fbpx

Zveřejněno: 17. 4. 2017

Víte, kde leží Ztracený svět Artura Conana Doyla? Není jím Jižní Amerika, jak se autor vědecko-fantastického románu domníval, ale Austrálie. Vědci zde nedávno našli pozůstatky dinosaurů.

O dinosaurech prokazatelně věděli už Číňané kolem roku 300 n. l. První evropské zmínky o dinosauřích fosiliích se datují zpět do roku 1676 do Anglie. Vědeckého popisu se dočkaly v roce 1824 a slavnými se stávají po vědeckých objevech v Severní Americe v poslední třetině 19. století. V té době působil slavný spisovatel, tvůrce Sherlocka Holmese, Artur Conan Doyle. Ve své knize Ztracený svět vyslal vědeckou expedici do Jižní Ameriky, aby prozkoumala nedostupnou stolní horu, na níž možná ještě žijí pravěcí tvorové. A objevili je.

Tento příběh je samozřejmě pouhou fikcí, která inspirovala řadu filmových děl – například Spielbergův slavný Ztracený svět: Jurský park, v němž jsou pravěcí tvorové opětovně vzkříšeni k životu. Australští vědci před pár dny učinili velký objev, který nazývají svým vlastním Jurským parkem. A nachází se v Západní Austrálii.

shutterstock 368548256

Místo nálezů bylo málem zničeno.

Zkáza dinosaurů ve Walmadany

Walmadany je region v Západní Austrálii, 40 km od města Broome. Odkaz minulosti, který se tu nachází, byl málem navěky ztracen – australská vláda totiž Walmadany v roce 2008 vybrala jako místo pro zpracování zkapalněného plynu. To se ale nelíbilo australským domorodcům Aborigincům. Místní kmen Goolarabooloo byl zburcován tímto nařízením a rozhodl se vynést na světlo světa něco, co už sám dávno věděl: že ve Walmadany je historické naleziště. „Museli jsme světu ukázat, co je v sázce,“ řekl oficiální zástupce kmene Phillip Roe. Kontaktoval paleontologa Salisburyho a jeho tým a ukázal mu, co jejich kraj ukrývá. Díky tomu bylo v roce 2011 území zapsáno na seznam Národního dědictví a v roce 2013 byl plynový projekt zcela zastaven.
Výzkumníci strávili více než 400 hodin zkoumáním a dokumentováním otisků v regionu. V pondělí 27. března 2017 zveřejnili své nálezy v žurnálu „Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology“.

Neuvěřitelný nález

V oblasti Walmadany jsou tisíce dinosauřích otisků. Na 150 z nich může být podle Salisburyho zprávy s jistotou připsáno 21 různým typů dinosaurů: pěti různým masožravcům, šesti druhům dlouhokrkých dinosaurů, čtyřem druhům dvounohých býložravých ornitophodů a šesti druhům obrněných dinosaurů. Stopy jsou staré mezi 115 a 90 miliony let. Paleontolog Steve Salisbury nález označil za „světový unikát“. Právě zde byl taky nalezen největší otisk dinosauří nohy na světě – měří neuvěřitelných 1,7 m, takže je delší než mnoho lidí.

shutterstock 514053736

Nálezy jsou staré neuvěřitelných 100 milionů let.

Podle výzkumníků z Queenslandské univerzity a Univerzity Jamese Cooka nebylo nikde jinde na světě nalezeno tolik různých otisků dinosauřích nohou na jednom místě. Salisbury dokonce řekl, že je to „magické místo – australský Jurský park uprostřed velkolepé pustiny.“ V dnešní době vzniká řada moderních přepracování knižní a filmové klasiky. Když už BBC zvládla zasadit Sherlocka Holmese do Londýna 21. století, třeba se jí to povede i s hrdiny Ztraceného světa. A tentokrát nepoputují do Jižní Ameriky, ale do Austrálie.

Čtěte také: 

Už víte, kde se staví město snů?

Kde sežraly krávy slaměný dům? 

Mysleli jste si, že se v cementárně nedá bydlet? 

Proč je Tiny House trendy? 

 

foto: Shutterstock, Welt, zdroj: Welt

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...