fbpx

Zveřejněno: 8. 7. 2017

Kruhy v obilí neboli agrosymboly jsou zároveň fascinující a zároveň znepokojující. I přes obrovské množství nashromážděných údajů a informací se stále nedaří jasně určit, kdo a proč tyto obrazce vytváří. Většina lidí je přesvědčena, že se jedná o dílo člověka, že obrovské piktogramy vytváří ve svém volném čase skupinky šprýmařů. Jiní se přiklání k variantě, že se jedná o poselství a způsob komunikace mimozemské inteligence.

Fenomén kruhů v obilí je předmětem dohadů již několik desetiletí. Vzbuzuje v lidech zvědavost, zděšení, fascinaci i sváry. Obrovské a nesmírně složité formace většinou vznikají za jedinou noc, nezáleží přitom na počasí ani na jiných podmínkách. Geometrické obrazce, které tvoří kruhy, čtverce a trojúhelníky, jsou velmi přesné a měří stovky metrů. Největší objevený piktogram byl dokonce tvořen 490 kruhy a pokrýval oblast 90 tisíc čtverečních metrů.

Je možné, že by se k nám snažila promlouvat mimozemská civilizace? Nebo mají objekty v polích na svědomí lidé, kteří se na sebe snaží upozornit a dělají je z recese?

shutterstock 607226447

Takto dokonale vypadají kruhy v obilí zevnitř

Téměř nadlidské výkony

Pokud by všechny tyto obrazce skutečně tvořil člověk, byl by zapotřebí složitý postup plný přesného měření. Autoři by zároveň museli zvolit počasí tak, aby bylo obilí vlhké, v suchu se totiž stébla lámou a výsledné výjevy by nemohly být tak přesné. Samotné kruhy by se přitom podle některých výkladů vytvářely pomocí prken, po nichž by lidé museli chodit tak, aby na půdě nezůstaly stopy od bot.

Otázky ale zůstávají i tak. Jak je třeba možné, že si majitelé polí, kteří často bydlí v blízkosti pozemků, ničeho nevšimli? A je skutečně reálné, že by ty nejkomplikovanější útvary lidé stihli vytvořit během jedné noci? Nabízí se zde tedy druhé vysvětlení, a to jsou nepozemské inteligence z vesmíru.

shutterstock 33019321

Obrazce u obce České Brezovo na Slovensku, červen 2009

Interakce z vesmíru?

Pro mnohé takzvané agrosymboly představovují přímou interakci, jež pochází z vesmíru, ale přímo souvisí se Zemí, s námi samotnými a naším vývojem. V polích se například kromě geometrických útvarů začaly objevovat i Mayské obrazce tzv. kryptogramy, které mají svůj význam a mohou poukazovat na evoluční posuny, které nás čekají. Ať už je to opakovaný projev vandalství nebo forma komunikace z vesmíru, výtvory jsou to opravdu nádherné.

Kruhy v obilí se často vyskytují v oblasti jižní Anglie, nicméně několik se jich objevilo i na území České republiky. Agrosymboly se našly například v polích u Boskovic, na Klatovsku a dokonce v obydlenější oblasti i u Kutné Hory.

Dosud nejkrásnější ale vznikl ve Žďársku na Liberecku v roce 2013. Jednalo se o složitou soustavu překrývajících se kruhů v pšeničném poli. Ať už tyto kruhy stvořili recesisté nebo obyvatelé neznámých civilizací, výsledek se jim opravdu podařil. A je na každém z nás, kterému výkladu o autorství těchto symbolů chceme věřit.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...