fbpx

Fio banka vyčkávala na vhodnou dobu, až v systému okamžitých plateb bude většina bank. Jen tak totiž může novinka dobře fungovat. Systém urychluje mezibankovní platební styk v českých korunách a umožňuje provádět platební transakce 24 hodin denně

Zveřejněno: 24. 1. 2020

Internetové bankovnictví si Češi zamilovali. Umožňuje jim mít osobní finance pod kontrolou. Peníze lze snadno přijmout i odeslat. Banky ale své služby stále zdokonalují a přichází s novinkami, které jsou ku prospěchu hlavně klientům. Jednou z nich jsou okamžité platby. Ty nově nabízí i Fio banka.

Banky se snaží služby v internetovém bankovnictví stále modernizovat. Už dávno se nejedná pouze o platformu umožňující kontrolu financí. Co vše dnes internetbanking nabízí?

  • Sjednání kontokorentu na jedno kliknutí.
  • Vyřízení online půjčky.
  • Nastavení limitů dle potřeby pro platby kartou.
  • Sjednání pojištění.
  • Ukládání účtenek od nakoupeného zboží.
  • Automatické třídění plateb.
  • Upozornění na budoucí výdaje.

Tohle všechno a ještě mnoho dalších služeb je navíc možné spravovat i přes mobilní aplikaci v chytrém telefonu. Banky ale neusínají na vavřínech a stále se snaží své služby rozšiřovat, nyní se postupně přidávají k podpoře okamžitých plateb.

Kdo podporuje okamžité platby

Do okamžitých plateb se zpočátku bankám nechtělo, průkopníky byly Air bank a Česká spořitelna, později se ale začaly přidávat i další bankovní domy. V současné době novinku podporují také Banka CREDITAS, ČSOB, Poštovní spořitelna, PPF banka, Komerční banka, Monety Money Bank a Raiffeisenbank. Nyní se k většině přidává i Fio banka.

Proč až v lednu 2020?

Fio banka vyčkávala na vhodnou dobu, až v systému okamžitých plateb bude většina bank. Jen tak totiž může novinka dobře fungovat. Systém urychluje mezibankovní platební styk v českých korunách a umožňuje provádět platební transakce 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Pokud tak pošlete peníze z Fio banky do Air bank v sobotu o půlnoci, budou připsány na účet příjemce během několika málo sekund.

V rámci jednorázové platby je možné odeslat maximálně 100 000 Kč.

Jedním z omezení okamžitých plateb je výše zasílané částky, v rámci jednorázové platby je možné odeslat maximálně 100 000 Kč. Dalším limitem je, že banka příjemce musí novinku podporovat. Pokud budou peníze zaslány na účet banky, která systém ještě nezavedla, bude platba provedena standardním způsobem.

Zdarma a pro všechny

Některé tuzemské bankovní domy okamžité platby zpoplatňují, Fio banka se drží bezpoplatkové filozofie, tudíž i tato služba bude pro všechny klienty zcela zdarma. Další konkurenční výhodou je, že není nutné rychlé transakce nějak nastavovat, bude-li platba vhodná pro okamžité odeslání, bude tak učiněno automaticky, což také není zvykem.

Fio banka příjem okamžitých plateb rozjela už před koncem roku, vzápětí se rozhodla i pro jejich odesílání, a to ihned v plném rozsahu. Nový systém tak není určen jen pro testování několika vyvolenými, od začátku je nabízen v celé své kráse všem klientům.

Související…

O smrti už mluvit umíme, o sexu taky. Největší konverzační tabu jsou peníze
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka-dne.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...