fbpx

Odmítači očkování protestují proti vakcíně, která ještě ani nevznikla. Ale může to být i jejich konec a vítězství rozumu

Zveřejněno: 15. 6. 2020

Pandemie koronaviru se žene jako divoká bouře celým světem a spousta lidí upírá své naděje k jedné jediné věci. K tomu, že se podaří v rekordně krátkém čase najít vakcínu. V současné době se vyvíjí asi 76 potenciálních vakcín, ty nejsofistikovanější týmy hlásí, že ampulky s vakcínami by mohly být k dispozici už v září. To je daleko rychleji, než kdy kdo jakoukoli vakcínu vyvinul. Ovšem ne všichni z toho mají radost. Antivaxeři, lidé, kteří bojují proti očkování, sice v posledních letech nabrali na síle, teď ovšem můžou i spolu se svou "vírou" čelit existenciální krizi.

Proč na tom záleží? Protože Covid-19 dokáže i antivaxery přimět změnit názor. Podle studie Vaccine Confidence Project si 33 procent obyvatel Francie myslí, že vakcíny jsou nebezpečné, ovšem pouze 18 procent by vakcínu skutečně odmítlo. A to je Francie jednou ze zemí, kde má antivax nejširší základnu.

Hardcore antivaxeři trvají na tom, že koronavirus je vlastně taková neškodná chřipka, a to navzdory tomu, že má na svědomí víc mrtvých Američanů než válka ve Vietnamu.

 

Ve výzkumu se také zjistilo, že čím víc toho lidé o koronaviru vědí, tím spíš budou vakcíně důvěřovat. Virus sám o sobě ale byl prapůvodem mnoha konspiračních teorií a někteří se obávají, že přehnaný spěch ve snaze naočkovat populaci proti koronaviru může paradoxně podpořit antivax hnutí.

Požadovaná vakcinace?

Americké vakcíny spadají do tří kategorií: dobrovolné (například chřipka, proti které se v Americe v roce 2019 naočkovalo pouhých 45 procent osob), povinné (například MMR vakcíny pro předškolní děti) a požadované (což nastává v situaci, kdy se někdo odmítne nechat očkovat a stane se hrozbou pro ostatní). A antivaxeři už dopředu protestují proti vládním nařízením – obávají se, že vakcína proti koronaviru bude spadat do třetí kategorie.

Do jisté míry jsou to zatím liché obavy. Podle lékařů nebude rozhodně vakcíny dost pro všechny, což znamená, že se lidé budou spíš tlačit v řadě, aby se na ně dostalo, než aby před vakcínou utíkali. Ovšem hardcore antivaxeři trvají na tom, že koronavirus je vlastně taková neškodná chřipka, a to navzdory tomu, že už nyní má koronavirus na svědomí více mrtvých Američanů, než jich padlo ve válce ve Vietnamu. Takže je podle nich pořád lepší koronu dostat než se proti ní nechat očkovat.

Billovy čipy

Antivax hnutí v minulých letech výrazně posílilo. Výzkum Gallupova ústavu v lednu zjistil, že 84 procent Američanů považuje očkování dětí za důležité. Je to vysoké číslo, ale stále je to o 10 procentních bodů méně než v roce 2001. Někteří influenceři tomu ještě nasazují korunu, když prezentují neseriózní vědecké výzkumy – za všechny jmenujme například rapperku M.I.A. nebo tenistu Novaka Djokovice, kteří veřejně vakcíny odmítli. Další absurdní konspirační teorie hovoří o tom, že Bill Gates podporuje vývoj vakcíny, aby mohl čipovat lidi.

Rychlost, s jakou chtějí laboratoře vyvinout vakcínu proti Covid-19, může naopak antivax hnutí posílit.

Závažnost současné pandemie ovšem nutí zodpovědné rodiče přehodnotit negativní postoje a uvědomit si důležitost očkování. Což v důsledku povede (doufejme) k tomu, že počty těch, kteří uznávají důležitost a význam vakcín, bude nadále růst. Stejně tak jako stádní imunita.

Jedním z největších zdrojů antivax hnutí v Číně je ztráta důvěry ve farmaceutické firmy. Zmiňuje se případ farmaceutické společnosti, která v roce 2018 dostala pokutu za falšování dat. V roce 2018 otřásl vakcínový skandál Indonésií.

Proto se někteří odborníci i dnes obávají, že rychlost, s jakou chtějí laboratoře vyvinout vakcínu proti Covid-19, může naopak antivax hnutí posílit. Zvlášť pokud nebude vakcína efektivní, nebo pokud bude mít nepříjemné vedlejší účinky. Z koronaviru se stává stále více a více politická záležitost. Liberálové se v daleko větší míře viru a jeho následků ve společnosti obávají. A každé zaváhání na cestě za očkovací látkou může na druhé straně posílit konzervativní občany s náboženským viděním světa.

Související…

Jak šla nebezpečná nemoc historií? V Africe začalo očkování proti malárii
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: OZY

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...