už v březnu po zavedení prvního výjimečného stavu. Zakrytí obličejů bylo povinné do konce května a Česko se proslavilo jako země propagující úspěch roušek s vítězící sociální odpovědností.

Pokud by některá z opatření zůstala v platnosti i přes léto, nečelili bychom dnes exponenciálnímu růstu.

Al-Džazíra poukazuje i na to, že Češi brzy začali zpochybňovat vládní záměry a vytvářeli paralely mezi omezeními a dobou, kdy vládli komunisté. Stejně jako v mnoha jiných evropských zemích zde začali mnozí považovat roušky za nástroje politického útlaku. „S blížícími se regionálními volbami se koronavirus zpolitizoval,“ uvedl pro Al-Džazíru exministr Vojtěch. Autorka článku na webu Al-Džazíry Anna Košlerová poté pro čtenáře dovysvětluje, jak český premiér po odchodu Vojtěcha připustil, že roušky možná měly zůstat povinné po celé léto. Omezení prý zrušil proto, že se obával, jak by na povinné roušky přes léto reagovala veřejnost. „Pokud by některá z opatření zůstala v platnosti i přes léto, nečelili bychom dnes exponenciálnímu růstu,“ potvrdil pro Al-Džazíru virolog Jan Pačes.

Konec volnočasového zaměstnání

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula dal prý jasně najevo, že nechce zastavit ekonomiku, ale že bude muset omezit volnočasové aktivity. Markéta Adamová-Pekarová, členka vedení TOP 09, však pro Al-Džazíru uvedla: „Co je volnočasová aktivita pro jednoho, to je pro někoho jiného zaměstnání.“ Do článku Al-Džazíry se dostal i majitel pražské hospody, který situaci dokreslil informací, že zisk je nyní v jeho podniku na úrovni 40 % oproti situaci před koronavirem. Dočasnou finanční pomoc ve výši 500 Kč na den dostal až dva měsíce po vyhlášení nouzového stavu a postěžoval si, že veřejnost lokální podnikatele příliš nepodpoří, za což mohou i chaotická rozhodnutí vlády.

Markéta Adamová-Pekarová také upozornila na "český" rozdíl v odměňování mužů a žen. Tento rozdíl prý bude znamenat, že z rodiny zůstane při omezeních s dětmi doma osoba s nižším příjmem, tedy žena. Skepse vůči vládě podle Al-Džazíry podpořila také šíření dezinformací. Antiočkovací lobby nabývá na síle, 43 % Čechů nyní tvrdí, že by vakcínu proti koronaviru odmítlo.

Související…

Strach z viru opadl, víc už se bojíme následků opatření, říká psycholog
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: Al-Džazíra

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...