fbpx

Zveřejněno: 23. 5. 2017

Konopí lze považovat za rostlinu budoucnosti. Můžeme z něj vyrábět oblečení, potraviny, pohonné hmoty a celou řadu spotřebitelských a stavebních výrobků, nemluvě o pomoci při odstraňování znečištění půdy. Skutečně je tak zázračné? 

Na rozdíl od ostatních průmyslových plodin, jako je například bavlna, je konopí nenáročné a lze ho pěstovat v různých půdních a podnebných podmínkách, přirozeně odolává chorobám a vyžaduje minimální péči. Navíc obohacuje půdu, odbourává uhlík a má snadno obnovitelný charakter, neboť roste velmi rychle. Poskytuje široké spektrum možného využití od oblečení přes stavební materiály až po čištění kontaminované půdy a navíc je naprosto nezávadné. 

konopi shutterstock 328054946

Konopí je velmi nenáročné a může se pěstovat v různých podmínkách.

Konopí se nosí odnepaměti...

Míchalo se s hedvábím pro výrobu spodního prádla nebo se používalo na zhotovení bot, džín a dalšího pevného sportovního oblečení. Mezi největší výhody konopného oblečení patří všestrannost – je snadno barvitelné a ve směsi s jinými vlákny může být použito pro výrobu pracovních kalhot i sametově hebké halenky. Vzhledem k tomu, že tato tkanina je třikrát pevnější než bavlna a navíc je savá, vydrží dlouhou dobu.

Konopí pěstované v Evropě, Kanadě a USA je navíc šetrné k životnímu prostředí, protože se při jeho pěstování nepoužívají hnojiva, herbicidy ani pesticidy. Jedná se o udržitelnou plodinu, z níž se dá využít každá část od semen až po stonky a jedná se o obnovitelný zdroj, neboť je sklízeno do čtyř měsíců od zasazení. Oblečení z konopí je ideální pro outdoor, neboť je odolné proti UV záření a je velmi pevné.

konopi moda shutterstock 382266148

Oblečení z konopí je velmi pevné, dlouho vydrží a odolává UV záření.

Bohatý zdroj bílkovin 

Asi jedna třetina hmotnosti semen konopí pochází z konopného oleje, který je nejen jedlý, ale také velmi výživný díky esenciálním mastným kyselinám. Celá semena obsahují asi 25 % bílkovin a jsou bohatá na vápník, železo a mají více omega-3 masných kyselin než vlašské ořechy, z čehož plyne obrovský potenciál konopí pro potravinářský průmysl.

Výroba papíru a plastů

Nejméně 2000 let se konopí používá i pro výrobu papíru. Dnes však tvoří pouze 0,05 % jeho světové produkce, protože je velmi drahá. Konopí je také surovinou vhodnou pro výrobu plastů. V roce 1941 přišel Ford s prototypem auta, které bylo vyrobené z konopného a sójového plastu. Na videu níže se můžete přesvědčit o jeho pevnosti, když vydrží i údery sekyrou. Tento materiál si zachovává většinu vlastností běžného plastu s tím rozdílem, že finální výrobky jsou biologicky odbouratelné.

Stavební materiál i biopalivo

A to zdaleka není vše, co konopí dokáže. Poskytuje rozličné druhy kvalitních stavebních materiálů. Můžete z něj například vyrobit izolaci, konopné desky podobné dřevotřísce, a dokonce se může používat k výrobě tzv. „konopného betonu,“ který je silnější, lehčí a šetrnější k životnímu prostředí než obyčejný beton. 

Spalováním biomasy nevznikají žádné škodlivé plyny, jako je tomu u benzínu nebo nafty, a ze všech rostlin je na výrobu biopaliva nejvhodnější právě konopí, které má například proti kukuřici řadu výhod – jeho pěstování je šetrnější k životnímu prostředí a navíc pomáhá odbourávat uhlík, čímž snižuje uhlíkovou stopu celého průmyslu.

konopi shutterstock 492910690

Konopí si dokáže poradit i s kontaminovanou půdou.

Nabízí řešení pro lidstvo

Jednou z nejzajímavějších možností využití konopí je čištění kontaminované půdy. Po nukleární katastrofě v Černobylu bylo technické konopí testováno, aby uzdravilo půdu. Skutečně se potvrdilo, že si poradí s kontaminací popílkem, čistírenskými kaly nebo těžkými kovy. Bohužel je využití konopí na tyto účely stále v plenkách.

Technické konopí nabízí lidstvu řešení, jak překonat klimatickou hrozbu, a proto by se mělo jeho využívání co nejvíce rozšířit. Největší výhodou oproti ropě je jeho obnovitelný charakter, úrodu sklízíme každoročně s minimem vložené energie a v zásadě bez chemických postřiků. Jeho pěstování zlepšuje kvalitu půdy, což se projevuje zvýšenými výnosy následných plodin. V kontextu současných snah o ozelenění planety je konopí nejvhodnějším reprezentantem biomasy. Máme v rukách všechny prostředky ke změně životního prostředí a je jen na nás, zda je správně využijeme.

Čtěte také: 

Hana Gabrielová: Stavěla jsem v Nepálu domy z konopí

Pomalý metabolismus? Zkuste konopí! 

Dejte si konopí. Srovnáte hormony.

foto: Shutterstock, zdroj: Tree Hugger

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...