fbpx

Základem úspěchu je rozpočet. Sepsat na jedné straně všechny příjmy, které domácnost má, na druhé straně všechny výdaje. A výdaje pak rozdělit na zbytné a nezbytné

Zveřejněno: 17. 4. 2020

Vyjít s penězi nebude v nejbližších týdnech a měsících snadné. Kdo je v karanténě nebo na ošetřovném s dětmi, dostane 60 % svých příjmů. Mnoho lidí teď přišlo o práci, musejí vyjít s podporou v nezaměstnanosti. A o živnostnících či majitelích firem, kterým byly příjmy ze dne na den zastaveny, ani nemluvě, u nich je situace zdaleka nejhorší. Jak teď vyjít se 60 % svého původního rozpočtu? Snadné to není, ale řešitelné ano. Pojďme se podívat na několik tipů jak pro šetření, tak pro navýšení příjmů, které můžou pomoci překonat těžké období.

Stát, banky i nebankovky nabízejí úlevy

Přestože se situace dynamicky vyvíjí, je již nyní k dispozici spousta drobných nebo i větších úlev, které stát, banky a nebankovní společnosti nabídnou lidem, jimž se příjmy snížily. Nemá teď smysl tu vše vypočítávat, protože nejde o stabilní záležitosti. Raději řekněme, že aktuální a hlavně věrohodné informace najdete na stránkách vlády České republiky.

Například první půjčka zdarma nabízí až 16 tisíc na tři měsíce, přičemž je možno vyřídit si odklad splátek.

Zmiňme jen, že bylo schváleno odložení odvodů na zdravotní a sociální pojištění, úvěry se teď nebudou muset půl roku splácet, úroky budou nabíhat jen minimální. Ošetřovné na dítě do 13 let dostávají i živnostníci a v nabídce jsou i bezúročné půjčky od státu. Na ty ovšem nedosáhne každý.

Podobně výhodné půjčky se ale dají najít i na trhu. A to jak první půjčka zdarma, kde klient vrátí pouze to, co si vypůjčil, tak půjčky bez poplatku nebo půjčky bezúročné. Jejich podmínky snadno porovnáte na https://www.hyperfinance.cz/pujcky/. V této situaci to mnoho domácností bez úvěru nezvládne. A například první půjčka zdarma nabízí až 16 tisíc na tři měsíce, přičemž je možno vyřídit si odklad splátek. Jen pozor, po půjčce by lidé měli sáhnout pouze v momentě, kdy ve svém okolí nemají nikoho, kdo by je v horších časech „založil“.

Peníze lze získat i z prodeje

Pokud jste teď doma s omezeným příjmem, ale máte mnohem více volného času, než jste kdy měli, můžete udělat čistku domácnosti a konečně vyřadit všechny již dlouhodobě nepotřebné věci. A ty prodat na online bazarech. Bazarové prodeje rostou, spousta lidí se musí uskromnit, a tak se čím dál častěji obracejí právě na online bazary.

Jak ušetřit v době s omezenými příjmy?

Základem úspěchu je rozpočet. Sepsat na jedné straně všechny příjmy, které domácnost má, na druhé straně všechny výdaje. A výdaje pak rozdělit na zbytné a nezbytné. Zkrátka rozhodnout se, co budeme kupovat a za co své peníze teď vydávat nebudeme. Ve hře je dokonce pomoc pro nájemníky, takže možná to s nutnými výdaji nebude nakonec tak horké.

Co s nezbytnými výdaji?

Jestliže jste si již sestavili rozpočet a zjistili, že váš současný příjem nepokryje ani nezbytné výdaje, je dalším krokem hledání způsobu, jak je snížit, nebo odložit a doplatit později (pokud možno bez sankcí). Co třeba požádat svého dodavatele energií (tepla) o snížení záloh? Zima byla teplá, cena elektřiny nyní na trzích klesla, cena ropy se propadá, mnozí dodavatelé by proto mohli být schopni vyjít vstříc.

Jistě najdete i mnoho dalších výdajů, které jsou v běžném životě sice nezbytné, ale v koronakrizi je stopnout nebo snížit lze.

Stejné je to s nájmem (o kterém se v době psaní tohoto textu teprve jedná). Jistě budou speciální úlevy například na školkovném, školném, neplatí se nyní obědy dětem a ani těm zaměstnancům, co v práci nejsou. Rozmyslete si, zda i nadále platit za speciální televizní kanály, změnit můžete i tarify mobilních operátorů s daty, nyní jsou totiž data veskrze zdarma. Jistě najdete i mnoho dalších výdajů, které jsou v běžném životě sice nezbytné, ale v koronakrizi je stopnout nebo snížit lze.

Zbytné výdaje prostě zrušte

Co jsou výdaje zbytné? Jde o výdaje na ty věci a služby, bez kterých se obejdete. Nebo dokonce musíte obejít, protože je vláda stopla. Na kosmetiku a ke kadeřníkovi si teď nezajdete, na pivo nebo na fotbal také ne. To dost řeší úspory samo o sobě. Ale jsou i výdaje, které byste teď mohli omezit, přestože jste to doposud nedokázali. Řeč je samozřejmě o návykových věcech, kterými jsou zejména cigarety, alkohol, sázení a mnohé další velmi drahé neřesti. Třeba zabere motivace koronakrizí.

Vyhnout se musíte i jakýmkoliv impulzivním nákupům, což je naštěstí celkem snadné, pokud prostě nechodíte na stránky eshopů a jídlo nakupujete v menších obchodech bez doplňkového prodeje oblečení, obuvi, kosmetiky nebo vybavení pro dům a zahradu.

Šetřit na jídle? Jistě, ale s rozmyslem

Úspory na jídle jsou to první, co mnohé z nás napadne. Nemá však smysl omezovat se na nutriční hodnotě jídla, stačí totiž, když se více spolehneme na základní (a mnohem levnější) suroviny než na jídla hotová či na polotovary. Navíc máme doma spousty zásob, ze kterých se dají uvařit výživově hodnotné pokrmy. I když nebudou luxusní, tak pro běžný (a celkem lenivý) karanténní život rozhodně stačí.

Například čínské zelí nebo řapíkatý celer znovu obrostou, když jim dáte šanci. Mrkev a petrželka také.

Nevzdávejme se však ovoce a zeleniny a vitamínů v nich. Ano, ovoce a zelenina jsou sice v předjaří nejdražší za celý rok, ale vy si je můžete snadno doma namnožit, nechat naklíčit semínka nebo zeleninu obnovit. Jak? Například čínské zelí nebo řapíkatý celer znovu obrostou, když jim dáte šanci. Mrkev a petrželka také. Bylinky ze supermarketu si můžete přesadit a pěstovat je i po seříznutí.

Co by nás měla koronakrize naučit?

Bez úspor to v životě nejde. O nutnosti úspor sice ekonomové opakovaně psali, opakovaně bili na poplach, když ve výzkumech stále dokola zjišťovali, jak bídně na tom s úsporami jsme, jenže mnoho lidí je neposlouchalo. Neuměli jsme si totiž představit okamžitý výpadek příjmů v naší ekonomice s podporou státu.

Breberka s označením Covid-19 nám teď ukázala, že možné je úplně všechno. Snad skončíme s výmluvami, že není z čeho spořit. Právě máme šanci naučit se žít skromněji. Úspory se brzy dostaví samy.

Související…

Národ sobě 2020: Jak překonat nedostatek peněz a ještě vydělat
Jan Müller

foto: Shutterstock, zdroj: Hyperfinance

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...